Aktuelno
/
Stigla Performance verzija
Novi RSQ8 je najsnažijI SUV sa znakom Audija u istoriji

Novi RS Q8 je najsnažnijI SUV sa znakom Audija u istoriji

AMR
28/6/2024
Aktuelno
Predstavljamo

Prvi put od kad proizvodi SUV modele Audi je svoj najveći model Q8 u RS izdanju za 2025. učinio i najsnažijim - u top verziji ima 640 KS i 850 Nm. Sve to dolazi i sa jakom cenom

Audi RS Q8 i Lamborghini Urus oduvek su delili twin-turbo V8, ali SUV s italijanskom oznakom zadržao je znatnu prednost u snazi ​​- barem do sada. Za 2025. RS Q8 dobija mnogo više od standardnog redizajna - predstavlja novi vrhunski Performance model koji ima 640 KS, što je 40 KS više od običnog RS Q8 i sada samo 26 manje od nehibridnog Urusa. Naravno, novi plug-in hibridni Urus sa skoro 800 konjskih snaga ipak je kralj SUV-ova VW grupacije.

Novi RS Q8 i dalje standardno dolazi s Quattro pogonom, automatskim osmostepenim menjačem i 4.0, V8 motorom s dva turbopunjača. Taj motor ima 600 "konja" i 800 Nm obrtnog momenta na običnom RS Q8. Što se tiče nove Performance verzije, ona donosi novi izduvni sistem za koji Audi kaže da je lakši, glasniji ali i da povećava izlaznu snagu na 640 KS i 850 Nm. Još intenzivniji zvuk dostupan je uz dodatni RS sportski izduv.

Za RS Q8 Performance Audi tvrdi da do 100 km/h stiže za 3,6 sekundi. Uz povećanje snage, Performance varijanta deli vazdušno oslanjanje podesivo po visini s običnim RS Q8, iako s revidiranim podešavanjem. Oba modela imaju standardno i upravljanje na četiri točka koje poboljšava agilnost i stabilnost dopuštajući zadnjim točkovima da se zakreću do 1,5 stepeni.

{{related-post-1}}

Pored standardnih 22-inčnih točkova, RS Q8 Performance se nudi i sa onim od 23 inča. Prednje kočnice su desetoklipne, karbon-keramičke.

Što se tiče izgleda, novi RS Q8 sada ima nešto izmenjen predni deo - novi branik s istaknutijim otvorima za vazduh. Rešetka je dobila novi mrežasti dizajn, a svaka ćelija saća ima 3D oblik. Okvir rešetke takođe je upadljiviji. Model Performance ima mat izgled koji ga razlikuje od običnog RS Q8.

SUV takođe ima LED Matrix prednja svetla koja se nalaze na nedavno osveženom Audiju Q8, a HD set s laserskim dugim svetlima je opcija. Dnevna svetla takođe imaju izbor od pet različitih potpisa. RS Q8 po prvi put ima OLED zadnja svetla, takođe sa pet potpisa koji se mogu birati.

Baš kao i obični RS Q8, model Performance ima 12,3-inčni digitalni ekran "virtuelni kokpit", koji nudi i ekskluzivni svetlosni indikator menjača kada je u ručnom načinu rada.

Novi RS Q8 kreće u prodaju ovog meseca po ceni od 141.900 evra za obični i 155.700 evra za Performace verziju.

Fotografije: 
Audi