Tržište
/
48 miliona vozila
Koja fabrika je proizvela najviše automobila na svetu

Znate li koja fabrika je proizvela najviše automobila na svetu?

AMR
21/4/2024
Tržište
Aktuelno

I dok znamo da japanski i kineski proizvođači automobila danas imaju nemerljivu masovnu proizvodnju, kao i najveće prodajne brojke, ipak jedna fabrika iz Evrope drži prvo mesto po broju proizvedenih vozila od svog nastajanja do danas.

Najveća fabrika za proizvodnju automobila Volkswagen grupe je pre samo nedelju dana obeležila jedan jubilej. Svega nekoliko dana pre početka proizvodnje novog Golfa, fabrika u Wolfsburgu je proslavila 48-milionito vozilo koje je sišlo s proizvodne trake.

Nijedna druga automobilska fabrika na svetu nije proizvela ni približno toliko vozila kao ova u Wolfsburgu. Malo je reći da je jubilarni model bio Golf, o kome je naš portal već pisao nekoliko puta.

"Impresivna brojka od 48 miliona nikada ne bi bila moguća bez motivisane i kvalifikovane radne snage", rekao je Jürgen Mahnkopf, zamenik predsednika generalnog i grupnog radničkog saveza. "Naši zaposleni su uložili svoje srce i dušu u svako pojedinačno vozilo koje je ovde napravljeno u poslednjih 50 godina."

{{related-post-1}}

Prvi Golf, druga Buba, treći…

S obimom proizvodnje od oko 20 miliona vozila, VW Golf je model koji se najviše pravi u ovoj fabrici. Drugo mesto pripada kultnoj Bubi, s gotovo 12 miliona primeraka proizvedenih u Wolfsburgu između 1945. i 1975. godine. Tiguan sada zauzima treće mesto, s nešto manje od 3,5 miliona modela koji su sišli s proizvodnih traka od početka proizvodnje 2007.

{{related-post-2}}

Tu je i Polo, sa više od tri miliona jedinica od 1975. “Veza između Golfa i fabrike u Wolfsburgu je prilično jedinstvena: Wolfsburg je Golf – a Golf je Wolfsburg,” ističe upravnik fabrike Rainer Fessel.

Fotografije: 
AdobeStock, Volkswagen