Predstavljamo
/
Za ljubitelje brze vožnje bez krova
Prvi AMG Mercedes CLE 53 Cabriolet

Od nule do sunca za 20 sekundi: Ovo je prvi Mercedes-AMG CLE 53 Cabriolet

AMR
8/5/2024
Predstavljamo

Prva AMG verzija nove CLE-Klasse debitovala je krajem 2023, a sada je vreme da se stvari malo provetre.

Odmah da kažemo da novi snažni kabriolet raspolaže sa 449 KS koje stižu iz istog 3.0 rednog šestocilindarskog motora s turbo-punjačem, a koji se koristi u standardnoj AMG verziji CLE.

Takođe, i verzija bez krova ima istu funkciju "overboosta", koristi 9-stepeni automatski menjač koji snagu šalje na sva četiri točka. Kabriolet je za mrvicu sporiji od verzije s tvrdim krovom, dostižući 100 km/h za 4,1 sekundu. Ipak, maksimalna brzina je elektronski ograničena 250 km/h.

Vizuelno, CLE53 Cabriolet deli iste dodatke na karoseriji kao i kupe, mada je od njega malo širi spreda i pozadi, a kao rezultat toga dobio je branike specifične za AMG. Napred je sportska maska s rešetkom Panamericana, a na zadnjoj strani su četiri ovalne izduvne cevi specifične za AMG.

Što se tiče unutrašnjosti, AMG poboljšanja uključuju posebne ekrane za vozača od 12,3 inča i centralni ekran od 11,9 inča, dok su sedišta vrlo specifična – reč je u unapređenim AMG Performance sedištima s agresivnijim podupiračima sa strane za još bolje držanje tela u krivinama.

CLE53 ima i ojačanu šasiju kako bi se lakše nosio s nedostatkom krova, a AMG Ride Control oslanjanje je standardno. Standardno je i upravljanje zadnjom osovinom.

{{related-post-1}}

Kao i kod postojeće CLE-Klasse Cabriolet, AMG verzija održava toplotu za vozača i suvozača na prednjem sedištu pomoću sistema Airscarf i Aircap. Standardno na CLE 53, Airscarf izduvava topli vazduh na vrat onih koji sede ispred. Aircap koristi deflektore na vetrobranskom staklu i zadnjim naslonima za glavu kako bi se vazduh usmerio preko otvorenog krova. Krov je izrađen od tkanine, a može se kontrolisati pri brzinama do 90 km na sat. Otvara se i zatvara za otprilike 20 sekundi.

Zvanične cene za Mercedes-AMG CLE53 Cabriolet biće objavljene naknadno.

Inače, Mercedes-Benz CLE je i najveći kabriolet u klasi, o čemu je naš portal već pisao, pa dimenzije ovog modela saznajte ovde.

Fotografije: 
Mercedes-Benz