Test
/
Dacia Sandero Stepway
TEST | Dacia Sandero Stepway

Pravi izbor za jeftine kilometre

Uroš Dedić
24/11/2023
Test

Čak i male dizajnerske dorade u sklopu promene vizuelnog identiteta marke bile su dovoljne Dačijinom kompaktnom krosoveru da postane daleko prijatniji za oko. Ipak, ono po čemu se testirani model najviše ističe jeste pogonska verzija ECO-G sa 100 KS, alternativa namenjena vozačima koji prelaze mnogo kilometara. Fabrički TNG uređaj ne samo da garantuje jeftinu vožnju, već podrazumeva autonomiju koja, zbog dva rezervoara, probija magičnu granicu od 1.000 km

Treća generacija najmanjeg Dačijinog modela, kod nas komercijalizovanog pre dve godine, pored brojnih novina i osveženja donela je i rastanak od dizel motora. No, Dačija je verzijom ECO-G sa fabričkim uređajem za pogon na tečni naftni gas ponudila više nego dostojnu alternativu, pogotovo kada se zna da je dizel gorivo od tada postalo osetno skuplje od benzina. Ako su u početku mnogi prebirali po mislima kako prežaliti odstranjivanje štedljivog dCi motora iz ponude, objektivni argumenti za koje bi se uhvatili ljubitelji dizela više ne stoje.

Povišeno odstojanje od tla (200 mm) u kombinaciji sa zaštitnim oplatama čine „sandero stepvej“ dopadljivim i praktičnim. U duhu krosovera, automobil se dobro nosi sa neravnom podlogom i može da istrpi silazak s asfalta

U međuvremenu, rumunska marka koja sa velikim uspehom participira u Reno grupaciji, izlazi sa strateškom odlukom da predstavi novi vizuelni identitet. Sitnim, ali pažljivim stilskim doradama kompletna gama je počašćena osveženim izgledom. Nepunih godinu dana od predstavljanja aktulene generacije „sandero stepvej” je dobio moderniju masku sa novim logotipom marke, dok je pozadi umesto amblema krupnim i razmaknutim slovima „izgraviran” ispis DACIA. Čak i ove male dizajnerske dorade ispostavile su se dovoljnim da „sandero stepvej” postane primamljiviji. Inače, na našem tržištu model „sandero” je dostupan samo u verziji „stepvej”. Sa robusnijim poklopcem motora i povećanjem odstojanja od tla za četiri centimetra, te brojnim oplatama i ojačanjima na odbojnicima i lukovima iznad točkova, „hečbek” B segmenta efektno je transformisan u mali krosover. Pažnju privlače i krovne šine koje lepo izgledaju, pride nisu samo puki detalj. U osnovi postavljene uzdužno, ove šine se lako mogu premestiti u poprečnu poziciju i tada dobijaju funkciju krovnih nosača koji trpe težinsko opterećenje do 80 kg i na njih, između ostalog, možete montirati skije. Celopkupni stil je apostrofiran veselom oranž bojom, u kombinaciji sa alu naplacima ofarbanim u tamnu nijansu.

Jedan od detalja u sklopu osvežavanja vizuelnog identiteta marke je naziv ispisan krupnim slovima na petim vratima

Uređenje unutrašnjeg prostora nekada nije predstavljalo jaču stranu Dačijinih automobila. Međutim, vremena se menjaju imodeli rumunskog proizvođača više nisu jeftini i više ne možete pronaći novu „dačiju” za manje od 15.000 evra. Da bi održali status marke koja nudi najpovoljnije automobile po odnosu uloženo – dobijeno, u Dačiji poslednjih godina uveliko podižu standarde pridajući sve više pažnje najbitnijim aspektima za ambijent u kabini.

Osim što su obložena presvlakama sa dopadljivim dezenom, sedišta su prijatna za leđa

Držač za mobilni telefon se može po želji demontirati

Prvo što se da primetiti da govori tome u prilog jesu materijali korišćeni za presvlake sedišta. Lepog su dezena i čine se izdržljivim na habanje. Na uštrb neugledne plastike unutrašnje stranice vrata i prednji panel dobili su umetke od grube tkanine, kao i oranž elemente na okvirima ventilacionih otvora. Doduše, sama instrument-tabla sa velikim brzinomerom i obrtomerom je jednostavna i pregledna, ali nije previše moderna. Za utehu ostaje centralni TFT ekran od 3,5 inča, koji daje prikaz kilometraže, putnog kompjutera i ostalih upozorenja za vozača.

Tapiserije efektno oplemenjuju plastične površine i podižu utisak kvaliteta u kabini, a prava je šteta što centralni displej nema lepšu grafiku
Media display sa 8-inčnim ekranom omogućuje povezivanje preko USB kabla sa aplikacijama Android Auto i Apple CarPlay

Ono što vozaču, ali i suvozaču posebno godi jesu sedišta, koja zaslužuju svaku pohvalu. Tokom višednevnog testa pokazala su se izuzetno udobnim. Prijatna je i visoka pozicija sedenja, ne samo zbog dobre preglednosti, već i zbog lakšeg ulaska u automobil i izlaska iz njega. I komfor na zadnjim sedištima predstavlja adut, jer je prostor za noge putnika pozadi među najvećima u klasi. Iako je volumen kabine više nego prostoran, „sandero stepvej” se ne razmeće toliko u širinu i to znači da će se pozadi teško smestiti više od dve odrasle osobe.

Prednji deo pleni upečatljivim izgledom sa modernim LED farovima i robusnim crtama lica

Ono po čemu je testirani model specifičan i što ga izdvaja u moru drugih automobila B segmenta jeste fabrički instaliran uređaj za tečni naftni gas. Verzija sa oznakom ECO-G pod haubom krije Renoov benzinski agregat nove generacije, zapremine 0,9 litara, koji kada sagoreva benzin proizvodi 90 KS, odnosno 100 KS kada ga vozite na plin. Pored čistog i efikasnog motora, „sandero” može da se pohvali time što je postavljen na modularnu platformu CMF B koju u okviru alijanse koriste i modeli poput „reno klija” pete generacije i „nisan džuka”.

„Sandero“ nikada nije oskudevao sa prostorom pozadi, a treća generacija pravi primetan pomak u komforu zahvaljujući povećanju međuosovinskog odstojanja za 15 mm

Prilikom vožnje na TNG, trocilindarski turbomotor proizvodi 9 KS i 10 Nm više

U vožnji se oseća da je osnova dala automobilu na čvrstini, pa je u poređenju sa starim modelom vozna dinamika kudikamo bolja, a poboljšan je i osećaj na servo upravljaču. Sam volan prevsučen je mekom kožom i fino leži u rukama, baš kao i ručica šestostepenog menjača koja nema preduge hodove, ali bi mogla da bude malo preciznija, a i tiša prilikom promena stepeni prenosa. Elastičnost motora je sasvim zadovoljavajuća, pa ne morate prečesto upošljavati desnu ruku, a sam agregat je izuzetno živahan. Posebno razdragano deluje u opsegu od 3.000 do 5.000 o/min. i tada sa jačim dodavanjem gasa „sandero” pokazuje da nije nimalo spor. Naprotiv, raspoložen je za snažna ubrzavanja, bilo da vozite na benzin ili na plin, ali se u takvim situacijama, kao i sa većom putnom brzinom, morate pomiriti sa nešto višim nivoom buke. Kada pritisnete dugme LPG, automobil će trošiti tečni naftni gas, s tim da uvek prilikom pokretanja koristi benzin do postizanja neophodne temperature za automatsko prebacivanje na TNG. U zavisnosti od vrste goriva koje koristite, instrument-tabla daje prikaz nivoa goriva ili u plinskoj boci, neto kapaciteta 40 litara, ili rezervoara za benzin koji prihvata 45 litara. Isto važi i za prosečnu potrošnju.

Promenom iz uzdužne u poprečnu poziciju, krovne šine se lako pretvaraju u nosače koji se mogu opteretiti sa 80 kg tereta
Zadnje svetlosne grupe, poput prednjih, imaju grafiku koja asocira na slovo Y

A ona se kreće oko 9 litara u gradu, odnosno 6,5 litara na otvorenom kada govorimo o potrošnji tečnog naftnog gasa, odnosno 7 litara benzina u gradu i 5 na otvorenom. Može se zaključiti da je potrošnja gasa veća za 25 do 30 odsto, što je posledica toga da je motor kalibrisan tako da oslobađa veću snagu kada koristi TNG, a ovo gorivo ima nižu oktansku vrednost. U svakom slučaju vožnja na tečni naftni gas donosi značajnu uštedu bez obzira na nešto višu potrošnju, jer ova vrsta goriva je gotovo dvostruko jeftinija od benzina. Dakle, matematika je jasna… Isto tako je jasna i računica Dačije po kojoj „sandero stepvej 1.0 ECO-G” u Expression paketu opreme košta 16.190 evra, odnosno skuplji je za nekih 1.000 evra od osnovne verzije. Testirani model sa metalik narandžastom bojom (420 evra), automatskim klima-uređajem (210 evra), paketom „Sigurnost” (350 evra) i paketom „Vozač”, završava na 17.490 evra. To svakako nije malo, ali svime što pruža, a u svetlu galopirajućeg rasta cena u automobilskoj industriji, „sandero stepvej” ima dovoljno kvaliteta da opravda cenu koja je verovatno jača nego što bi neki očekivali.

Boca za tečni naftni gas ima neto zapreminu 40 litara i smeštena je ispod police u prtljažniku

www.dacia.rs/cars/sandero-stepway

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Benzin i LPG / Manuelni
Dacia Sandero Stepway 1.0 ECO-G 100
Karoserija
Hečbek, 5 vrata, 5 sedišta; duž./šir./vis. 4.099/1.848/1.587 mm; međ.rast. 2.604 mm; masa 1.150 kg; prtljažnik 328 l
Motor
Benzin /LPG, 3 cilindra, turbo; 999 ccm; 91-100 KS pri 4.600-5.000 o/min; 160/170 Nm pri 2.100-3.750 o/min;
Elektromotor
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
Ručni, šestostepeni; pogon na prednje točkove
Oslanjanje
Napred pseudo Mekferson, nazad torziona osovina
Kočnice
Napred ventilisani diskovi, nazad doboši
Pneumatici
205/55 R16
Performanse: 0-100 km/h 11,9 s; maks. brzina 177 km/h; Potrošnja: 5,8 l /100 km; 7,4 l /100 km (LPG)
Privlačan krosover stil, živahan motor, ponuda prostora, jeftina vožnja na TNG
Zvučna izolacija, ekran multimedije
od 16.190 evra