Tržište
/
Privremene mere
Počinje primena EU carina na uvoz e-vozila iz Kine

Počela primena EU carina na uvoz e-vozila iz Kine

AMR
4/7/2024
Tržište

Privremene tarife na uvoz primenjivaće se od 5. jula, a konačne carine bi mogle da startuju u novembru

Evropska unija nastavlja s planovima i uvođenjem privremenih carina na uvoz električnih vozila proizvedenih u Kini, koje bi podigle namete na čak 48 posto, što je korak koji će verovatno uticati na porast trgovinske napetosti s Pekingom.

EU je u saopštenju za javnost 4. juna potvrdila da će u okviru svoje antisubvencijske istrage primeniti privremene carine na tri kineska proizvođača koji su bili uzorkovani za istragu. Proizvođač MG-a SAIC Motor suočava se s carinom od 37,6 posto povrh postojeće stope od 10 posto, dok će Geely i BYD biti pogođeni dodatnim naknadama od 19,9 posto odnosno 17,4 posto.

Ostali kineski proizvođači električnih vozila koji su sarađivali u istrazi, ali nisu bili uzorkovani, podležu prosečnoj carini od 20,8 posto, dok će se kompanije koje nisu sarađivale sa EU suočiti s dodatnim porezom od 37,6 posto.

{{related-post-1}}

Privremene carine primenjivaće se od petka, a konačne carine stupiće na snagu do novembra, osim ako dve strane ne dođu do neke vrste alternativnog rešenja ili ako kvalifikovana većina država članica EU-a ne blokira finalni korak. EU, koja je rekla da su se razgovori s Kinom intenzivirali poslednjih nedelja, ističe da Kina subvencioniše svoju industriju električnih vozila do nivoa koji uzrokuje ekonomsku štetu proizvođačima automobila u EU. Kina je zapretila osvetom i već je pokrenula ciljanu istragu o uvozu svinjskog mesa. Nalazi istrage o jakim alkoholnim pićima iz EU-a trebalo bi da budu objavljeni početkom sledeće godine. Peking je upozorio da bi mogao da pogodi evropsku poljoprivrednu robu, vazduhoplovstvo i automobile s motorima velike zapremine. Kina bi takođe mogla da odluči da ospori istragu EU-a u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). EU i Kina planiraju da nastave razgovore tokom sledeća četiri meseca.

{{related-post-2}}

Carine će verovatno smanjiti uvoz iz Kine za četvrtinu, u vrednosti od otprilike četiri milijarde dolara, prema proceni Moritza Schularicka, predsednika nemačkog Instituta za svetsku privredu. Mnogi evropski proizvođači automobila jasno su dali do znanja da se protive višim carinama, a kompanije poput Mercedes-Benza i Volkswagen grupe od početka upozoravaju na njih, jer je Kina najveće tržište za Mercedes, VW i BMW.

Fotografije: 
Mercedes-Benz, Zeekr, BYD