Sport
/
Formula 4 Saudijski šampionat
Andrej Petrović pobedio u Džedi i preuzeo vođstvo

Andrej Petrović pobedio u Džedi i preuzeo vođstvo

Uroš Dedić
30/3/2024
Sport

Sa dve pobede u poslednje tri trke na stazi u Džedi, Srbin je ponovo preuzeo vođstvo u F4 Saudijskom šampionatu. Bliskoistočna serija se nastavlja već u ponedeljak, a sledeće subote sledi kulminacija sezone sa tri završne trke

Mladi i perspektivni Andrej Petrović, Beograđanin koji će za nekoliko dana napuniti tek 18 godina, višegodišnju karijeru u kartingu krunisao je titulom šampiona sveta u Rotaksovom grand finalu prošlog decembra, da bi nedavno prešao u Formulu 4.  

U F4 Saudijskom šampionatu Srbin u kojoj ostvaruje fenomenalne rezultate - pobedio je dva puta u poslednje tri trke i time napravio ogroman korak u pohodu na titulu u svojoj debitantskoj sezoni. Petrović trenutno zauzima prvo mesto sa osvojenih 173,5 bodova, pet i po više od najbližeg pratioca Federika Al Rifaija.

F4 Suadijski šampionat je novoustanovljena serija koja se od ove godine vozi na Bliskom istoku. Startovala je u februaru u Kuvajtu, a zatim je u martu nastavljena u Kataru, gde je Petrović u drugoj trci stigao do svoje prve pobede.

Ovih dana karavan se preselio u Džedu, a Petroviću očigledno prija staza u prestonici Saudijske Arabije gde je upisao dve pobede. Na istom mestu ga u ponedeljak očekuje nastup, a narednog vikenda se održavaju završne tri trke. Dakle, predstoji kulminacija šamionata i neizvesna borba za titulu.  

{{related-post-1}}

Ukoliko srpski automobilista trijumfuje, biće to istorijski uspeh i poprilično iznenađenje u međunarodnom takmičenju gde nastupa 16 mladih, ali mahom iskusnijih vozača. Među njima su i Oskara Vurc, sin austrijskog F1 vozača Aleksandera Vurca i Marokanac Sulejman Zanfari, koji je uoči početka sezone proglašen favoritom na osnovu zavidnog iskustva u Španskom F4 šampionatu.

Inače, odlične vožnje Petrovića nisu prošle nezapaženo, tako da naš vozač već ima dogovoren prelazak u Italijanski F4 šampionat i Euro 4 seriju, gde će u sezoni 2024. nastupati za ekipu PHM AIX Racing.

Fotografije: 
Formula 4