Tehnologije
/
Do sad nezabeležena ušteda
Kinezi predstavili novu hibridnu tehnologiju

Kinezi predstavili novu hibridnu tehnologiju - domet od 2.100 km

AMR
30/5/2024
Tehnologije

Kineski BYD lansirao je najnoviju verziju plug-in hibridne tehnologije koja pruža do sad neviđenu uštedu goriva i troškova. Ovo je dovelo do intenziviranja rivalstva s Toyotom i Volkswagenom koji još uvek prodaju uglavnom automobile samo na benzin

Predsednik BYD-a Wang Chuanfu predstavio je petu generaciju hibridne tehnologije koja postiže rekordno nisku potrošnju goriva od 2,9 litara na 100 km. S potpuno napunjenom baterijom i punim rezervoarom benzina, tehnologija može da obezbedi autonomiju od 2.100 kilometara, rekao je Wang.

BYD je takođe lansirao sedan verzije svojih modela Qin L i Seal 06, oba opremljena novom tehnologijom i po ceni od 99.800 juana (13.775 USD).

"Kupci koji koriste novu tehnologiju mogu da uštede do 9.682 juana godišnje na troškovima goriva u poređenju s onima koji voze modele na benzin", saopštili su iz kineske kompanije.

{{related-post-2}}

BYD-ova poslednja generacija plug-in hibridne tehnologije, koja nudi domet vožnje od desetak kilometara na baterije i potrošnju goriva od 3,8 litara na 100 km isključivo na benzinskom motoru, podstakla je svoj brzi rast od 2021. godine s modelima kao što je Qin Plus DM-i sedan i Song Plus DM-i SUV. Plug-in hibridi po ceni od 79.800 juana činili su većinu BYD-ove prodaje u poslednje tri godine, s akumuliranih 3,6 miliona takvih automobila koje je ova kompanije prodala.

Globalno, BYD, koji ubrzava svoju međunarodnu ekspanziju, još uvek u prodaji zaostaje za proizvođačima automobila koji imaju više brendova pod svojim okriljem, uključujući Toyotu, Volkswagen, General Motors i Stellantis.

{{related-post-1}}

Za razliku od hibridne tehnologije koju je Toyota uvela s Priusom 1997. godine, plug-in hibridi koje predvode kineski proizvođači automobila koriste veće baterije i mogu se mnogo duže voziti na struju.

Fotografije: 
BYD, GIMS