Saveti
/
Obezbeđenje točkova od krađe
Koji je najbolji način da sačuvate točkove od krađe

Koji je najbolji način da sačuvate točkove od krađe

Uroš Dedić
8/7/2022
Saveti
Aktuelno

Krađa točkova više nije tako neuobičajena pojava, štaviše neretko se na društvenim mrežama ukaže prizor automobila koji je ostao na klocnama na nekom parkingu. Kako to da sprečite?

Nažalost, krađa točkova više nije tako neuobičajena pojava, štaviše neretko se na društvenim mrežama ukaže prizor automobila koji je ostao na klocnama na nekom parkingu. Kradljivci očigledno ne prezaju ni od čega i upuštaju se u svakojake rizike u nameri da dođu do plena, a zna se da, iako skidanje točkova obično ide lako i jednostavno, isto tako je i lako uočljivo, a ova operacija mora potrajati barem nekoliko minuta. Najčešće su na meti lopova velike aluminijumske felne renomiranih proizvođača, obuvene u visokokvalitetne pneumatike, ali nije isključeno ni to da posegnu za običnim točkovima, onim manjih dimenzija i sa prosečnim pneumaticima.

Najefikasniji način da se kradljivci osujete od nečasnih namera i da izbegnete trošak nabavke novih točkova i pneumatika jeste – upotreba sigurnosnih šrafova. Ovi „čuvari točkova” mogu se kupiti u specijalizovanim servisima i radnjama za prodaju auto-delova. Mi smo posetili servis Pro Sport auto na Voždovcu, gde smo se upoznali sa svim detaljima u vezi sa sigurnosnim šrafovima iz ponude renomirane italijanske firme Farad.

– Suština sigurnosnih šrafova je u tome da imaju karakterističnu „glavu” koja može da se zavrne ili odvrne samo sa posebnim nastavkom, tzv. adapterom. Što je kompleksniji izgled „glave”, to je manja šansa da će neko uspeti da ga odvrne specijalnim alatom. Najbolju zaštitu imaju sigurnosni šrafovi koji imaju cilindar koji se okreće nezavisno od glave i time onemogućava da se glava uhvati bilo kakvim alatom, kaže Vladan Petrović, vlasnik servisa Pro Sport auto.

{{related-post-2}}

Ugradnjom sigurnosnih šrafova umanjujete verovatnoću da ćete ovako zateći automobil na parkingu

Činjenica je da ovi šrafovi ne predstavljaju stoprocentnu zaštitu, ali će svakako odvratiti mnoge kradljivce od pokušaja skidanja točkova, jer su im male šanse da nekim univerzalnim alatom uspeju da odvrnu sigurnosne šrafove.

Gotovo sve osiguravajuće kuće imaju u ponudi kasko osiguranje koje, za razliku od obaveznog osiguranja od autoodgovornosti, pokriva štetu nastalu krađom točkova

Ukoliko kojim slučajem izgubite adapter, to će vas dovesti u situaciju da ćete imati problem da odvrnete sigurnosni šraf, bez čega nije moguće zameniti točak, odnosno gumu.

{{related-post-3}}

– Najbolje je dobro čuvati sigurnosni adapter, a ako već dođe do toga da ga izgubite, novi možete nabaviti preko jedinstvenog koda, koji se nalazi u svakom pakovanju sigurnosnih šrafova marke Farad. Preko dobavljača možemo kontaktirati fabriku koja na zahtev klijenta isporučuje duplikat, objašnjava Petrović.

Vladan Petrović u razgovoru sa našim urednikom

Ipak, imajte na umu da rokovi isporuke rezervnih delova koji stižu iz inostranstva mogu da se rastegnu i na nekoliko sedmica. Srećom, postoji i mogućnost da, ako već sumnjate da vam se može dogoditi da izgubite adapter, odaberete pakovanje sa dva adaptera.

– Da biste izbegli oštećenja sigurnosnih šrafova, preporuka je da ne kupujete jeftine proizvode nepoznatog porekla. Važno je istaći i to da skuplji i kvalitetniji šrafovi takođe mogu da se oštete, i to se najčešće dešava prilikom nestručnog rukovanja. Sigurnosni šrafovi mogu se zatezati pneumatskim pištoljem, ali samo kada je podešen na najblaži – prvi stepen. Nakon toga, potrebno je dotegnuti ga kilo-ključem podešenim na 10 kg, ističe Petrović.

U principu sve je vrlo jasno i u najkraćem možemo da zaključimo – bolje sprečiti nego lečiti. Ukoliko imate iole atraktivnije felne, nemojte se uopšte razmišljati oko toga da li da stavljate sigurnosne šrafove ili ne. Svakako je bolje izdvojiti malo novca i uložiti u obezbeđenje točkova, nego doći u situaciju da morate sanirati daleko veću štetu na automobilu.

FABRIČKA ZAŠTITA

Proizvođači automobila sve češće fabrički ugrađuju sigurnosne šrafove u svoje modele. Primera radi, oni kod Mercedesa i BMW-a imaju oko 35 različitih kombinacija. Kod Folksvagena je to i više – oko 50. Očigledno da su točkovi na meti lopova ne samo kod nas već i u celom svetu.

TRI STEPENA ZAŠTITE

Cene šrafova, u zavisnosti od kvaliteta proizvoda i stepena zaštite koju pružaju, kreću se od hiljadu i po do pet i više hiljada dinara

Fotografije: 
Luka Kulundžić