Aktuelno
/
Lepše lice i jači motori
Pogledajte kako sada izgledaju Cupra Formentor i Leon

Redizajnirani lepotani, pogledajte kako sada izgledaju Cupra Formentor i Leon

AMR
2/5/2024
Aktuelno

Redizajn game atraktivnih modela sa znakom Cupra donosi novi, još upadljiviji stil, ali i snažnije motore.

Cupra je promenla lice Formentoru i Leonu kako bi se više razlikovala od game srodne marke Seat, istovremeno predstavljajući novi vrhunski motor s 329 KS.

Novi prednji kraj koji asocira na "nos morskog psa", dizajnerski približava popularni krosover, ali i hečebek/karavan verziju nadolazećem Terramar SUV-u i daje modelima s motorima SUS jasniju porodičnu vezu.

Fokus je istaknuti kljun na vrhu šire maske hladnjaka, dok su svetla sada LED jedinice trouglastog oblika. Osim toga, zadnja značka Cupra na svakom automobilu sada je osvetljena.

SUV Ateca nije uključen u ovaj redizajn, ali s obzirom na to da se bazira na modelu Seata starom osam godina, verovatno će uskoro biti poslat u penziju.

{{related-post-1}}

U kabini oba modela su izmenjeni materijali. Na primer, platnene presvlake na sportskim sedištima su izrađene od 73% recikliranog veganskog tekstila, dok se za kožu tvrdi da je "ekološka".

I Formentor i Leon dobili su veći (12,9 inča) infotejment ekran, koji pokreće novi operativni softver s poboljšanom personalizacijom i odzivom.

Klizači osetljivi na dodir za jačinu zvuka i temperaturu kabine sada su takođe osvetljeni.

{{related-post-2}}

Osim stilskih izmena, Leon i Formentor su dobili unapređene motore. Glavni je 2,0-litarski četvorocilindarski turbo benzinski motor iz Audija S3 i Volkswagen Golfa R, koji šalje 329 KS na sva četiri točka putem sedmostepenog menjača s dvostrukim kvačilom.

Haldex diferencijal zamenjen je "torque splitterom", s višelamelnim kvačilom kako bi se poboljšala isporuka snage na zadnju osovinu.

Međutim, za Leon je ovaj pogonski sklop ekskluzivan za karavan. Vrhunski hečbek s petora vrata umesto toga dobija verziju s 296 KS i prednji pogon.

Tu su i dva plug-in hibridna pogonska sklopa, s izlaznom snagom od 201 KS i 268 KS, a koji imaju kapacitet baterije povećan s 13 kWh na 19,7 kWh. To povećava njihov domet na električni pogon sa zvaničnih 60 km na navodnih 100 km.

Fotografije: 
Cupra