Sport
/
Italijanski šampionat Formule 4
Dva podijuma za srpskog takmičara u Formuli 4

Dva podijuma za srpskog takmičara u Formuli 4

AMR
7/5/2024
Sport

Dvojica srpskih takmičara, Andrej Petrović i Andrija Kostić, otvorili sezonu u F4 Italija.

Na debiju se posebno dobro pokazao Petrović, koji je odneo prve bodove i pehar za treće mesto u konkurenciji debitanata. Nešto lošiji start za mlađeg Kostića, koji je u dve od tri vožene trke odustao, uglavnom zbog grešaka konkurenata. Potpuna dominacija Britanca Fredija Slejtera koji je pobedio u sve tri trke, Amerikanac Aleks Pauel sva tri puta drugoplasirani.

Dugo iščekivan start sezone u italijanskoj Formuli 4 konačno je došao za pravoslavni Uskrs, na pisti u Mizanu. Nakon meseci priprema i testiranja, pojavilo se 37 takmičara spremnih da odmere snage u najjačem svetskom F4 šampionatu. Andrej je u Mizano stigao kao vicešampion Saudijske F4, dok je Kostić imao solidan pripremni vikend na CEZ trci na mađarskom Balaton parku.

Bez mnogo respekta prema rivalima: Mada je ovo bilo vatreno krštenje, Petrović (49) se bez mnogo respekta borio s velikim brojem iskusnijih rivala

Bez prethodnog iskustva na tako zagužvanoj pisti u Mizanu, Andrej Petrović se sjajno snašao na kvalifikacijama, zauzevši vrlo dobro 16. mesto za dve uvodne trke. S druge strane Kostić se nije uspeo bolje od 32. mesta za trke jedan i dva. Za treću trku su pozicije određene drugim najbržim krugom, pa je Petrović bio na 21. mestu, a Kostić jedno mesto brži od samog sebe, kao 31.

{{related-post-1}}

Baš kao i tokom kvalifikacija, u sve trke dominirao je Britanac Fredi Slejter, koji je sa tri pol- pozicije upisao sve tri pobede. Odličan je bio i Amerikanac Pauel, jer je u sva tri slučaja završio drugoplasirani. U red tih odličnih partija svrstao se i Andrej Petrović. U gužvi u središnici kolone tokom prve trke, Petrović se mudro čuvao i posle mnogo borbe s rivalima završio na 17 mestu. Ohrabren dobro partijom i rasterećen početne treme i nervoze, Petrović je briljirao na drugoj subotnjoj trci, gde završava na fenomenalnom 10. mestu, uspevši da osvoji prvi bod u sezoni! Da stvar bude lepša, mladi Beograđanin završava i na trećem mestu u konkurenciji debitanta, iza Pauela i Letonca Tomasa Stolcermanisa, za prvi pehar u Italijanskom šampionatu F4.

Nadamo se boljem već u Imoli: Andrija Kostić je već na debiju karijere u jakoj konkurenciji shvatio da je učenje proces koji traje

U nedelju ujutru je vožena treća i poslednja trka vikenda. Petrović je gotovo perfektno odradio start i odmah osvojio nekolicinu pozicija. Na cilju se probio među 15 najboljih, ali su onda kazne za pojedine rivale učinile svoje. Naš mladi as napredovao je do 12. mesta, koje ne donosi bodove, ali je zato još jednom bio trećeplasirani u konkurenciji novajlija. Ispred njega je ponovo pobednik, Amerikanac Pauel, i drugoplasirani Japanac Kon Nakamura Berta. Što bi se narodski reklo, nije bilo „bacanja prvih mačića u vodu“, več je vikend u Mizanu zapravo „puna kapa“ za Andreja Petrovića i njegov PHM AIX Racing, čiji je menadžer nekada poznati ruski takmičar, Mihail Alješin. Dva podijuma kod debitanta i jedan bod, za trenutno 14. mesto, odličan su rezultat mladog srpskog predstavnika.

Bez premca: Slater (27) i Pauel (80) dominirali su na čelu tokom celog vikenda, pokazavši da bolidi Tatus 421 čuvene italijanske ekipe definitivno idu za nijansu bolje od drugih

Naredna, druga po redu trka sezone, na programu je na legendarnoj pisti u Imoli, u period od 31. maja do 2. juna. Eto nove prilike za naše momke i, nadamo se, možda i novih bodova.

{{related-post-2}}

Postepeno učenje

Iskreno govoreći i sam Andrija Kostić je verovatno očekivao bolji vikend u Mizanu, ali i s ovim postignutim treba biti zadovoljan. Kostić je jedan od najmlađih vozača od svih 37 koliko je prijavljeno, pa svaki kilometar iskustva zlata vredi. U ovakvim gužvama na stazi valja imati i sreće, a vozač Van Amersfort tima je definitivno nije imao. U sve tri trke bilo je mnogo guranja i blokiranja sa svih strana, ali je Kostić uspeo da kroz cilj prve runde prođe na 27. poziciji, ujedno i 13. u konkurenciji novajlija.
Daleko teži posao imao je naredne dve runde, koje nije uspeo da završi, uglavnom zbog udesa koje su inicirali rivali. U trci dva ga je jedan od konkurenata počistio” prilikom naglog skretanja ka boksovima, a u poslednjem startu Kostić ostaje bet plasmana kada ga Kabir Anurad iz Singapura lansira van piste. Prava šteta, pogotovo ako se zna da je do trenutka kontakta naš klinac napredovao sa 31. čak do 22. mesta.

Fotografije: 
F4 Italia