Aktuelno
/
Geneva International Motor Show
U Ženevi otkriven kineski hibrid MG3

Strah i trepet za Toyotu i Renault? U Ženevi otkriven kineski hibrid MG3

AMR
27/2/2024
Aktuelno

Kineska marka MG Motor je u Ženevi otkrila novi MG3 na hibridni pogon i time direktno izazvala Toyotu i Renault na tržištu jeftinih elektrifikovanih malih automobila.

MG3 je prvi pravi hibrid kineske marke, a zamenjuje benzinsku verziju koja se trenutno prodaje samo u Velikoj Britaniji. Međutim, sada prvi put ulazi i na druga evropska tržišta.

Mali hečbek debituje s klasičnim hibridnim pogonom za koji kompanija u vlasništvu kineskog giganta SAIC, kaže da nadmašuje konkurentske sisteme Toyote i Renaulta.
Sistem koji MG koristi je električni motor od 75 kW, dok Toyota nudi varijatnu od 59 kW u svojim potpuno hibridnim modelima. Dodatna snaga omogućiće MG3 modelu da do 80 km/h vozi samo na električnu energiju.

Automobil može da radi samo u električnom režimu koristeći energiju koju dobija iz generatora povezanog s 1,5-litarskim benzinskim motorom, ili se može prebaciti na paralelni sistem koji na točkove šalje snagu elektromotora i motora s unutrašnjim sagorevanjem. Inače, MG3 hibrid je dugačak 4.113 mm i širok 1.797 mm.

Ukupna snaga modela je 192 KS, a do 100 km/h stiže za 8 sekundi. Koristi menjač s tri brzine za koji MG tvrdi da ima bolji odziv od CVT automatike koju preferira Toyota.

Kabina ovog malog hibrida je potpuno digitalizovana, sa dva ekrana gde je veći dijagonale 10.25 inča. Standardno ima satelitsku navigaciju, zajedno s MG-ovim paketom povezivanja iSmart koji uključuje aplikaciju za pametni telefon.

Istaknimo da se prodaja MG modela udvostručila u Evropi i to na 231.664 vozila prošle godine. Prodaju je pogurao električni MG4, kao i mali SUV ZS i kompaktni SUV HS.

{{related-post-1}}

Ono što je važno za MG, a može da zaplaši konkurenciju jeste to da je evropsko tržište hibridnih automobila prošle godine zastalo, s ukupnom prodajom koja je porasla za samo 1,8 posto na 200.287, jer je potražnja za Toyotom Yaris blago pala na 127.947. Renault je bio drugi s Cliom E-tech, dok je Honda bila treća s Jazzom. To su sve, da kažemo, stari, poznati modeli, pa će tržište vrlo verovatno dati dobru šansu za MG3.

Cena ovog modela još nije otkrivena, ali nije loše znati da pomenuti MG3 benzinac koji se prodaje u UK, zapravo spada u najjeftinije automobile u toj zemlji, s početnom cenom od 14.320 funti.

Međutim, svakako se očekuje da će MG3 hibrid biti skuplji s obzirom na više tehnologije koju donosi. Toyota Yaris hibrid košta od 22.630 funti u Velikoj Britaniji, dok Clio E-tech startuje od 21.295 funti.

Fotografije: 
Geneva International Motor Show