Aktuelno
/
Glavni SUV brenda znatno porastao
Novi Opel Grandland: Na struju i sa ogromnim dometom

Novi Opel Grandland: Prvi put i na struju, sa ogromnim dometom

AMR
24/4/2024
Aktuelno

Grandland je nesumnjivo glavni SUV u Opelovoj gami. Sada je predstavljena druga generacija, koja, osim što je izgledom svetlosnu godinu ispred prethodne, prvi put će nuditi i potpuno električnu verziju.

Baziran na Stelantisovoj STLA Medium platformi, Opel Grandland je zapravo ponovo napravljen – nova osnova, novi izgled, nova unutrašnjost, a tu je i pogon na struju.

Ovaj Grandland zapravo prati nedavno prikazani Peugeot 5008, o kom smo već pisali na našem portalu. To znači da je s EMP2 platforme iz PSA grupe prešao na Stellantisovu novu STLA Medium arhitekturu, te je sada duži za 173 mm, viši za 31 mm i širi za 64 mm, što znači da je znatno veći od svog prethodnika.

Inspirisan konceptom Experimental koji je Opel otkrio 2022, a kog smo videli na sajmu automobila u Minhenu, novi Grandland prati taj dizajnerski jezik, s fokusom na aerodinamičku optimizaciju, a sve zbog širenja električne game.

{{related-post-1}}

"Bilo nam je važno da vizuelno prvenstveno zamišljamo električni automobil", rekao je glavni dizajner Mark Adams. Top verzija Grandlanda Electric koristi istu bateriju od 98 kWh kao i novi Peugeot E-3008, kog smo već testirali, dok za novi Opel fabrika tvrdi da ima domet od čak 700 km. Na brzom punjaču baterija se od 0-80% puni za oko 26 minuta. Očekuje se da će biti dostupan i model manjeg dometa, s baterijom od 73kWh i 316 KS.

Grandland je poslednji Opelov model koji će kao opciju dobiti EV verziju, nakon otkrivanja manjeg krosovera Frontera, o kojoj više možete da saznate ovde, a koja menja model Crossland. Sledeći novi Opel biće Manta, atraktivni coupé-SUV koji će biti pozicioniran između Grandlanda i nove Frontere.

Ima li još verzija za Grandland?

Što se tiče drugih verzija, nudiće se plug-in hibridni Grandland sa 1,2-litarskim trocilindarskim benzinskim motorom i baterijom dovoljno velikom za 85 km dometa na struju. Biće tu i blagi hibridni benzinac koji koristi isti SUS motor od 136 KS, ali sa 48-voltnim sistem s motorom od 28 KS, koji pokreće prednje točkove i koristi 6-stepeni automatski menjač s dvostrukim kvačilom.

S obzirom na to da je porastao novi Grandland sada za rivale ima Toyotu RAV4 i Nissana X-Trail. Kako kažu iz Opela, nisu želeli da preteruju sa veličinom automobila, ali su hteli da bude u vrhu C-SUV segmenta.

Vredi istaći da novi Grandland ima prednja svetla koja koriste 25.600 pojedinačnih LED dioda, a tu je i novi prednji deo koji prvi put ima osvetljeni logotip
Pozadi je naziv marke Opel osvetljen i nalazi se u okviru tanke svetleće trake, s imenom Grandland utisnutim na dnu poklopca prtljažnika

U unutrašnjosti Grandland ima još tanji ekran instrument-table od 10 inča i odvojeni infotejment ekran od 16 inča, koji je opremljen je veštačkom inteligencijom ChatGPT. U osnovi, Opel se zadržao na tasterima koji su prečice za kontrolisanje radija i klima-uređaja, a fizičke kontrole se takođe nalaze na upravljaču.

{{related-post-2}}

Zbog većih proporcija, sada za putnike pozadi ima 20 mm dodatnog prostora za noge u odnosu na prethodni Grandland.

Novi Grandland kreće u prodaju na jesen. Iako zvaničnih cena još nema, procene su da će koštati između 30.000 evra za benzinsku verziju, oko 35.000 evra za PHEV, dok bi EV mogao da bude oko 40.000 evra.

Fotografije: 
Opel