Aktuelno
/
Rampa za SUS motore
AKTUELNO | Nema uvoza benzinaca i dizelaša

Afrička država prva na svetu potpuno zabranila uvoz benzinaca i dizelaša

AMR
7/2/2024
Aktuelno

Kako bi postala manje zavisna od uvoza nafte Etiopija je jednostavno zabranila uvoz automobila koje pokreću motori s unutrašnjim sagorevanjem.

Dok je u Evropi situacija sa proizvodnjom automobila koji koriste konvencionalne motore potpuno podeljena, te jedni lobiraju da se što pre zabrani, a drugi se zdušno bore da nikada ne prestanu da se prave, sa afričkog kontinenta stiže zanimljiva vest, odnosno jedna vrlo hrabra odluka.

Naime, kako piše revija HAK, ako neko želi da uveze putnički automobil u Etiopiju, to može da bude isključivo električni automobil.

"To je odluka Vlade" – kaže Alemu Sime, ministar saobraćaja i logistike. Ovo Etiopiju čini prvom zemljom na svetu koja je zabranila nove automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, a odluku je verovatno olakšala i činjenica da zemlja nema domaću proizvodnju putničkih automobila.

{{related-post-1}}

Iako je odluka povezana s činjenicom da je uvoz benzina i dizela preskup, nije na odmet spomenuti da je kao argument navedena i tzv. zelena tranzicija. Etiopija već nudi subvencije i poreske olakšice građanima koji kupuju električne automobile. Paralelno s novom odlukom, Etiopija će sada takođe više ulagati u brže proširenje infrastrukture za punjenje e-vozila u zemlji.

Fotografije: 
AdobeStock