Aktuelno
/
Prelaz na struju ide sporo
Zašto Mercedes zaustavlja razvoj platforme za e-vozila?

Zašto Mercedes zaustavlja razvoj platforme za e-vozila?

AMR
15/5/2024
Aktuelno

S padom potražnje za električnim vozilima, Mercedes će prestati da razvija MB.EA platformu koja je bila planirana za nove generacije E-Klasse i S-Klasse, odnosno EQE i EQS. Umesto toga, nastaviće da usavršava postojeću EVA2 osnovu

Kako je nemački proizvođač potvrdio, zaustavlja se razvoj platforme MB.EA za veće, potpuno električne modele, kao što su EQE i EQS, jer prelaz na automobile na struju ide vrlo sporo, a troškovi razvoja za ova vozila i dalje rastu.

Umesto "MB.EA Large" arhitekture planirane za lansiranje 2028. godine, kompanija će nastaviti da unapređuje postojeću "Electric Vehicle Architecture" (EVA2). Mercedes očekuje paralelni razvoj automobila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem i električnih duže nego što se prvobitno mislilo, sve do 2030.

"Tempo transformacije odrediće tržišni uslovi i želje naših kupaca", rekli su iz Mercedesa za Automotive News Europe.

2030 EV cilj je ugrožen

Izvršni direktor Mercedes-Benz grupe, Ola Kallenius rekao je da cilj potpunog prelaska na električne automobile do 2030. godine neće biti postignut u trenutnim tržišnim uslovima jer potražnja neće pratiti taj korak. Očekuju da će elektrifikovani automobili (potpuno električni i plug-in hibridi) činiti najviše do polovine ukupne prodaje do kraja ove decenije. Modeli s motorima SUS mogli bi da se prodaju "duboko i u 2030-im godinama" ako postoji dovoljna potražnja, rekao je Kallenius.

{{related-post-1}}

Nemačka kompanija je upozorila da će električna vozila u narednim godinama ostati skuplja od automobila s konvencionalnim motorima zbog sporije potražnje od očekivane, i priznala da postoji "nedovoljan apetit" potrošača za električnim vozilima. Svakako još uvek planiraju lansiranje potpuno električnog terenca G-Klasse, koji je predstavljen na sajmu automobila u Pekingu ranije ovog meseca, a o kome je naš portal pisao, pa sve detalje saznajte ovde.

Takođe, iz Mercedesa su izneli podatke o padu dobiti od 30% u prvom tromesečju na 3,86 milijardi evra. Kako deluje, suočavaju se sa mnoštvom izazova - od jeftinih kineskih konkurenata do rastućih troškova za spostveni operativni sistem MB.OS. Uz to, Mercedes planira da pređe na tzv. agencijski model, u kom bi kompanija kontrolisala zalihe i nudila fiksne cene putem online prodaje.

{{related-post-2}}

Proizvođači automobila u Evropi suočeni su s usporavanjem prodaje električnih vozila jer entuzijazam ka e-automobilima opada usled postupnog ukidanja izdašnih subvencija. Rat cenama između proizvođača električnih vozila, na čelu s Teslom, takođe utiče na marže.

Fotografije: 
Mercedes-Benz