Jubilej
/
Mazda3
JUBILEJ | Mazda3

Evolucija ne prestaje

AMR
28/10/2023
Jubilej

„Mazda3” proslavlja 20 godina postojanja. Reč je o modelu koji je još od svog predstavljanja igrao značajnu ulogu u oblikovanju imidža japanske marke, a sa kumulativnom globalnom prodajom od preko 6 miliona primeraka širom sveta, ovo je jedan od najprodavanijih Mazdinih automobila

Renomirani japanski proizvođač, koji je pre više od tri decenije krenuo u osvajanje evropskog tržišta i postao popularan i u tadašnjoj Jugoslaviji, posebno sa modelima „323” i „323F”, slavi jedan lep jubilej. Reč je o dve decenije postojanja „mazde3”, modela koji je u proteklih 20 godina značajno doprineo oblikovanju imidža čitave marke, a povrh svega izrastao je u jedan od najprodavanijih modela u istoriji Mazde.

Drugu generaciju zajednički su razvili Ford, Mazda i Volvo

A sve je počelo 1999. godine, kada je Mazda pokrenula projekat zamene starih modela Familia/323/Protegé. U tu svrhu bio im je potreban novi dizajn za hečbek i limuzinu. Ovaj zadatak je poveren glavnom dizajneru Hidekiju Suzukiju i uključivao je saradnju između Mazdinih dizajnerskih centara u SAD-u, Nemačkoj i Japanu. Dve godine kasnije, izbor je pao na dizajnersko rešenje Hasipa Girgena, koji je narednih šest meseci usavršavao svoj rad, pre nego što je u Hirošimi dato zeleno svetlo za pokretanje proizvodnje. Serijski model otkriven je 2003. godine na 60.

„Mazda3” se na nekim tržištima prodavala pod imenom Axela tokom prve tri generacije

Salonu automobila u Frankfurtu, a prva generacija „mazde3” u Japanu je predstavljena mesec dana kasnije. Brzo je stekla popularnost, kao kvalitetan i zabavan automobil za vožnju, koji je uz to bio i pristupačan. Japanci su uvideli da u njemu ima potencijala i za visokoperformantnu verziju, te su na Ženevskom sajmu automobila 2006. predstavili „hot heč” verziju „mazda3 MPS”. Pokretao ju je snažni 2,3-litarski motor sa turbopunjačem, koji je oslobađao 260 „konja” i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Prenos snage do prednjih točkova obavljao je ručni šestostepeni menjač, „pojačan” diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem. Ovaj automobil je dobio pozitivne recenzije kako od strane medija, tako i od kupaca.

Preteča „trojke” su modeli „323” i „323F”, automobili koji su devedesetih godina bili izuzetno popularni i na našem tržištu

Druga generacija „mazde3” predstavljena je 2008. godine i premijerno prikazana na salonima automobila u Los Anđelesu i Bolonji. Iako je još uvek koristila „C1” platformu koju su zajednički razvili Ford, Mazda i Volvo, ovaj model je prošao nekoliko ažuriranja tokom svog životnog veka. Jedna od najvažnijih revizija podrazumevala je uvođenje tehnologije Skyactiv kod motora za „mazdu3”, uključujući i pogonsku verziiju za model visokih performansi. Tako je MPS oznaka ostala aktuelna i u drugoj generaciji. Primenjene su brojne modifikacije, a najznačajnije su se odnosile na doteran prenosni odnos, efikasnije kočnice, poboljšanja na vešanju i sistemu upravljanja...

Treća generacija je, poput prethodne, nudila dve karoserijske verzije – hečbek sa petora vrata i sedan sa četvora

Sredinom 2013. stigla je treća generacija sa sveobuhvatnijim skupom modernih tehnologija Skyactiv. Time je definitivno napravljen otklon od tada već zastarele platforme „C1”. Te nove tehnologije su implementirane na tada novorazvijenoj Mazdinoj Skyactiv platformi,  koju je „trojka” delila sa prvom generacijom kompaktnog SUV modela „mazda CX-5”. „Mazda3” je takođe prva usvojila dizajnerski jezik Kodo i uvela inovacije poput GVC sistema vektorske kontrole obrtnog momenta i nove generacije Skyactiv menjača i motora.

Aktuelna generacija je u velikoj meri zadržala dizajnerska rešenja sa koncepta „kai”, što je doprinelo da se izdvoji kao jedan od najatraktivnijih modela u C segmentu

Simbolizujući Mazdinu predanost održivom Zoom Zoom dizajnu i višenamenskim solucijama, treća generacija „mazde3” predstavljala je osnovu za primenu koncepta „Skyactiv-CNG” koji stavlja fokus na korišćenje komprimovanog prirodnog gasa za pogonsko gorivo. Time je demonstrirana svestranost Skyactiv-G motora, dok je pogonski sklop „Skyacitv-Hybrid”, koji je delio tehnologiju sa Toyota Hybrid Synergy Drive sistemom, označio početak elektrifikacije Mazdinih modela.

Koristeći konceptni automobil Kai kao osnovu dizajna, četvrta, tj. aktuelna generacija „mazde3” predstavljena je u novembru 2018. na sajmu automobila u Los Anđelesu kao prvi Mazdin model sa jasnim putokazom prema premijum segmentu. Ova generacija je takođe bila prva „mazda3” koja uvodi značajnu vizuelnu razliku između hečbek i sedan verzija. Upečatljiv dizajn osvojio je brojne nagrade u industriji. Prigrlila je laureat „Najbolji dizajn godine” na sajmu Svetskog automobilskog dizajna 2020, a nagradu je pokupio i novi motor Skyactiv-X sa kompresionim paljenjem kontrolisanim svećicom (sada ažuriran na e-Skyactiv X), koji u kombinaciji sa novim 24-voltnim blagim hibridnim sistemom nudi jedinstvenu kombinaciju karakteristika dizela i benzinskog motora.

Zbog rasta prodaje Mazda je 2014. otvorila fabriku u Meksiku, a prvi model koji je krenuo da izlazi iz tamošnjih pogona jeste „mazda3” sedan za tržište SAD

Napredak na polju sigurnosti četvrtoj generaciji donelo je više čelika visoke čvrstoće u njenoj strukturi, što je potvrđeno vrhunskim rezultatima na sigurnosnim testovima. Jedna od inovacija na koju su u Mazdi ponosni jeste i poboljšan GVC Plus sistem treće generacije. A kao šlag na slavljeničkoj torti, povodom obeležavanja 100-godišnjice kompanije Mazda Motor Corporation, 2020. je svetlost dana ugledalo posebno izdanje „mazde3”. Ova edicija ostaće prepoznatjiva po vrhunskoj opremi, ali i pojedinim dizajnerskim elementima koji su inspirisani Mazdinim prvim putničkim automobilom „R360 kupe”.

Mazda3 100 Aniversary prepoznatljiva je po sedefastoj boji u kombinaciji sa bordo enterijerom

Nema se šta drugo zaključiti do toga da je dosadašnje putovanje „trojke” dokaz Mazdine posvećenosti na poljima sigurnosti, dizajna, inovacija i voznih karakteristika. I dok „mazda3” slavi 20. rođendan, ostaje nam da vidimo šta će joj doneti budućnost.

Fotografije: 
Mazda