Saobraćaj
/
Nema napretka
Nerealan broj punjača za e-vozila koji je potreban EU

Nerealan je broj punjača za e-vozila koji je potreban Evropi

AMR
12/5/2024
Saobraćaj

ACEA procenjuje da će do 2030. godine biti potrebno 8,8 miliona punjača

Novi izveštaj Evropskog udruženja proizvođača automobila (ACEA) otkriva alarmantan jaz između trenutne dostupnosti javnih stanica za punjenje električnih automobila u Evropskoj uniji i onoga što će u stvarnosti biti potrebno za postizanje ciljeva smanjenja emisija ugljen dioksida (CO2).

Prodaja električnih automobila rasla je tri puta brže od postavljanja punjača između 2017. i 2023. godine, pokazuje izveštaj ACEA-e, a gledajući unapred, EU treba na godišnjem nivou da instalira osam puta više novih elektro-punjača do 2030.

{{related-post-1}}

"Potrebno nam je masovno usvajanje električnih automobila na tržištu u svim zemljama Evropske unije kako bismo postigli ambiciozne ciljeve smanjenja CO2. To se neće desiti bez široke dostupnosti javne infrastrukture za punjenje. Vrlo smo zabrinuti što razvoj infrastrukture nije držao korak s prodajom električnih automobila poslednjih godina. Štaviše, postoji opasnost da se ovaj infrastrukturni jaz proširi u budućnosti, i to u mnogo većoj meri nego što procenjuje Evropska komisija", izjavila je glavna direktorka ACEA-e, Sigrid de Vries.

{{related-post-2}}

Nešto više od 150.000 javnih stanica za punjenje je instalirano prošle godine u EU (u proseku manje od 3.000 nedeljno), dostigavši ukupno više od 630.000 punjača. Prema EK, do 2030. godine trebalo bi da bude postavljeno 3,5 miliona novih punjača. Postizanje ovog cilja značilo bi otvaranje oko 410.000 novih javnih stanica godišnje (ili skoro 8.000 nedeljno), što je gotovo tri puta više od trenutne stope. Međutim, kako prenosi revija HAK, ACEA procenjuje da će do 2030. godine biti potrebno 8,8 miliona punjača. Da bi se to postiglo, bilo bi potrebno da se instalira 1,2 miliona punjača godišnje (ili više od 22.000 nedeljno).

Fotografije: 
Škoda