Test
/
Mercedes EQS SUV
Test | Mercedes EQS SUV

Već na sledećem nivou

Uroš Dedić
3/8/2023
Test

Testirani model je vrhunac sublimacije Mercedesove električne game sa svim pratećim tehnološkim čudesima i tradicionalnih obeležja trokrake zvezde kao što su komfor i luksuz. „EQS SUV“ na osnovu svega prikazanog na ovom testu ističe kandidaturu za zvanje najboljeg automobila iz EQ porodice

U izazovnim vremenima ubrzane i nadasve radikalne tranzicije automobilske industrije ka potpunoj elektromobilnosti, Mercedes, više nego ikada, želi da prednjači sa inovacijama. U višim segmentima, „trokraka zvezda” je  u novu električnu eru umarširala luksuznom limuzinom „EQS” i sportskom limuzinom „EQE”, a zatim je u najnovijoj galeriji mesto pod reflektorima zauzeo i „EQS SUV”.

Dva elektromotora generišu 360 KS i čak 800 Nm obrtnog momenta, pa i ne čudi što automobil težak gotovo tri tone ubrzava kao od šale. Ne može se isto reći i za kočenje, jer se prilikom zaustavljanja oseća velika masa

Model na testu svojim imenom jasno sugeriše tesnu povezanost sa „EQS” limuzinom. Sa njom deli dizajnerski jezik, platformu sa izrazito dugačkim međuosovinskim rastojanjem, kao i pogonske agregate – bolje rečeno elektromotore.

Navikli smo da je kod električnih automobila dizajn u manjoj meri prijatan za oko, a u većoj meri podređen funkciji. „EQS” možda nije najlepša limuzina na svetu, ali je zato prigrabio nezvaničnu, laskavu titulu šampiona u aerodinamici za serijske automobile. Zatvoren poklopac hladnjaka i „meke”, zaobljene površine u kombinaciji sa ravnim podvozjem predstavljali su polaznu osnovu za razvoj aerodinamičkih rešenja na „EQS SUV-u”. Istovremeno, najveći električni SUV sa znakom „trokrake zvezde” ne razmeće se toliko stilskim bravurama te ostaje u strogim dizajnerskim okvirima Mercedesove game električnih SUV-ova. Ako zanemarimo jednu bitnu razliku, a to je veličina, vizuelno je dosta sličan manjim rođacima – „EQA” i „EQE SUV”.  

Proporcije su tipične za SUV na električni pogon, a to znači da nije otišao daleko u visinu, ali zato jeste u dužinu, pa i širinu. Velike dimenzije (5.216 mm / 1.926 mm / 1512 mm) prati ogroman međuosovinski razmak od bezmalo 3,2 metra i od toga je mnogo profitirala unutrašnjost koja može da ponudi do sedam sedišta. Kod verzija koju testiramo ima ih „samo” pet, ali je zato prtljažnik zapremine 645 litara, koji je kod sedmoseda manji za nekih 90 litara kada je treći red sedišta sklopljen. Ali, daleko od toga da je prostranost najsvetlija tačka enterijera. Ne, na prvom mestu se izdvajaju najfiniji materijali u kombinaciji sa razigranim stilskim detaljima i visokotehnološkim rešenjima.

Sa opcionim Hyperscreen ekranom digitalizacija je dobila sasvim novo značenje. Tri ekrana,  sastavljena u jednu celinu, protežu se od levog do desnog „A“ stuba i u potpunosti menjaju iskustvo vožnje

Kada uđete u kokpit „EQS SUV-a” obuzima vas osećaj kao da se nalazite u luksuznom salonu, skrojenom po meri nekog direktora IT kompanije. Istina da centralni ekran od 12,8 inča osetljiv na dodir, koji pokreće najnoviji MBUX infotejment sistem, odlično funkcioniše, jer je prepun funkcija i pritom je veoma intuitivan za korišćenje. Međutim, apsolutni vrhunac izvođenja predstavlja nadaleko čuveni Hyperscreen, najnovije čudo tehnike skriveno iza jedinstvene staklene površine koja je sastavljena od tri ekrana i proteže se celom širinom prednjeg panela. Time je i suvozač počašćen OLED ekranom od 12,3 inča i raznim dinamičnim sadržajima tokom putovanja. Kada je prednje desno sedište slobodno, ekran ostaje isključen zarad uštede prekopotrebne energije, a zarad bezbednosti ekran se automatski zatamnjuje ako sistem pomoću kamere prepozna da vozač skreće pogled na ekran suvozača.

Zbog umerene visine, u vozilo se baš lako ulazi i iz njega izlazi, a zahvaljujući električnom podešavanju sedišta lako je pronaći optimalnu poziciju. Osim prednjih, uz pomoć struje se podešavaju zadnja sedišta i to predstavlja deo standardne opreme. Ako ne možete sebi da oprostite što ste propustili da poručite Hyperscreen, moraćete da izdvojite dodatnih 8.500 evra. Basnoslovna doplata, rekli bismo, ali vredi svaku paru jer kompletno menja percepciju automobila i doživljaj u vožnji.  

Navigacija sa električnom inteligencijom planira najbržu i najpogodniju rutu, uključujući zaustavljanje zbog punjenja, na osnovu brojnih faktora i dinamički reaguje, na primer, na saobraćajne gužve ili promenu stila vožnje

A poseban doživljaj daje i iskustvo električne vožnje Mercedesovog luksuznog SUV-a koji je veliki kao mastodont, a okretan kao čigra.

Lakoća manevrisanja dolazi sa opcionim upravljanjem zadnjom osovinom. Zakretanje zadnjih točkova pod uglom do 4,5 stepeni je standard, dok je opciono, kao i putem OTA ažuriranja, dostupna verzija sa uglom upravljanja do 10,5 stepeni kao na testiranom primerku. Time je krug okretanja sveden na 10,9 metara. Ako vam se taj podatak ne čini toliko ubedljiv, pokušajte da zamislite da nakon punog polukružnog zaokreta udaljenost između početne i potonje ose leve ivice automobila iznosi tek 6 metara, pošto je „EQS SUV” širok gotovo dva metra. Dakle, voziti ga po užim ulicama i parkirati nije nikakva muka, a sve olakšava i sistem kamera sa pogledom oko vozila.  

Sportska prednja sedišta deo su unutrašnjeg AMG paketa

Vožnja je prijatna ne samo iz razloga što je kabina besprekorno zvučno izolovana već i zbog toga što električni motori gotovo nečujno obavljaju svoj posao. Kažemo elektromotori, jer testirani „EQS 450 4matik” ima pogon na obe osovine. To znači da ga pokreću dva električna motora koji oslobađaju ukupno 360 KS i daju obrtni moment od 800 Nm. Iako verzija sa pogonom na zadnje točkove ima identičnu snagu, sa „4matik” pogonom dobijate za gotovo 230 Nm više. Kako je maksimalna vučna sila dostupna u svakom trenutku, performanse su ubedljive kao i način na koji prihvata dodavanje gasa. U pravolinijskoj vožnji performanse su glatke, a ubrzanja oštra. Međutim, masa se oseća u krivinama, iako upravljanje svim točkovima poboljšava agilnost. Ni osećaj na snažnom kočenju nije sjajan, jer osim što mu je dosta potrebno da se naglo zaustavi, otpor na pedali kočnice ume da opada što izaziva nelagodan osećaj.

Prilikom otključavanja vozila utisnute ručke za otvaranje vrata se izvlače. Električno podešavanje prednjih i zadnjih sedišta predstavlja deo standardne opreme

Kada govorimo o udobnosti, tu je osećaj sjajan. AIRMATIC vazdušno vešanje sa kontinuirano podesivim prigušivačem ADS+ je deo standardne opreme koja će učiniti da se osećate kao na nekom letećem ćilimu koji vas uspešno „brani” kada dođe do naleta rupa i neravnina na putu. Ukoliko umesto komfornog režima odaberete sportski, oslanjanje će učvrstiti amortizere i približiti automobil asfaltu. A kada dođe do situacije da treba sići s asfalta, tu je off-road režim vožnje, koji podiže automobil za nekoliko centimetara i povećava klirens.

Povezivanjem na punjač snage 22 kW baterije se mogu napuniti  za oko pet sati, dok se superbrzi punjači taj posao obavljaju za nešto više od pola sata

AMG spoljašnji paket se doplaćuje 4.800 evra, a posebni aluminijumski točkovi podižu cenu za 2.100 evra

U Mercedesu tvrde da zahvaljujući bateriji od 108,4 kWh, „EQS 450 4MATIC” može da putuje oko 580 km bez punjenja. Takav domet je teško dostižan u realnim uslovima vožnje, ali svakako je primetan veliki napredak na polju autonomije. Tokom testa, prikaz prosečne potrošnje električne enregije varirao je u opsegu 22–35 kWh, što znači da je nekih 450 km realno da pređete između dva punjenja, pod uslovom da ne vozite auto-putem. Utisak je da se baterija najsporije prazni u gradu, tj. pri malim brzinama.

Suvozač može u svakom trenutku da se prepusti dinamičnim sadržajima OLED ekrana od 12,3 inča

Jasno da je brzina punjenja od suštinske važnosti, pa su se u Mercedesu svojski potrudili da „EQS SUV” bude proglašen za električni automobil s najbržim punjenjem, ostavivši iza sebe Teslu Model S. Potrošnja energije, ali i brzina punjenja su dovedeni na viši nivo zahvaljujući novoj generaciji baterija koje odlikuje veća gustina energije.

Za kraj možemo da kažemo da je Mercedes i ovoga puta demonstrirao da nerado pristaje na kompromise. Pogotovo kod automobila iz višeg cenovnog razreda, miljea u kojem „trokraka zvezda” briljira i svojim dostignućima svaki put iznova pokazuje koliko brižno neguje reputaciju jednog od najboljih proizvođača automobila na svetu, ako ne i najboljeg.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Električni / Automatik
Mercedes EQS SUV 450 4MATIC
Karoserija
SUV, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 5.125/1.959/1.718 mm; međ.rast. 3.210 mm; masa 2.730 kg; prtljažnik 645 l
Motor
Elektromotor
Snaga 360 KS; maks. obrtni moment 800 Nm;
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
108,4 kW/h (neto);
Prenos
Automatski, jednostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
Vazdušno; napred multilink, nazad multilink
Kočnice
ventilisani diskovi napred i nazad
Pneumatici
275/40 R22
Performanse: 0-100 km/h 6,0 s; maks. brzina 210 km/h Potrošnja: 24 kWh /100 km
Udobnost, digitalni kokpit i povezanost, odsustvo buke, okretnost, autonomija
Velika masa, cena pojedinih opcija dodatne opreme
Cena: od 115.452 evra