Aktuelno
/
VW Golf GTI Clubsport
Golf GTI Clubsport

Najsnažniji GTI predstavljen na Nirburgringu

AMR
3/6/2024
Aktuelno

Na legendarnoj trkačkoj stazi Nirburgring prikazana je najnovija i najsnažnija verzija najpopularnijeg hečbeka na svetu. Radi se o redizajniranom Golfu GTI osme generacije, ali specijalnog izdanja sa oznakom Clubsport, koja sugeriše da se pod haubom nalazi rasna ergela sa 300 konjskih snaga

U odnosu na standardni GTI novitet je doživeo nekoliko značajnih promena i prilagođavanja svrsi kojoj je namenjen, a akcenat je stavljen na unapređenje sportskih i voznih karakteristika.

Poznati dvolitarski TFSI agregat oplemenjen je turbo punjačem koji omogućuje motoru da generiše 300 KS i 400 njutnmetara maksimalnog obrtnog momenta. Snaga se na prednje točkove prenosi preko sedmostepenog automatskog DSG menjača i elektronski kontrolisanog diferencijala sa zatvaračem. Dinamička kontrola šasije putem adaptinmog oslanjanja je dostupna kao opcija.

{{related-post-1}}

Ovako naoštren Golf GTI Clubsport dostiže 100 km/h iz mesta za svega 5,6 sekundi, uz maksimalnu brzinu elektronski limitirana na 250 km/h. Međutim, taj limit može biti obrisan, u Race paketu, čime se maksimalna brzina podiže na 267 km/h.

Na prednjem delu su uočljive nove LED svetlosne grupe, a autonomno osvetljenje je dobio i karakteristični Folksvagenov znak VW na prednjoj haubi. Pozadi dominira veliki spojler koji obezbeđuje maksimalnu snagu potiska na zadnje točkove, a promene nisu zaobišle ni zadnju svetlosnu grupu.

Novi Golf GTI Clubsport postavljen je na 19-inčne Queenstown točkove od lake legure sa pet polukružnih ovala koji su inače predstavljeni na petoj generaciji GTI-ja. Sledeća opcija su 19-inčni kovani naplaci od svega 8 kg, koji umanjuju bočnu masu vozila i poboljšavaju hendling.

 

Fotografije: 
Volkswagen