Test
/
Maserati Grecale GT
TEST | Maserati Grecale GT

Egzotični ubod trozupca

Uroš Dedić
21/7/2023
Test

„Maserati grekale GT” atakuje na luksuzni SUV segment, i po veličini je negde između kompaktnog i SUV-a srednje veličine. Akvizicija renomirane italijanske marke pleni egzotičnom pojavom i modernim kokpitom, a kao šlag na torti servira upečatljiva vozna svojstva praćena visokom dinamikom. Testirani model „GT” pokreće 2.0-litarski turbo agregat od 300 KS sa mild-hybrid sistemom od 48 V, što garantuje uživanje u performansama i nezaboravnom zvuku motora

Ako ste na osnovu pedigrea, i ne samo zbog toga, predodređeni za visoko društvo, a rasni proizvođač iz Modene to svakako jeste, onda morate pronaći načina da se istaknete u tom svetu glamura. Posebno, ako na zabavu dolazite relativno kasno, odnosno u trenutku kada su već svi uveliko tu. Takav je slučaj sa „maseratijem grekale”, modelom koji se svrstava u segment SUV modela srednje veličine i treba da uradi ono što većem „maseratiju levante” nije pošlo za rukom – da popravi prodajne bilanse i osigura mesto pod suncem za eminentnu marku sa znakom „trozubca”. Sigurni smo da vlasnici Maseratija nemaju ništa protiv da njihovi „puleni” budu redak prizor na ulicama i drumovima, ali Italijani razmišljaju drugačije. Oni smatraju da njihova najnovija akvizicija treba da postane predmet požude kod šireg kruga publike sa dubljim džepom – onih koji su do sada davali naklonost „porše makanu”, „rendž rover velaru”, pa i nekim drugim SUV modelima sa vrha ponude nemačkih premijum proizvođača.

„Grekale” je, dakle, pripadnik kategorije luksuznih sportskih modela, a sa dužinom od gotovo 4,85 „uglavljen” je između kompaktnog i SUV segmenta srednje veličine. Drugim rečima, veći je od „poršea makan” i „BMW-a X3”, a manji od „kajena” i „X5”. Iako se ne razmeće ekstrovertnim dizajnerskim bravurama, njegova pojava je krajnje impozantna zahvaljujući skladnim i tečnim linijama „krunisanim” prestižnim amblemom trozubca koji asocira na dolče vitu i sve ono najbolje što dolazi sa Apeninskog poluostrva.

Ovaj ekskluzivan model, nazvan po vetru koji dolazi sa Mediterana, ponikao je na toliko hvaljenoj platformi Giorgio, koja je Alfine modele „đulija” i „stelvio” vinula visoko u pogledu dinamičnih voznih osobina. Ipak, u Maseratiju se nisu držali pukog prepisivanja, već su „grekaleu” namenili za 8,3 cm veći međuosovinski razmak u poređenju sa „stelviom”. Pored toga, opciono su ponudili vazdušno oslanjanje, kako bi se dobilo na komforu i udobnosti, bez odricanja od sportskih osobina. Gamu sačinjavaju tri modela, a osnovni je testirani „grekale GT” s četvorocilindarskim 2.0 turbomotorom, „mekim” hibridom od 48 V i 300 konjskih snaga. Sledi verzija „grekale modena” sa 330 konja, gde je ugradnjom električnog kompresora pronađeno dodatnih 30 KS, dok je mesto na pijedestalu rezervisano za „grekale trofeo” sa 3.0 V6 twin turbo motorom snage 530 KS. Sve verzije za prenos koriste osmostepeni automatski menjač, koji snagu usmerava prevashodno na zadnje točkove, dok prednji dobijaju deo obrtnog momenta samo u onim situacijama kada računar proceni da je to neophodno kako bi se obezbedila optimalna trakcija i stabilnost u vožnji.

Vozna svojstva su u skladu sa reputacijom rasne marke iz Modene. „Grekale GT” sa opcionim „šper” diferencijalom skreće precizno i odsečno, isto tako koči i pokazuje zavidnu stabilnost pri promenama pravca

Opciono vazdušno oslanjanje povećava, odnosno smanjuje visinu za 3,5 centimetara u zavisnosti od režima vožnje, a takođe spušta karoseriju kako biste lakše ušli u automobil i iz njega izašli

I po ovome se vidi da „grekale” obiluje sportskim genima, a da ni osnovna „GT” verzija ne zapostavlja luksuz i savremene tehnologije shvatili smo već prilikom prvog dodira. Jedno od obeležja ovog automobila i rešenja koja nadilaze uobičajene premijum standarde je to što, ne samo da se ulazi u automobil korišćenjem kvaka osetljivih na dodir, štaviše, i za izlazak se upotrebljavaju tasteri koji odmenjuju klasične ručke – avangardno i interesantno rešenje, koje vas i u svakodnevnoj upotrebi podseća na originalnost ovog automobila.

Ispod haube se nalazi dvolitarski benzinski turbomotor potpomognut blagim hibridnim sistemom od 48 V i starterom alternatorom. Mali električni motor ima zadatak da popuni prazninu u isporuci obrtnog momenta dok turbo punjač ne dostigne optimalan pritisak

Ne brinite, ukoliko dođe do prestanka napajanja ili nekog drugog kvara na električnim bravama, kao back-up solucija za izlazak iz vozila poslužiće klasične ručke skrivene u džepovima prednjih vrata.

Da je kvalitet materijala na visokom nivou, uverila su nas udobna sedišta sa mekom kožom, ali i „nebo” presvučeno kvalitetnom tapiserijom. Količina plastike je svedena na najmanju meru, a jedino izostanak metalnih papučica za komande gasa i kočnice pomalo para oči. Ipak, to je razumljivo, jer su pojedine opcije, kao što je pomenuta, prepuštene skupljim modelima „modena” i „trofeo”. U kokpitu pronalazimo i sada već tradicionalne karakteristike modernog doba, kao što je triling ekrana – jedan u funkciji instrument table, drugi za multimediju, navigaciju i spektar drugih parametara, treći za kontrolu klimatizacije. Moderan interfejs, kristalno čista grafika i brz odziv na taktilne komande ne ostavljaju mesta bilo kakvim zamerkama.

Dugme za pokretanje motora je na upravljaču, baš kao i rotacioni kontroler za selekciju programa vožnje

Središnji ekran od 12,3 inča odlikuje vrhunska grafika i ažuran odziv na taktilne komande. U njegovom podnožju nalazi se manji ekran od 8,8 inča za kontrolu klima-uređaja i drugih funkcija

Isto se ne može reći za komande transmisije, još jedno u nizu jedinstvenih rešenja na ovom automobilu. Umesto ručice ili poluge, u Maseratiju su pribegli rešenju sa četiri tastera, koji nisu taktilni i ponekad vas mogu prevariti jer očekujete da ste pritiskom na taster menjač prebacili iz neutrala u „drajv” ili „rikverc”, a to se zapravo ne dogodi.

To može da otežava svakodnevnu upotrebu dok se ne naviknete da malo jače pritisnete taster menjača, ali na stranu to, jer ipak vožnja „maseratija grekale” predstavlja esenciju radosti za upravljačem. Preko rotacionog prekidača na upravljaču možete odabrati neki od četiri režima vožnje – osnovni Comfort, umereno sportski GT, Sport i Off-Road, s tim da se veća ili manja tvrdoća amortizera može zasebno podesiti u svakom režimu.

Pozadi je ostavljeno obilje prostora za osobe prosečne visine, pa se može reći da u kabini vlada velikodušan komfor za ovu klasu

Nama se čini da je u osnovnom modu Comfort automobil krajnje neutralan, sa prigušenim odzivom na gas. Drugim rečima, nećete osetiti da vozite automobil sa 300 konjskih snaga. Možda je i najizbalansiraniji za svakodnevnu vožnju GT režim gde se oseća veća potentnost motora, ali i dalje izostaje zvuk motora. Za vrhunac zadovoljstva svakako treba aktivirati režim sport, kada su maksimalne performanse praćene karakteristično reskim zvukom iz četvorostrukog izduvnog sistema.

Panorama krov je deo dodatne opreme, kao i premijum koža, navigacija, 360 stepeni kamera, bežično punjenje ...

Iako nije od onih motora što vrtoglavom brzinom skaču u visoke obrtaje, dvolitarski turbo veoma ubedljivo ubrzava i do „stotke” mu je samo potrebno 5,6 sekundi, a u opsegu od 4.000 do 6.000 o/min. snažno lepi leđa za sedište dok peva nezaboravan krešendo. Ni pucanje ne izostaje kada se promena stepena prenosa obavlja blizu crvenog polja na obrtomeru. Osim što fantastično poteže i još bolje zvuči, „maserati grekale” i u drugim aspektima opravdava epitet luksuznog sportskog SUV-a. Sa pogonom primarno na zadnjoj osovini, kadar je da ulazi u krivine rasterećeno i odsečno. U tim situacijama se oseća da su prednji točkovi oslobođeni uticaja pogona i da su usredsređeni na to da maksimalno precizno sprovedu u delo komande vozača prilikom skretanja.

Malo više povratnih informacija sa upravljača ne bi bilo na odmet

Sa druge strane, u normalnoj vožnji je prisutna zavidna uglađenost, mada vazdušno oslanjanje ne uspeva da u potpunosti eliminiše negativan uticaj neravnina na putu. Što se tiče potrošnje, ona u mnogome zavisi na koji način se vozi ovaj automobil. Ukoliko vodite računa i blago pritiskate papučicu gasa, u gradu ćete moći da prevalite 100 km sa nekih 12–13 litara. Ukoliko pak date sebi oduška i stiskate papučicu gasa do poda, često terate motor u visoke obrtaje i spremni ste da se suočite sa kaznom za prebrzu vožnju, „grekale GT” će progutati i 20 litara na 100 km.

Prtljažnik je dovoljno veliki da u njega stanu četiri velika kofera

Međutim, nećete žaliti ni najmanju paru koju potrošite na gorivo, jer je to cena uživanja u jednom ovako nesvakidašnjem i egzotičnom automobilu, koji vam daje na individualnosti u moru nemačke konkurencije.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Benzin / Automatski
Maserati Grecale GT
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.846/2.163/1.670 mm; međ.rast. 2.901 mm; masa 1.870 kg; prtljažnik 535 l
Motor
benzin, 4 cilindra, turbo; 1.995 ccm; 300 KS pri 5.750; 450 Nm pri 2.000–4.000 o/min.
Elektromotor
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
automatski, osmostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
vazdušno, aktivno; multilink napred i nazad
Kočnice
napred ventilisani diskovi 350 mm; nazad ventilisani diskovi 330 mm
Pneumatici
255/45 R20
Performanse: 0–100 km/h 5,6 s; maks. brzina 240 km/h; Potrošnja: 8,9 l /100 km, 208 g C02/km
Stil i prestiž, zvuk motora, prostor u kabini, vozna dinamika
Tasteri za komande menjača, manjak osećaja na upravljaču
Cena: od 79.621 evra