Aktuelno
/
Redizajn u pravom trenutku
Prikaza novi BMW serije 1: Nema više ručnog menjača

Predstavljen novi BMW serije 1: Nema više ručnog menjača

AMR
5/6/2024
Aktuelno
Predstavljamo

Nemački proizvođač je prilikom redizajna svog hečbeka izbacio ručne menjače kao deo novog preobražaja i osveženja ispunjenog tehnologijom, kažu iz kompanije. Na nekim tržištima se od sad više ne nudi ni dizel motor

Redizajn je došao u pravom trenutku, jer su nedavno i glavni rivali takođe osveženi - Audi A3 Sportback i Volkswagen Golf. Ipak, ova dva automobila i dalje pružaju izbor ručnog menjača. Ali BMW veruje da će jednostavnost učiniti seriju 1 privlačnijom od svojih suparnika.

Top model je M135 xDrive sa 300 KS koje izvlači iz četvorocilindarskog motora. Opremljen je adaptivnom M šasijom sa sportskim upravljanjem, i do 100 km/h stiže za 4,9 sekundi.

Ostali motori u ponudi su, kao i M135, unapređeni, a tu su: trocilindarski benzinac oznake 120i koji ima 170 KS, kao i četvorocilindarski dizel motor oznake 120d sa 163 KS. Oba motora su uparena sa 48-voltnim blagim hibridnim sistemom. Tu je i BMW 118d, četvorocilindarski dizel. Sve verzije motora uparene su sa sedomstepenim menjačem s dvostrukim kvaličom.

{{related-post-1}}

Za obnovljenu Seriju 1, najveća stilska promena svakako je novo lice: niže, stanjeno i zaobljenije. Rešetka hladnjaka sada je sličnija onoj na Seriji 3.

Što se tiče zadnjeg dela, nije bilo puno izmena. Osim novog dvodelnog svetla, niži branik (u stilu crnog difuzora na modelima M Sport) je najveća promena.

Ove promene su izdužile automobil za skromnih 42 mm na 4.361 mm. Ostale dimenzije su nepromenjene.

Unutra je glavna izmena implementacija BMW-ovog zakrivljenog ekrana od 20 inča. Koristi BMW-ov OS 9 softver, a uključuje i digitalnu instrument-tablu i infotejment sistem. Drastično je smanjen broj fizičkih tastera, uključujući i one za kontrolu klime. To se, kao i kod većine kontrola u automobilu, sada može pronaći pomoću ekrana osetljivog na dodir.

Materijali u kabini su takođe unapređeni, s Alcantarom dostupnom u M Sport modelima, a nova sedišta nude veću udobnost na dužim putovanjima, kažu iz BMW-a.

{{related-post-2}}

Zvanične cene tek treba da budu objavljene.

Fotografije: 
BMW