Aktuelno
/
Prešli u ruke bogate zemlje
McLaren ima novog vlasnika

McLaren ima novog vlasnika

AMR
25/3/2024
Aktuelno

Mumtalaket, nacionalni investicioni fond države Bahrein, sada ima 100 odsto vlasništva u kompaniji koja proizvodi poznate superautomobile.

Zvanična vest da McLaren grupa ima novog vlasnika protutnjala je automobilskim medijskim nebom. Naime, "Bahrain Mumtalakat Holding Company", nacionalni investicioni fond države Bahrein, potpuno je preuzeo vlasništvo nad proizvođačem automobila, povećavajući svoj udeo sa 60 na 100 odsto.

Nema puno detaljnih informacija o tome šta bi to moglo tačno da znači za McLaren Automotive. Izvršni predsednik grupe, Paul Walsh, rekao je da će im ovaj potez "dodatno omogućiti da se fokusiraju na realizaciju dugoročnog poslovnog plana." To će uključivati ulaganje u nove proizvode i tehnologije.

{{related-post-2}}

McLaren Automotive verovatno sada ima finansijsku potporu koja je ovoj kompaniji potrebna za troškove razvoja budućih modela i - elektrifikaciju svoje game. Proizvođač superautomobila je poslednjih godina upao u novčane probleme, pa je 2022. prodao neka od svojih istorijskih vozila kako bi mogao da finansira dugoodlagani superautomobil Artura. Godinu dana pre toga McLaren je prodao svoje sedište i fabriku Formule 1. Kompanija je 2022. dobila novog izvršnog direktora, a 2023. lansirala je model 750S, naslednika uspešnog 720S.

Kako je navedeno u saopštenju za medije, Shaikh Abdulla bin Khalifa Al Khalifa, CEO Mumtalakata je najavio da počinje nova faza za McLaren.
Ovo bi moglo, između ostalog, da znači da će kompanija tržištu ponuditi svoj novi hiperautomobil do kraja godine. Prema pisanju Motor1, McLaren već "fino doteruje" novi model, a navodno će imati plug-in hibridni V8 motor od preko 1.000 konjskih snaga.

{{related-post-1}}

Nekoliko meseci nakon što je Michael Leiters preuzeo dužnost izvršnog direktora McLarena, priznao je da su prošli modeli bili "nedovršeni proizvodi". Novi vlasnici trebalo bi da pomognu u finansiranju i samim tim stabilnosti u kompaniji. Trenutno, McLaren prodaje svoje automobile u više od 40 zemalja sveta.

Fotografije: 
McLaren