Predstavljamo
/
Mercedes-Benz Actros L
Mercedes Actros L je dizelaš iz budućnosti

Upoznajte Mercedesov dizelaš iz budućnosti

AMR
3/4/2024
Predstavljamo

Mercedesov Actros L je skoro pa Maybach ili S-Klasse, ali u gigantskom pakovanju. Sada je prikazano novo izdanje koje je još luksuznije.

Čim se pomene premijum segment teških kamiona, na pamet pada Mercedesov Actros L, koji je i definisao ovu klasu.

Sada je ovaj model obnovljen, pa prvo što vidimo je da donosi futuristički dizajn, a to je doprinelo optimizaciji aerodinamike. Od predspojlera na krovu ispred stvarnog krovnog spojlera, do deflektorskih panela A-stuba oko bočnih prozora i velikog, ravnog prednjeg poklopca kabine do optimizovanog branika sa minimalnim otvorima za ulaz vazduha za hlađenje i njegove nove obloge podvozja.

Strujanje vazduha se tako susreće sa aerodinamički oblikovanim prednjim delom, produženim za 80 milimetara i nastavlja da se kreće oko vozila što je optimalnije moguće. Ovo je obezbeđeno aerodinamičnim ulazom, poboljšanim okvirom luka točkova i optimizovanim bočnim oblogama. Praktično nema praznina ili prostora u korist optimizovanog protoka vazduha. Sve navedeno rezultira uštedom goriva do tri procenta u novom Actros L.

Svo osvetljenje u i oko vozila ima LED tehnologiju. Ovo se odnosi na glavna prednja svetla i pokazivače pravca, kao i bočna i zadnja svetla. Matriks LED farovi su takođe dostupni kao opcija.

{{related-post-1}}

U unutrašnjosti, ProCabin, dostupan je u tri varijante - Stream, Big ili Giga Space - nudi ptimizovano grejanje sedišta, nove ravno-tkane presvlake sedišta ili krevete sa punim letvičastim ramovima i novim, debelim dušecima. Prošireni opseg funkcija prekidača pored kreveta, kao i ambijentalno osvetljenje i dodatne LED lampe za čitanje su takođe novi.

Pored toga, postoje i druge karakteristike opreme kao što su dodatne USB-C utičnice na bočnim zidovima, kvalitetna zavesa u dvobojnom dizajnu, drugi frižider, utičnica od 230 V ili koncept SoloStar, koji je sada dostupan u dve nove varijante presvlake sedišta.

Počevši od aprila 2025. godine, Multimedia Cockpit Interactive 2 će takođe biti dostupan sa preuređenim dizajnom menija, glasovnom kontrolom, dodatno poboljšanom vezom i novim aplikacijama kao što su upozorenja o saobraćaju "Connected Traffic Warnings".

Pored mera aerodinamičke optimizacije, Mercedes-Benz Trucks dodatno povećava efikasnost novog Actros L u kombinaciji sa trećom generacijom 12,8-litarskog OM 471 dizel motora. OM 471, dostupan je uz dizel motore OM 470 i OM 473. Ova generacija smanjuje ukupne troškove tokom životnog veka (TCO) u smislu ekonomične vožnje, smanjene emisije CO2 i nižih operativnih troškova.

Sa trećom generacijom OM 471, Mercedes-Benz Trucks je predstavio dva nova turbo punjača precizno prilagođena različitim potrebama kupaca. U varijanti namenjenoj transportu na velike udaljenosti, fokus je na postizanju što manje potrošnje goriva. U kombinaciji sa revidiranim sistemom za naknadnu obradu izduvnih gasova, ovaj turbopunjač izduvnih gasova omogućava maksimalnu uštedu goriva do četiri procenta u odnosu na prethodnu generaciju.

{{related-post-2}}

Ovo je ujedno i najbezbedniji Actrol L do sad, sa svim mogućim sistemima asistencije vozaču, pa tako ima instalirane Active Brake Assist 6 - najnoviji pomoćnik pri kočenju u hitnim slučajevima kompanije Daimler Truck sada može da izvede automatizovano maksimalno kočenje do potpunog zaustavljanja pri brzinama do 60 km/h pre prelaza, saobraćaja iz suprotnog smera ili drugih učesnika u saobraćaju u istoj traci.

Tu je i Active Sideguard Assist 2 koji prati saobraćaj na strani vozača i suvozača i sa svojim dvostepenim sistemom upozorenja može upozoriti vozače na potencijalne opasnosti kako bi blagovremena intervencija ublažila kritičnu situaciju u saobraćaju. Aktivna zona upozorenja proteže se do 30 metara iza i sedam metara ispred vozila, radeći pri brzinama do 30 km/h.

Takođe, elektronska platforma nudi 20 puta bržu obradu podataka, a ukupno šest instaliranih senzora – četiri bočna radara kratkog dometa napred i pozadi, desno i levo, jedan radar dugog dometa napred u sredini i multifunkcionalnu kameru u vetrobranskom staklu – sada može da pokrije ugao od 270 stepeni oko vozila.

Novi Actros L može se naručiti od ovog meseca, a proizvodnja počinje u decembru 2024.

Fotografije: 
Mercedes-Benz