Test
/
Opel Grandland Plug-In Hybrid
TEST| Opel Grandland Plug-In Hybrid

Sasvim druga priča

Uroš Dedić
20/10/2023
Test

Sa „grandlendom” smo vas upoznali protekle godine, nakon što je Opel temeljno revidirao svoj kompaktni SUV. Tada smo vozili model sa klasičnim SUS motorom, a sada nam se u jednom sasvim drugačijem svetlu predstavila snažna plug-in hibridna verzija sa 300 KS i pogonom na sve točkove

Opel nema previše razgranatu gamu, čak je i među poslednjima ozbiljnije napao SUV segment. Ipak, od kada je iz američkog GM-a „prebegao” pod okrilje PSA grupacije, Opel je dobio mogućnost da svoje proizvode plasira na modernim, modularnim platformama, koje danas koriste brojni proizvođači grupacije Stelantis u čijiem sastavu je i PSA grupa.

Sa dužinom ispod 4,5 metra, „grandlend“ je zadržao kompaktnu formu i sposobnost lakog manevrisanja u urbanim sredinama

Ali, u  Opelu ne propuštaju da naglase da je „grandlend” dizajniran, razvijen i proizveden u Nemačkoj. Iako je to najveći SUV u ponudi nemačke marke, ostao je privržen kompaktnoj formi i nešto skromnijim dimenzijama u poređenju sa većinom konkurenata. Izgrađen je na polivalentnoj EMP2 platformi koju koriste i modeli Pežoa kao što su „3008” i „5008”, ali i „sitroen C5 erkros”. Reč je o multienergetskoj osnovi koja otvara vrata za široku lepezu pogonskih opcija, pa su u igri i benzinci  i dizeli, ali i plug-in hibridni pogon. Nakon dizel verzije, sa kojom smo vas upoznali prošle godine, sada je na test došao plug-in hibrid i sa ozbiljnih 300 KS i pogonom na sve točkove. Reč je o automobilu koji na pravi način koristi sve prednosti elektrifikacije – ima bolje performanse od „golfa GTI”, više obrtnog momenta nego pojedini Poršeovi modeli, a na sve to u proseku troši tek po koji litar na 100 km. Ne mora ni toliko, sve dok s njim ne pravite ekstremno visoke kilometraže na dnevnom nivou ili ne krenete na duže putovanje.

Kokpit je uredan i pregledan. Kombinuje analogne i digitalne komande, a u fokusu je tzv. pure panel - središnji ekran koji može biti 7 ili 10 inča kao kod testiranog modela

U vizuelnom smislu ne postoje neke bitne razlike između „grandlenda” sa klasičnim SUS motorom i PHEV verzije. Podsetićemo, temeljna modernizacija pre dve godine je udahnula novi život Opelovom modelu koji je još od 2017. na tržištu. Karakteristični Vizor dizajn prednjeg dela sa zatvorenom maskom hladnjaka je poslednji modni krik rezervisan za sve najnovije Opele, pa tako i za „grandlend”.

Uz moderne svetlosne LED grupe i uvodnike vazduha sa crnim okvrima, koji su skrajnuti na bokove odbojnika, novitet je dobio privlačne crte lica i sada baš zapada za oko posmatračima. Ako se tome dodaju i proporcije koje proizvode izrazito kompaktnu formu, mnogi će se složiti da je sa dizajnom ovaj SUV pogodio ravno u centar.  

Ovaj SUV potencira univerzalni karakter i jednako mu prijaju gradske saobraćajnice, auto-putevi i manji lokalni drumovi

Sličan recept je primenjen i u unutrašnjosti. U kokpitu nema ničeg spektakularnog što bi na prvu loptu oduševilo, ali je sve tako dobro proračunato i skladno uklopljeno da je formiran jedan prijatan i moderan ambijent. I ponuda prostora je na sasvim pristojnom nivou za jedan SUV dužine 4,5 metara.

Opel mnogo polaže na udobnost u vožnji. U vrhunskom paketu opreme dolaze ergonomska prednja sedišta sa AGR sertifikatom i funkcijama ventilacije i grejanja

Posebno prija dobra preglednost, ali i pozicija sedenja u testiranom modelu sa vrhunskim sedištima sa AGR sertifikatom, koji Opelovi automobili redovno dobijaju na konto anatomskih karakteristika. Udobnosti doprinosi i mogućnost produživanja sedalnog dela, tako da svaki vozač bez obzira na visinu i gabarite može pronaći optimalnu poziciju za upravljačem. Što se tiče komfora pozadi, za glave putnika na zadnjoj klupi mesta ima u izobilju, a ne bi trebalo da bude problema ni sa nogama, mada je „grandlend” na tom planu nešto „tanji”, ako bismo ga direktno poredili sa većim konkurentima iz ovog segmenta.  

Ipak, najjača strana testiranog automobila jeste njegov elektrifikovan pogon. Reč je o plug-in hibridnom sistemu koji podrazumeva 1.6 turbo benzinski motor sa četiri cilindra i 200 KS, kao i dva elektromotora. Prednji od 110 KS i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta, smešten je u menjačku kutiju i pokreće prednje točkove, dok se na zadnjoj osovini nalazi drugi elektromotor od 113 KS koji pokreće zadnje točkove. Na raspolaganju je ukupno 300 konjskih snaga i 520 Nm obrtnog momenta i to već nije šala.

Osmostepeni automatski menjač, sa pedalama za ručnu promenu „brzina“ iza upravljača, svoj posao obavlja sasvim korektno

U kombinaciji sa osmostepenim automatskim menjačem i 4x4 pogonom, „grandlend hibrid 4” čak i na pola gasa okida kao iz praćke. Sposoban je da pohita do „stotke” za svega 6,1 sekundu i da dohvati visokih 235 km/h maksimalne brzine. Štaviše, među-ubrzanja su silovita u svim opsezima, što omogućuje laka preticanja. Ipak, s njim se ne treba igrati. Ovaj automobil nije koncipiran tako da bi se njegov potencijal ispitivao u krivinama. Prilično velika masa, kao i oslanjanje sa polukrutom osovinom pozadi sputavaju ga da se lepo namesti u krivini, tako da se podupravljanje javlja rano. Za svaki slučaj, tu su efikasne kočnice sa ventilisanim diskovima na sva četiri točka.  

Na raspolaganju su četiri režima vožnje - električni, hibridni, sportski i pogon na sva četiri točka

Ali, ograničena vozna dinamika nije nešto što bi ovom „grandlendu” trebalo uzeti za zlo, jer iako je visokperformanta verzija elektrifikovanog SUV-a on nije pravi sportski model. Njegov primarni zadatak je da obezbedi jednu finu, uglađenu i nadasve ekonomičnu vožnju po sistemu mnogo kilometara sa malo benzina.

Snažnija hibridna verzija raspolaže sa 300 KS podrazumeva benzinski motor od 200 KS, dva elektromotora i ima pogon na sve točkove. U ponudi je i model od 225 KS, sa pogonom na prednje točkove, a pokreće ga  benzinski motor od 180 KS i jedan elektromotor

Upravljanje je meko i lagano, udobnost napred odlična, a vožnja je nadasve tiha u hibridnom, odnosno električnom režimu. Mi smo najveći deo vremena proveli koristeći upravo ta dva režima vožnje, a dostupni su još sportski, odnosno 4x4 mod. Hibridni režim gotovo sve vreme upošljava električne motore, a SUS aktivira tek tu i tamo ako je potrebno da se više dobije na performansama.

Jedan od mnogobrojnih prikaza centralnog ekrana pruža informacije o radu hibridnog sistema u realnom vremenu

No i električni motori su sami po sebi dovoljni za snažna ubrzanja po gradu. Što se tiče autonomije u električnom režimu, baterija kapaciteta 13,2 kWh omogućila nam je da između dva punjenja sastavimo 42 kilometra. To je sasvim dovoljno za većinu dnevnih potreba prosečnog korisnika. Kada se istroši baterija, „grandlend” nastoji da se ponaša kao klasičan hibrid i koristi ispomoć elektromotora kada god je u mogućnosti. Ipak, takva asistencija je obično kratkog daha, jer rekuperacijom energije prilikom kočenja ne mogu se sakupiti neke veće zalihe električne energije. Zbog toga u gradu troši oko 10 litara kada vozite sa istrošenom baterijom, a na otvorenom putu ipak manje – oko 7 litara na auto-putu, a na otvorenom između 5 i 6 litara.

Da bi se baterija napunila preko kućne šuko utičnice potebno je sedam i po sati, dok povezivanje na snažniji punjač od 7,4 kW skraćuje punjenje na dva sata

PHEV verzije raznih automobila koje smo vozili već su nas nekako navikle da očekujemo visoku cenu. Formula koja omogućava nisku potrošnju goriva i generalno jeftine kilometre, ali istovremeno i brutalne performanse, ne može biti jeftina. U slučaju „grandlenda” u verziji sa 300 KS i pogonom na sve točkove, početna cena iznosi oko 53.000 evra, dok testirani primerak u najbogatijem paketu opreme dostiže 65.000 evra.

U krivinama nije naročito agilan, jer ga sputava velika masa, ali zato plag-in hibridni sistem sa 300 KS i te kako „pokazuje zube” kada se nagazi papučica gasa
Grandland Hybrid 4 ima prtljažnik zapremine svega 390 litara, gotovo 130 litara manje nego verzije sa SUS motorima

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Plug-in Hybrid / Automatski
Opel Grandland Plug-In Hybrid
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.477/1.906/1.609 mm; međ.rast. 2.675 mm; masa 1.801 kg; prtljažnik 390 l
Motor
Benzinski, 4 cilindra, turbo; 1.598 ccm; 200 KS pri 6.000 o/min.; 300 Nm pri 3.000 o/min.
Elektromotor
110 KS; 320 Nm
Elektromotor 2
113 KS; 166 Nm
Snaga hibridnog sistema
300 KS; 520 Nm
Baterija
13,2 kWh
Prenos
Automatski, osmostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
Napred Mekferson; nazad polukruta osovina
Kočnice
Ventilisani diskovi na sva četiri točka
Pneumatici
205/55 R19
Performanse: 0-100 km/h 6,1 s; maks. brzina 235 km/h Potrošnja: 1,7 l /100 km, 39 g C02/km
Snažan i efikasan hibridni sistem, odlična vozna svojstva u svim uslovima
Korisna zapremina prtljažnika
Cena: od 52.800 evra