Aktuelno
/
McKinsey istraživanje
Ko proizvodi najviše električnih automobila?

Ko proizvodi najviše električnih automobila?

AMR
27/6/2024
Aktuelno

Odogovor i nije teško pogoditi, ali brojke su fascinantne

Koliko važnost kineskih marki raste govori i to da je prošle godine svaki drugi prodati električni automobil bio iz kineske fabrike.

Konsultantska firma McKinsey u svom "Electric Vehicle Indexu" objavila je zanimljive podatke. Gotovo dve trećine svih električnih automobila i plug-in hibrida prodatih širom sveta kupljeno je u Kini. Prodaja od više od 8 milona automobila bila je gotovo tri puta veća nego u Evropi i pet puta veća nego u SAD. Istovremeno, Kina je takođe dominirala proizvodnjom, dva od tri vozila proizvedena u svetu sišla su s proizvodne trake u Kini.

{{related-post-1}}

Evropa je, s druge strane, zaostala u rastu prodaje, pri čemu je tržište električnih automobila poraslo samo za 16 posto na nešto više od 3 miliona automobila. Posebno je u tome ulogu imalo smanjenje subvencija. U isto vreme pritisak konkurencije u Kini raste. Kineski proizvođači s fabričkih inija šalju 40 posto više automobila nego što mogu da ih prodaju. Očekivano, većina tih vozila ide u izvoz, piše revija HAK. Kineski električni automobili su u proseku jeftiniji u proizvodnji od zapadnih konkurenata za ogromnih 30 posto.

Fotografije: 
Mercedes-Benz