Tržište
/
Pokušavaju da održe korak
Evropljani proizvođači smanjuju troškove zbog Kineza

Evropski proizvođači smanjuju troškove zbog kineskih rivala

AMR
6/6/2024
Tržište
Aktuelno

Stellantis bi mogao da odustane od saradnje s nekim dobavljačima kako bi smanjio troškove električnih vozila, izjavio je šef brenda Carlos Tavares

Grupa Stellantis je spremna da se odvoji od nekih svojih dobavljača i da samostalno proizvodi komponente vozila kako bi smanjila troškove u skupom prelazu na elektrifikaciju.

"Kad dobavljači ne jure istom brzinom kao naši timovi, naši timovi vide veliku korist od rada unutar kuće. Dolazimo do zaključka da ono što smo ustupili eksternim izvođačima možemo i sami", rekao je Tavares medijima.

Proizvođači automobila vrše pritisak na dobavljače da dodatno smanje troškove usled usporavanja potražnje za električnim vozilima u Evropi, gde su visoki troškovi zaduživanja, ugušen komercijalni rast i ukidanje subvencija izuzetno opteretili prodaju.

Istovremeno se kineski brendovi šire u Evropi nudeći jeftinije modele. I, dok se evropski brendovi "jure" ko će s kim tek da započne razvoj na zajedničkom električnom automobilu, kineski BYD već sledeće godine u Evropi lansira model Seagull po ceni nižoj od 20.000 evra, a o čemu je naš portal detaljno pisao.

{{related-post-1}}

Sa druge strane, sada je u Evropi sve dovedeno u pitanje kada govorimo o automobilskoj industriji. Dobavljači Stellantisa uključuju poznati Valeo, kog je ova Grupa prošle godine pohvalila da odlično kotroliše troškove. Proizvođači Fiata i Jeepa takođe nabavljaju od kompanija kao što su Continental, Magna International, Forvia i Aptiv… Sve davno zakucane saradnje su danas na staklenim nogama.

Kineski uticaj, kao i drugi aktuelni fakori koje smo pobrojali, toliko su jaki da Stellantis i njegovi partneri takođe prilagođavaju nivoe ulaganja u baterije za e-vozila kako bi odgovarale potražnji, rekao je izvršni direktor.

Šaviše, ove nedelje su Stellantis i Mercedes-Benz pauzirali izgradnju fabrike baterija Automotive Cell Company" u Nemačkoj, vredne dve milijarde evra, kako bi pregledali planove i eventualno prešli na proizvodnju jeftinijih ćelija na toj lokaciji.

Fotografije: 
Stellantis