Aktuelno
/
Poznata i cena
Otkriven novi VW Golf R: Najmoćniji hečbek iz Volfsburg

Otkriven novi VW Golf R: Najmoćniji hečbek iz Volfsburga

AMR
27/6/2024
Aktuelno

Novi Volkswagen Golf R predstavljen je kao dosad najmoćniji hot-hatch nemačke marke, sa 2.0 turbo motorom koji raspolaže sa 333 KS

Tih dodatnih 14 KS u odnosu na ranije pomaže u smanjenju vremena od 0 do 100 km/h za 0,1 sekundu na 4,6 sekundi, dok teži Golf R Estate završava sprint za 4,8 sekundi.

Uz veću snagu, rečeno je da prerađeni benzinski motor EA888 pruža oštrije reakcije. Softver koji podržava pogonski sklop takođe je unapređen: Comfort režim sada omogućava promene brzina za 100 o/min kasnije, a motor proizvodi sportski zvuk iz auspuha ("popcorn") od oko 2.500 o/min.

Jedna od najznačajnijih izmena je unutra, enterijer je dobio gotovo potpuni digitalni remont. Standardno dobija brži i intuitivniji infotejment ekran osetljiv na dodir od 12,9 inča, s gornjom i donjom trakom za prečice.

Ispod, klizač temperature osetljiv na dodir sada ima pozadinsko osvetljenje, rešavajući ključnu kritiku kupaca Mk8 Golfa pre redizajna. Golf R takođe ima posebnu masku za svoj 10,2-inčni digitalni ekran s instrumentima, koji prikazuje horizontalni brojač obrtaja inspirisan moto-sportom.

Automobil opremljeni paketom Performance takođe dobija merač vremena baziran na GPS-u, merač g-sile i vizualizator koji prikazuje raspodelu obrtnog momenta na svaki od četiri ugla automobila.

{{related-post-1}}

Osim toga, ograničena Black Edition oprema pridružila se ponudi Golfa R i nudi, kao što ime sugeriše, zatamnjeni izgled, zajedno s paketom Performance, 19-inčnim aluminijskim točkovima i većim spojlerom na krovu.

Cena Golfa R startuje od 53.795 evra, odnosno dve hiljade evra više za karavan verziju, dok će Black Edition startovati sa 58.400 evra. Mk8.5 Golf R potencijalno bi mogao da bude poslednji s oznakom R kog pokreće motor SUS.

Golf devete generacije trebalo bi da stigne za četiri godine isključivo s pogonskim sklopovima za električne automobile, a iz odeljenja R prethodno su obećali da će do 2030. postati potpuno električni.

{{related-post-2}}

Čitava marka Volkswagen postaće potpuno električna do 2035. godine, usklađujući se s trenutnim datumom završetka prodaje novih automobila sa SUS motorima u EU.

Fotografije: 
Volkswagen