Predstavljamo
/
Mercedes-AMG GT 63 S E PERFORMANCE
Najbrži serijski Mercedes AMG u istoriji

Ovo je najbrži serijski Mercedes-AMG u istoriji

AMR
23/4/2024
Predstavljamo

Nova plug-in hibridna verzija Mercedes-AMG GT nije samo najbrži putnički automobil nemačke marke u istoriji, već i jedan od najbržih automobila u proizvodnji.

Samo nekoliko meseci pre nego što će Porsche predstaviti dugo očekivanu hibridnu verziju modela 911, Mercedes prikazuje GT 63 S E Performance koji deli svoju elektrifikovanu platformu s nedavno predstavljenim SL hibridom.

AMG-ov 4.0 V8 s dva turbopunjača (proizvodi 603 KS) uparen je s električnim motorom od 204 KS na zadnjoj osovini, te nudi pogon na sva četiri točka i ukupno 816 KS. To je više od Ferrarija 812 Superfast i McLarena 750S. Štaviše, novi i najbrži serijski Mercedes ikad nudi i neverovatnih 1.420 Nm, što je jedan od najvećih obrtnih momenta koje ima putničko vozilo s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem.

Ove brojke su dovoljne da GT od 0-100 km/h lansiraju za samo 2,8 sekundi, odnosno brže od bilo kog AMG putničkog automobila do dana današnjeg, uključujući čak hiperautomobil One od 1.049 KS.

{{related-post-1}}

Zapravo, ovo je jedan od najbržih automobila sa konvencionalnim motorom u proizvodnji - jedva ga nadmašuju modeli poput Porschea 911 Turbo S, Ferrarija SF90 Stradale i Lamborghini Revuelta. Maksimalna brzina GT-a iznosi 319 km/h.

Smešan domet na struju, pa šta?

Snaga za elektromotor se skladišti u maloj bateriji od 6,1 kWh koja daje domet na struju od jedva 13 km, a dopunjuje se u pokretu putem regenerativnog kočenja, kao i standardnim punjenjem na punjaču. Ovo su, prema pisanju mnogih svetskih medija, u Mercedesu uradili "namerno", jer "evo izvolite, ovo je naš plug-in hibrid, ima bateriju koja može da se puni, ima domet na struju…", a to s kojim brojkama se tu barata, verujemo, ne zanima apsolutno nijednog kupca ove zverine od 812 KS, ali pravila, zakoni, propisi i trendovi su zadovoljeni.

{{related-post-3}}

Ono što se "petrolheads-ima" neće dopasti je to što se automobil tiho pokreće pomoću elektromotora ukoliko je aktivan način rada Comfort, a snažni zvuk, tipičan za AMG dopire u kabinu putem stereo zvučnika. Međutim, tu je ukupno osam AMG DINAMIC SELECT programa vožnje: Electric, Battery Hold, pomenuti Comfort, zatim Slippery, Sport, Sport+, RACE i Individual, svi precizno prilagođeni novoj tehnologiji pogona.

Verzija E Performance gotovo je vizuelno identična standardnom GT-u – koji se već nudi s V8, ali i sa gotovo upola manje snage – a razlike uključuju crvenu oznaku, aero-optimizovane točkove i priključak za punjenje baterije pozadi tik ispod oznake modela. Prilično neverovatan prizor.

Karbon-keramički kočioni diskovi dolaze kao standard, kao i upravljanje na zadnjim točkovima i AMG-ov aktivni sistem kontrole vožnje.

{{related-post-2}}

Narudžbine za novi super-PHEV startuju se na jesen. Mercedes još nema zvanične cene, ali prema nezvaničnim procenama startovaće s cenom od preko 200.000 evra.

Fotografije: 
Mercedes-Benz