Aktuelno
/
Bivši direktor iz Volkswagena
Zabrana benzinaca i dizelaša ponovo na razmatranje

"Zabrana benzinaca i dizelaša ponovo da ide na razmatranje"

AMR
31/5/2024
Aktuelno

Tržište električnih automobila u Evropi se hladi, pogotovo u Nemačkoj

Mnogo je faktora koji su uticali na pad popularnosti električnih vozila u Evropi. Od visokih cena, preko nedovoljno razvijene infrastrukture, do ukidanja subvencija pri kupovini. U Nemačkoj, kao najvećem evropskom automobilskom tržištu se to najviše oseća i prodajne brojke nisu spektakularne.

{{related-post-1}}

Tim povodom se u medijima oglasio bivši šef Porschea i VW-a, Matthias Muller, smatrajući da kupci ne reaguju na odgovarajući način. Barem ne s količinom koja je bila prognozirana ili koju su političari postavili kao cilj, ističe. On ima objašnjenje zašto kupci i dalje izbegavaju električne automobile.

"Vozila su još uvek preskupa, ali mnogo toga će se promeniti u nadolazećim godinama. Uz to, mogućnosti punjenja su ograničene, a struja je skupa i često nije ekološka", kaže Muller.

{{related-post-2}}

Drugi razlog je mali domet. Vozač dizelaša navikao je da vozi 800 do 1.000 kilometara u svim vremenskim uslovima, kao i da uvek i brzo može da napun svoje vozilo. U tom kontekstu, Muller takođe dovodi u pitanje predloženu EU zabranu motora s unutrašnjim sagorevanjem, piše revija HAK. Po njegovom mišljenju, barem bi u ovom trenutku trebalo ponovno otvoriti raspravu o tom važnom pitanju zabrane. Glavni fokus bi trebalo da bude na tome da li hibridi i sintetička goriva mogu da budu rešenje.

"Smatram da to svakako nije odgovor za sledećih 20 ili 30 godina, ali barem u prelaznom periodu i kako bi se kupcima omogućio nesmetan prelaz, to bi zapravo moglo biti jedino rešenje", kaže Muller.

Fotografije: 
Volkswagen