Tržište
/
Situacija se zaoštrava
Kina zahteva da se EU carine na e-vozila ukinu do 4. ju

Kina traži da se EU carine na e-vozila ukinu do 4. jula

AMR
24/6/2024
Tržište

Peking želi da Evropska unija ukine svoje preliminarne carine na kineska električna vozila do 4. jula, saopštio je kineski državni medij Global Times, nakon dogovora obe strane o održavanju novih trgovinskih pregovora

Privremene EU carine do 38,1 posto na uvezena kineska električna vozila trebalo bi da počnu s primenom do 4. jula, dok sada i Kina istražuje ono za šta EU tvrdi da su preterane i nepravedne subvencije kineskim proizvođačima električnih vozila.

Kina je do danas više puta pozvala EU da ukine svoje carine, izražavajući spremnost na pregovore. Peking ne želi da bude upleten u još jedan carinski rat, još uvek pod udarom američkih carina na svoju robu koje je nametnula Trampova administracija, ali kaže da će preduzeti sve korake da zaštiti kineske kompanije ako do toga dođe.

Obe strane su se složile da ponovo pokrenu pregovore o carinama nakon razgovora između poverenika EU, Valdisa Dombrovskisa i kineskog ministra trgovine Wang Wentaoa u subotu tokom posete nemačkog ministra privrede Kini, a koji je rekao da su vrata za razgovor "otvorena".

"EVP Dombrovskis i kineski ministar trgovine Wang Wentao imali su iskren i konstruktivan razgovor u subotu o antisubvencijskoj istrazi EU o električnim vozilima proizvedenim u Kini", rekao je predstavnik Evropske komisije i dodao da je "EU strana naglasila da svaki dogovoreni ishod istrage mora da bude efikasan u rešavanju štetnog subvencionisanja".

Najbolji ishod razgovora je da EU ukine svoju odluku o tarifama pre 4. jula, saopštio je kineski Global Times. Ali Komisija, analitičari i evropska trgovinska lobistička udruženja, naglasili su da će razgovori biti veliki poduhvat i da će Kina morati da bude spremna na krupne ustupke.

{{related-post-1}}

Na pitanje o tome može li se odustati od planiranih ograničenja, Alicia Garcia Herrero, viša saradnica u Bruegelu rekla je da "komisija ne može da promeni odluku o kojoj je razmišljala mesecima" i dodala da Kina vrši pritisak na zemlje članice, ali one bi onda morale da glasaju većinom protiv Komisije."

Tarife bi trebalo da budu finalizovane 2. novembra na kraju antisubvencijske istrage EU.

"Ne postoji 'nikakva šansa' da se preliminarne carine uklone do 4. jula, osim ako Kina ne eliminiše sve probleme koje je označila evropska strana", rekao je Maximilian Butek, izvršni direktor nemačke privredne komore u Kini.

Preterano zaštitnički potezi EU izazvaće kontramere Kine, a eskalacija trgovinskih nesuglasica samo bi dovela do gubitka na obe strane, piše Rojters.

Trgovinski rat?

Trgovinska politika EU je postala sve više zaštitnička zbog zabrinutosti da bi kineski razvojni model usmeren na proizvodnju mogao biti preplavljen jeftinom robom, dok kineske kompanije žele da povećaju izvoz usled slabe domaće potražnje.

Kina je odbacila optužbe za nepravedne subvencije ili da ima problem s viškom kapaciteta, rekavši da je razvoj kineske industrije električnih vozila rezultat prednosti u tehnologiji, tržištu i lancima snabdevanja industrije.

Iako Peking poziva na pregovore, takođe je dao do znanja da ima spremne kontramere ako Komisija ne odustane, te da Brisel smatra potpuno odgovornim za eskalaciju napetosti.

Global Times, koji je prvi objavio da Kina razmišlja o otvaranju istrage o uvozu svinjskog mesa iz Evrope, takođe je pojačao antisubvencionu istragu o evropskim mlečnim proizvodima, kao i carine na automobile s benzinskim motorima.

{{related-post-2}}

"Čini se verovatnim da će Peking podići carine do 25 posto za automobile proizvedene u Evropi s motorima od 2,5 ili više litara", rekao je Jacob Gunter, vodeći analitičar MERICS-a, berlinskog instituta za proučavanje Kine.

Na strani EU u toku su razne istrage koje koriste novi alat koji je sastavio Brisel, tako da bi trebalo da očekujemo ​​neku vrstu mera usmerenih na poremećaje (kineskih) proizvoda, od medicinskih uređaja do sigurnosnih skenera na aerodromima do čeličnih cevi, piše Automotive News Europe.

Fotografije: 
BYD, Zeekr