Aktuelno
/
Mercedes-Benz EQG
Spektakularni drift Mercedesove G-Klasse na struju

Pogledajte spektakularni drift Mercedesove G-Klasse na struju

AMR
15/4/2024
Aktuelno

Uskoro sledi i zvanična premijera serijske verzije G-Klasse na struju, a Mercedes-Benz obećava da je EQG i dalje pravi terenski automobil.

Malo je razloga za sumnju u tu tvrdnju s obzirom na to da izgleda gotovo potpuno isto kao i verzija sa SUS motorom. Štaviše, EQG na svakom točku ima po jedan elektromotor, pa bi električna G-Klasse zapravo mogla da bude i sposobnija. Ti pojedinačni motori takođe su dobri za bočno kretanje ako kojim slučajem naiđete na - zaleđeno jezero u Švedskoj.

U ovom novom videu iz Mercedes-Benza, izvršni direktor Ola Källenius otputovao je u svoju domovinu kako bi procenio električni "G", demonstrirajući mogućnosti ovog terenca na struju u zimskom centru za testiranje. Tamo se hvatao u koštac sa slalomom i klizanjem, gde se SUV čini dosta staloženim, uprkos teškim uslovima za vožnju po snegu i ledu.

Pogledajte video:

U videu Källenius objašnjava kako pojedinačni motori mogu EQG da drže pod kontrolom kada dođe do proklizavanja. Čak i kada se desi značajnije preupravljanje, u kabini je mirno. Nakon testa ubrzanja na ledu (za koji Mercedes kaže da traje "samo nekoliko sekundi") Källenius kreće u još veću zabavu. Nejasno je jedino jesu li sistemi stabilnosti prilagođeni ili čak onemogućeni za ovaj deo testa, ali veliki 
"G" nema problem s održavanjem na zadatoj putanji.

{{related-post-1}}

Video-zapis se završava kratkom vožnjom stazom od jezera, gde smo čuli i nekoliko tehničkih detalja. Električna G-klasa ima prilazni ugao od 32 stepena, a silazni je 35 stepeni, nešto bolji od trenutnog modela. Tu je i udaljenost od tla 249 cm, takođe nešto bolja u odnosu na klasičnu verziju G-Klasse.

Serijski model će debitovati ove godine, iako tačan datum nije objavljen.

Fotografije: 
Automotive News