Tržište
/
Deo Volkswagen Grupe
Xpeng kreće s prodajom vozila u Nemačkoj

Kineski Xpeng kreće s prodajom vozila u Nemačkoj, poznate i cene

AMR
17/4/2024
Tržište

Glavni kineski start-up za električna vozila u delimičnom vlasništvu VW grupe namerava da se proširi i u Nemačku uprkos neslavnim carinama kojima je EU pretila da će ih nametnuti na električna vozila kineske proizvodnje.

Xpeng, veliki kineski start-up za električna vozila koji je delom u vlasništvu Volkswagen Grupe, nastoji da se proširi i na nemačko tržište, uprkos posebnim carinama za električna vozila iz Kine kojima je Evropska unija pretila. Prekookeanski brod s gotovo 1.000 Xpeng G9 krosovera krenuo je u utorak iz Šangaja za Nemačku.

Iz kompanije kažu da planiraju da započnu s prodajom G9 i limuzine P7 na nemačkom tržištu u maju. Krosover G9 će se u Nemačkoj prodavati po ceni između 57.600 i 69.600 evra, dok će cena P7 biti od 49.600 do 69.600 evra.

Za distribuciju dva EV modela u Nemačkoj, Xpeng je odabrao 12 lokalnih prodavaca za koje se očekuje da će u početku otvoriti 24 salona. Planiraju da predstave više proizvoda u Nemačkoj i da sarađuju s više lokalnih trgovaca kako bi povećali broj salona na 120 do kraja 2026.

{{related-post-1}}

Kompanija je počela s prodajom u Evropi 2020. godine i trenutno prodaje električna vozila u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Holandiji. Očekuje se pokretanje prodaje u drugim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Italiju i Veliku Britaniju u budućnosti, kažu iz kineske firme.

Prodaja Xpeng električnih vozila porasla je za 17 odsto, na 141.601 u 2023. godini. Prošle godine, VW grupa stekla je 4,99% udela u Xpengu, a dve strane su takođe najavile plan zajedničkog razvoja dva električna modela koji će se u Kini plasirati pod markom VW 2026.

Fotografije: 
Xpeng