Aktuelno
/
Duhovni naslednik francuskih legendi
Renault predstavio potpuno novi model

Renault predstavio potpuno novi model

AMR
9/5/2024
Aktuelno
Predstavljamo

Upoznajte duhovnog naslednika modela Renault 19 i Espace. Ovo je novi francuski krosover nazvan Symbioz, a pozicioniran je između modela Captur i Austral.

Symbioz je najmodernije vozilo marke Renault, a sa dužinom od 4,41 m spada u C-segment i pridružuje se ponudi E-Tech hibridnih modela gde su već Megane Conquest (4,57 m) i Austral (4,51 m), te proširuje ponudu E-Tech električnih modela u kojoj su već prisutni Megane i Scenic E-Tech electric.

Symbioz je izgrađen na proširenoj verziji platforme CMF-B upotrebljenoj za Clio, Captur (B-segment) i Megane  Conquest (C-segment), a ističe se praktičnošću i vrlo prostranom kabinom.

Pripada C-segmentu, a u Renault gami je pozicioniran između modela Captur i Austral

Deli DNK kultnih "francuza"

Vredi istaći da Renault naglašava da je Symbioz pravi primer „vozila za život”, koji je započeo model 16 iz 1965. godine, dizajniran da bi se isticao među konkurentima, sa potpuno novim stilom karoserije i vratima za pristup prtljažniku. Renault 16 je imao klupu koja se mogla prilagoditi za duža putovanja. Potom je 1980. predstavljen Espace, automobil koji je započeo revoluciju sa inovativnim „one-box” dizajnom i modularnim rasporedom. Devedesetih godina, Renault je to ponovio sa modelom Scenic, prvim kompaktnim monovolumenom. Prateći taj duh, Renault Symbioz ima prtljažnik i putnički prostor koji se mogu prilagođavati svim potrebama porodice, moderne tehnologije i kompaktne dimenzije idealne i za gradsku vožnju.

Maksimalna zapremina prtljažnika iznosi 1.582 litra

Preciznije, zadnja klupa dizajnirana je tako da se može pomeriti 16 cm i stvoriti prostor za kolena od 221 mm za putnike u zadnjem delu, a u toj konfiguraciji i dalje ima zapreminu prtljažnika od 492 litra. Kad na zadnjim sedištima ne sede odrasle osobe, klizna zadnja klupa može da se pomeri prema napred kako bi se zapremina prtljažnika povećala na 642 litra. Kad su, ipak, zadnja sedišta potpuno preklopljena (odnos 60:40), zapremina iznosi do 1.582 litra. Prtljažnik nema prag pa može ponuditi ravni pod, i primiti prilično glomazn teret.

{{related-post-1}}

Symbioz je prepun najsavremenijih tehnologija brenda Renault. Opremljen je multimedijalnim sistemom OpenR Link sa ugrađenim Google uslugama, kao i zatamnjenim panoramskim krovom Solarbay. U kabini dominira centralni ekran od 10,4-inča vertikalno postavljen, dok je drugi ekran veličine 10,3 inča usmeren prema vozaču i prikazuje informacije o vožnji.

Novi logotip brenda Renault prisutan je u raznim oblicima. Ceo logo se nalazi u centru rešetke motora, na svetlosnom potpisu je podeljen vertikalno na dva dela, a na rešetki hladnjaka je transformisan u grafičku šaru

Symbioz je opremljen i brojnim bezbednosnim sistemima. Verzija Iconic dolazi sa šest vazdušnih jastuka i 29 sistema za pomoć u vožnji nove generacije. Između ostalog, tu su aktivna pomoć za vozača (autonomna vožnja drugog nivoa) i inteligentno prilagođavanje brzine, kao neke od vrlo naprednih funkcija u ovom segmentu.

{{related-post-2}}

Što se tiče pogona, novi model je opremljen E-Tech hibridnim sistemom ukupne snage od 145 KS. Kombinuje dva električna motora (glavni električni motor snage 36 kW i visokonaponski elektropokretač-generator snage 18 kW) sa 1,6-litarskim četvorocilindarskim benzinskim motorom snage 69 kW (94 KS), pametnim dog-clutch menjačem sa više načina rada i baterijom od 1,2 kWh.

Symbioz se uvek pokreće u električnom načinu rada i omogućava vozačima da voze na struju do 80% vremena u gradskoj vožnji, pri čemu se postiže ušteda od 40% u odnosu na tradicionalni benzinski motor u istom ciklusu vožnje

Menjač ima četiri stepena prenosa za benzinski motor i dva stepena prenosa za glavni električni motor. Motor E-Tech full hibrid 145 može kombinovati snagu benzinskog i električnog motora na do 14 različitih načina i tako povećati energetsku efikasnost. Prema WLTP-u izračunata je potrošnja od 4,6 litara na 100 km.

Symbioz je dostupan u sedam boja, uključujući novu živahnu plavu boju Mercury. Kultna crvena Flame dostupna je besplatno, a pored toga se nudi još i pet drugih boja: bela Pearl, siva Oyster, crna Starry, siva Gunmetal i plava Iron.

Fotografije: 
Renault