Sport
/
CEZ Formula 4 startovala u Mađarskoj
Andrija Kostić se zagreva za Moncu

Andrija Kostić se zagreva za Mizano

AMR
1/5/2024
Sport

Mladi Andrija Kostić se oprobao na potpuno novoj stazi Balaton, u okviru Centraloevropske zone, a u sklopu priprema za italijanski F4 šampionat. Sasvim korektan vikend započeo osvajanjem četvrte startne pozicije. U trci je bilo dosta okršaja i po malo problema s gumama, pa je peto mesto najbolji rezultat iz tri trke. Od sledećeg vikenda u CEZ se, prema najavama, uključuje i Andrej Petrović

Srbija će ove sezone imati dva izuzetno taletovana momka u italijanskoj Formuli 4, a mnogi kažu najbrojnijoj i najkvalitetnoj seriji ovog ranga formule u celom svetu.

Andrej Petrović, tek punoletan, već je pokazao klasu osvajanjem vicešampionske titule u F4 šampionatu Saudijske Arabije. U sklopu priprema za okršaje u Italiji, drugi naš talentovani dečak, Andrija Kostić sa svojih 16 godina, vozio je na otvaranju CEZ F4 sezone na pisti Balaton u Mađarskoj. Mladi Beograđanin je branio boje Jencer motorsport tima, za koji inače neće voziti u Italiji, a glavni cilj puta u Mađarsku bio je da se uvoza i pripremi za početak italijanske sezone u Mizanu.

Znaju se još iz Beograda i karting dana: Rus Kuckov, koji je dve godine živeo u Beogradu i Kostić (iza) u duelu

Bez obzira na to što nije imao prilike da sarađuje s timom Jencer, Kostić je na kvalifikacijama napravio četvrto startno vreme, u konkurenciji 14 vozača. Gužva na startu prve trke u subotu koštala je našeg dečaka pada na osmo mesto, posle kontakta s timskim kolegom, Kinezom Simo Žangom. Bez obzira na taj problem, Kostić je brzo pretekao Rumuna Savu i Čeha Mikeša, stigavši do četvrtoplasiranog Kirila Kuckova.

{{related-post-2}}

Rus koji vozi pod zastavom Andore je inače dve godine bio stanovnik Beograda, a u Saudijskoj Arabiji se već upoznao na stazi s mogućnostima Andreja Petrovića. Ovde je ipak mladi Rus uspeo da se odbrani od napada našeg mlađeg asa, koji je pride dobio i kaznu 10 sekundi zbog kršenja limita staze, pa na kraju završava na šestom mestu. Zvanično će to na kraju biti peta pozicija, jer pobednik, Švajcarac Itan Išer, ne može da osvaja bodove jer je aktuelni šampion klase CEZ F4.

Andrija Kostić je izvezao važne kilometre u okviru priprema za debi u italijanskoj F4, istina ne u timu Jencer, već u ekipi Vam Amersfort

U drugu trku, prvu od dve nedeljne, Kostić je krenuo sa šeste pozicije. Njegovi okršaji sa Žangom, Karhanom i Mikešom, u tom trenutku za četvrto mestom privlačili su pažnju publike. Odličan je bio Kostić sve dok nije stradala zadnja leva guma. Kostić je morao do garaže na zamenu, a prekid trke mu je omogućio da se po nastavku vrati na stazu i završi na 9. poziciji.

Dueli su Kostića (26) ovog vikenda skupo koštali: Pucanje gume u drugoj trci i "pocepane" gume u trećoj sprečile su ga da možda stigne i do podijuma na Balaton parku

Finalna od tri trke takođe je bila vrlo sadržajna za našeg predstavnika, koji se ponovo borio za vrh, pa čak u jednom momentu i za mesto na podijumu, napadajući Austrijanca Oskara Vurca. Na vidiku su bili i vodeći Kuckov, kasniji pobednik, Išer i Vurc, pošto je Kostić prethodno obišao Mikeša. U poslednjoj trećini trke svi su očekivali borbu za vrh, ali su gume najednom popustile, pa je Kostić potpuno izgubio ritam. Vremena krugova bila su i po četiri sekunde sporija od lidera, te je Kostić samo dovezao bolid do cilja, završivši još jednom na 9. mestu.

{{related-post-1}}

U zbiru sve tri trke Kostić je na kraju sakupio 18 bodova i trenutno zauzima osmo mesto generalno, pred sledeći vikendm koji se vozi 18. i 19. maja na čuvenom Red Bul ringu u Austriji. Prema informacijama koje imamo, na poznatoj pisti Formule 1 pojaviće se i drugi srpski takmac koji će učestvovati u italijanskoj F4, Andrej Petrović.  

Fotografije: 
CEZ F4