Aktuelno
/
Clio na struju
Prvi put ikad u pripremi električni Renault Clio

Prvi put ikad u pripremi električni Renault Clio, pogledajte kako bi mogao da izgleda

AMR
2/4/2024
Aktuelno

Renault Clio na struju svakako će biti bliski rođak nove verzije Renault 5-ice.

Sledeći Clio trebalo bi da bude predstavljen 2026. godine i to s hibridnim i električnim pogonom, dok istovremeno kompanija proširuje ponudu malih automobila.
Električna verzija sledeće generacije Clia će biti pozicionirana iznad novog Renault-a 5, i to kao nešto veći i više porodični kompakt.

{{related-post-2}}

Kao što je još ranije pisao Autocar, Renault će predstaviti novu generaciju Clia 2026. godine. Biće na varijaciji nove platforme Ampr Small, koja je osnova novog Renaulta 5, dok će verzija s motorima SUS nastaviti da koristi CMF-B arhitekturu na kojoj je i aktuelni model. Sa Ampr Small će se proizvoditi vozila u tri veličine – jedna za kompakte "četvorku" i "peticu", potom manja verzija za novi Twingo EV i veća verzija koja se može koristiti za električni Clio kao direktnu konkurenciju Peugeotu e-208 i kineskom MG-iju 4 EV.

Iako su odvojene platforme, Renaultove dve baze B-segmenta blisko su povezane, (otprilike 60%) tako da dele ključne elemente ugradnje, strukture oslanjanja i dimenzije. To znači da mogu da prime isto "telo",  pa tako benzinski i električni Clio modeli mogu u osnovi da budu identični.

{{related-post-1}}

Novi Clio će izgledati znatno drugačije od sadašnjeg automobila, koji sam po sebi vizuelno podseća na prethodnu generaciju, lansiranu 2012. Očekuje se da će Renaultov direktor dizajna Gilles Vidal novi Clio uskladiti sa Scenic-om EV, kao i SUV modelima Austral i Rafale, ostavljajući retro naznake svojim manjim platformskim kolegama "4" i "5".

Novi Clio će biti oko 20 mm duži od modela "5", što ga stavlja otprilike u liniju s trenutnim Cliom, koji je dugačak 4.053 mm. U svakom slučaju, šefovi Renaulta "peticu" ne vide kao zamenu za Clio.

Renault za koji dan otkriva i novi Captur, a kako bi ovaj model mogao da izgleda pogledajte ovde.

Fotografije: 
Renault