Sport
/
Fia Motorsport Games 2024
Fia Motorsport Games 2024

Znate li da motorsport ima svoje Olimpijske igre?

AMR
18/4/2024
Sport

Da li ste znali i da motorsport ima svoje Olimpijske igre? To svakako nisu one koje nas na leto čekaju u Parizu, ali svojevrsne globalne igre u auto-moto sportovima očekuju nas na jesen u Španiji. Pored svih poznatih disciplina, značajno mesto na tom velikom međunarodnom događaju pod okriljem FIA zauzimaju i takmičari u tzv. „igricama”, tačnije igrači u e-motorsport konkurenciji

Kada priroda tehničkih sportova i koncepcija Olimpijskih igara ne dozvoljavaju uključivanje auto i moto sporta u vekovnu tradiciju Olimpijade, onda su u Svetskoj automobilskoj federaciji (FIA) došli na odličnu ideju za organizaciju sopstvenih Olipmpijskih igara. Tako su u jesen 2022. debitovale FIA Motorsport games, jedinstveno takmičenje pojedinaca i reprezentacija svih svetskih članica FIA. U narednim mesecima ovde ćete naći detaljno objašnjeni koncept igara i disciplina, jer će i naša zemlja u ovom trećem izdanju, planirano za period od 23. do 27. oktobra u Valensiji, imati značajnu ulogu. Značaj samog prisustva, pa tek onda učešća i takmičenja, prepoznat je u Auto-moto savezu Srbije, pa će naš olimpijski tim imati značajan broj takmičara i sportskih funkcionera.

Pristupačan ulog za budućnost: Motorkana zajednica zbog svojih jednostavnih procedura ima potencijal konstantnog rasta

Za početak svojevrsnog „uvoda” u Motorsport igre, baviće se najmlađom auto disciplinom pod okriljem FIA, nazvanoj Motorkana, koja će svoje značajno mesto imati upravo ove jeseni u Valensiji. Reč je nekoj vrsti bazne discipline auto-sporta, vrlo dostupnoj svim zainteresovanim početnicima. Prošle godine smo imali nekoliko promo takmičenja, a poslednjeg vikenda marta meseca počela je zvanična sezona 2024. u Srbiji. Na prostoru auto-pijace u Kraljevu održano je prvo takmičenje, pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta Republike Srbije, AMSS, Sportskog saveza Srbije, SAMSB, SAMKSZS.

Spretan i okretan: Đorđe Ristić je u kartingu pobedio u generalnom plasmanu na otvaranju sezone u Kraljevu

Upravo je prvom Motorkanom u Kraljevu zvanično otpočeo i šampionat u ovoj mladoj takmičarskoj disciplini, jedinstvenoj po tome što je namenjena vozačima svih uzrasta, koji mogu da učestvuju sa bilo kojim serijskim automobilom sa pogonom na dva ili četiri točka, ali i iskusnim takmičarima sa sportskim vozilima grupe N, A, R, H, E i specijalnim vozilima sa pogonom na dva, tri ili četiri točka. Takmičari su se nadmetali ne samo u brzini i veštini vožnje već i protiv štoperice, a takmičenje se sastojalo iz dva dela, tačnije dva poligona koje su vozači morali da savladaju što je brže moguće, ali bez grešaka. Prve poene ali i pehare odneli su Stefan Ćirković koji je vozio YUGO Koral 55, Vladimir Marković i njegov Citroën Saxo i Milan Simonović i YUGO 45. Sva trojica branili su boje kluba KV Racing Team. Kompletne rezultate i generalni plasman posle prve trke, kao i raspored preostalih trka sezone, možete videti na linku https://samsbeograd.com/index.php/2024/03/30/motorkana-kraljevo-ii/.

Za početak su dovoljni dobra volja, sigurnosna oprema i bilo kakav automobil

S ovim predznanjem o Motorkani već smo spremniji za sledeću trku sezone, koja je zakazana 13. aprila na Zlatiboru. Interesantno je da će svakog meseca biti vožena po jedna trka, sve do kraja avgusta, a potom najbolji polako počinju pripreme za toliko pominjanu i očekivanu Valensiju. Ukoliko i vi smatrate da biste mogli da se oprobate u ovoj disciplini i ispunite davnašnji san da postanete trkač u povoju, sve dodatne informacije i pravilnike možete pronaći na internet adresi Sportskog auto-moto saveza Beograda – https://samsbeograd.com/index.php/dogadaji/. Vredi pokušati!

TRKANJE PREKO EKRANA

Opšta ekspanzija e-sportova naterala je i FIA da napravi ogranak koji se bavi virtuelnim trkama na simulatorima. Ovaj ogranak se zbog svoje popularnosti možda i najbrže razvija, u skladu s opštom ekspanzijom e-sporta, kako u popularnim sportovima s loptom, tako i u motorsport sferi. Poznato je da najveće ekipe u Formuli 1 i Moto GP šampionatima odavno imaju svoje vozače u virtuelnoj simulaciji, a broj igrača na globalnom nivou u raznim arkadnim trkama je prosto zapanjujuć

Jedan od tih vrlo ozbiljnih virtuelnih majstora trkanja je i naš Vukašin Peković. U svet vozačkih kompjuterskih igara ulazi još 2007. godine, na platformi F1 2002. Tada je kroz razne platforme napredovao igrajući na tastaturi, a prava prekretnica dolazi 2018. godine, kada dolazi u posed prvog ozbiljnog gejmerskog volana i komandi. Prelazi tada na serijale F1 i Assetto Corsa, takmičeći se protiv AI protivnika. Početkom 2020. godine pozvan je da učestvuje u američkom šampionatu nakon impresivnih vremena u Time Trial modu, plasiravši se među top 200 vozača od 60.000. Na kraju završava četvrti u Diviziji 1 američkog šampionata sa sedam podijuma i jednom pol-pozicijom. Iste godine učestvuje u F1 E-sports kvalifikacijama, završivši na 91. mestu sa osnovnom opremom. Još uspešnija je bila naredna sezona, kada osvaja šampionat u F1 u organizaciji Britanaca. Učestvovao je zatim i osvojio peto mesto u 24h Daytona, u GT3 kategoriji sa međunarodnim timom. Na kraju 2021. godine pojavljuju se finansijski izazovi, jer je zbog zastarelosti iste valjalo obnoviti tehniku. Usledila je prinudna pauza, sve do pred kraj 2022. godine, kada se Peković vraća u velikom stilu. Fokusiran na takmičenja unutar Evolution Racing kluba i svetska takmičenja, postaje punopravni član profesionalnog Evolution Racing Team-a iz Srbije. Taj korak omogućava mu odlazak na Olimpijske igre u e- Sportsu, gde pod zastavom Srbije, SAMS-a (Sportskog Auto-Moto Saveza Beograda) i Evolution Racing Serbia kluba, osvaja odlično 14. mesto u vrlo brojnoj konkurenciji. Zato je valjda logično što od Vukašina Pekovića ove jeseni u Valensiji očekujemo borbu za sam vrh.

Fotografije: 
AMS Beograd