Saveti
/
Priprema vozila za put
Provera i priprema automobila za put

Najbolji način da proverite automobil pred put

AMR
24/6/2024
Saveti

Pred svako duže putovanje preporučljivo je da blagovremeno proverite tehničku ispravnost vozila, ali i da neposredno pred polazak pripremite vozilo

Odlazak na duže putovanje za vreme letnjeg odmora predstavlja radost i uživanje, ali isto tako je i određen napor za vozilo, od kojeg se očekuje da, najčešće u jednom „cugu”, prevali više od 500 kilometara. Zbog toga je preporučljivo da blagovremeno izvršite proveru tehničke ispravnosti, posebno ako je reč o starijem vozilu. Imajte na umu da, nevezano od toga da li vozite noviji ili stariji automobil, neposredno pred polazak na put trebalo bi da izvršite određene radnje kako biste vozilo doveli u optimalno stanje za duži put. O ovim temama smo pisali u više navrata, ali nije zgoreg ponovo podsetiti šta je sve potrebno uraditi kako biste šanse za neke nepredviđene okolnosti na putu sveli na najmanju moguću meru.

Najpre je važno da ostavite dovoljno vremena, minimum desetak dana, ako ne i više, za proveru tehničke ispravnosti automobila pre putovanja. Nikad se ne zna da li ćete naići na neki problem, koji ćete morati da rešavate u servisu.

Motorno ulje

Ono što sami možete da učinite jeste da proverite nivo ulja u motoru. Moderni, pa i neki stariji automobili, imaju indikator smanjenog nivoa ulja koji putem signalne lampe na instrument-tabli upozorava na nepravilnost. Nivo ulja se precizno utvrđuje sajlom za proveru ulja, na kojoj se nalaze oznake za minimum i maksimum. Proveru izvršite kada motor dostigne radnu temperaturu tako što čete izvući sajlu, obrisati je, vratiti i ponovo izvući.

Rashladna tečnost

Proverite da li je nivo rashladne tečnosti u posudi u okviru optimalnih vrednosti, tj. između minimuma i maksimuma. U slučaju da je ispod minimuma, potrebno je da dolijete „antifriz”, ali i da nakon toga obratite pažnju da li je posle nekoliko dana ponovo došlo do gubitka. U tom slučaju pravac u servis gde će utvrditi na kom mestu dolazi do gubljenja antifriza i sanirati kvar. Prilikom dolivanja rashladne tečnosti pažljivo pročitajte uputstvo, jer su one uglavnom koncentrovane i moraju se kombinovati sa destilovanom vodom u srazmeri koju propisuje proizvođač. I još jedna stvar – nikako nije preporučljivo mešati različite proizvode. Ako niste sigurni šta je sipano prošlog puta, posetite servis gde će obaviti kompletnu zamenu antifriza.

Kočnice

Pod uslovom da niste primetili neke anomalije u performansama kočionog sistema, tj. vaš automobil sigurno i efikasno koči kao i obično, za proveru stanja kočnica dovoljna je vizuelna inspekcija pločica i diskova, koji su potrošna roba. Po pravilu, na redovnom servisu obično sugerišu da se bliži trenutak za zamenu ovih delova, a ako niste sigurni da na pločicama i diskovima ima dovoljno „mesa” i sumnjate da su pri kraju, obavite proveru u servisu.

{{related-post-1}}

Oslanjanje

Ukoliko ste primetili da postoji bilo kakav neobičan zvuk u vožnji, kao što je lupkanje na rupama ili „cvrčanje” prilikom prelaženja preko usporivača saobraćaja, to je jasan signal da posetite servis.

Svetlosna signalizacija

Za bezbednu vožnju neophodna je ispravnost svih svetlosnih uređaja, a to su poziciona ili dnevna svetla, oborena svetla, duga svetla, stop svetla, pokazivači pravca i svetla za maglu. Svetlosna signalizacija mora biti potpuno ispravna, jer u suprotnom rizikujete bezbednost, ali i kaznu.

Klima-uređaj

Ukoliko klima-uređaj ne hladi u dovoljnoj meri, to najčešće znači da je vreme za dopunu tečnosti, odnosno freona. Pored toga, ako ste primetili da vazduh slabije cirkuliše, odnosno da kroz ventilacione otvore nema dovoljno jak protok do kabine, najverovatnije je vreme za zamenu filtera kabine.  

{{related-post-2}}

Stanje pneumatika

Prema zakonu, dozvoljeno je voziti na pneumaticima koji imaju dubinu gazećeg sloja (šare) minimum 1,6 milimetara. Ipak, ukoliko vozite na starim i već prilično istrošenim pneumaticima, preporučljivo je da ih zamenite novim pre polaska na duži put. Jedno je voziti  u lokalu, a drugo na otvorenom putu, gde pri većim brzinama, posebno na vlažnoj i klizavoj podlozi, loši pneumatici daleko lakše gube prianjanje, što dovodi do zanošenja automobila i potencijalno veoma opasnih situacija u saobraćaju.

Finalna priprema

Neposredno uoči polaska na putovanje treba preduzeti nekoliko lakih i jednostavnih koraka kako biste automobil doveli u optimalno stanje. Ne propustite da dolijete tečnost za čišćenje vetrobrana, proverite u kakvom su stanju metlice brisača. Ukoliko su istrošene, lako ih je zameniti i to nije veliki izdatak. Ne zaboravite da podesite pritisak u pneumaticima, jer veće težinsko opterećenje zahteva i „jače napumpane” gume. Obično se informacije o propisanim vrednostima pritiska zavisno od opterećenja nalaze na ležaju vrata vozača, kao i u uputstvu. Obavezna oprema koju uvek morate imati u vozilu podrazumeva: prvu pomoć, sigurnosni prsluk, trougao, ključ i dizalicu za skidanje točkova, rezervne sijalice, sajlu ili uže za vuču i rezervni točak ili set za reparaciju pneumatika. Obratite pažnju na rok važnosti kompleta za prvu pomoć, a takođe trebalo bi prekontrolisati i pritisak u rezervnom točku.

Fotografije: 
AMR i Adobe Stock