Aktuelno
/
Izdvajamo iz sadržaja
Čitajte besplatno u novom broju Auto Moto Revije

Čitajte besplatno u novom broju Auto Moto Revije

AMR
8/7/2024
Aktuelno

Zašto je važno imati članski paket za pomoć na putu i koliki mogu biti troškovi ako ga nemate, a zadesi vas peh sa vozilom na putu ka moru? Šta od robe i hrane turisti smeju da prenose preko granice? Kako radi crna kutija, koja je od jula postala obavezujuća za sve nove automobile u EU? Krenula kampanja vozi odmoran, koja stavlja akcenat na to koliko je umor opasan u vožnji. Ekskluzivno smo testirali najsnažniji i najbrži serijski Porše ikada napravljen.

U novom broju Auto Moto Revije glavna tema je posvećena bezbednosti u saobraćaju. Već osmu godinu zaredom kampanja pod nazivom „Vozi odmoran” se realizuje tokom letnjeg perioda i podrazumeva različite preventivne aktivnosti usmerene na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, broja poginulih i teško povređenih.

Kako je sezona putovanja u punom jeku, donosimo i važnu temu o tome šta (ne)smemo prenositi preko granice. Podsećamo na to šta sve prema carinskim propisima smete poneti sa sobom na letovanje ili po povratku u zemlju uneti. Istovremeno vam skrećemo pažnju na neke propise koji važe prilikom ulaska u zemlje u kojima letuje najveći broj naših turista.

Uz to, novi broj piše i o radionici za tahografe. Naime, AMSS Centar za motorna vozila nastavlja da podiže kvalitet svojih usluga u skladu sa politikom permanentnog razvoja svojih Laboratorija, što pokazuje i otvaranje četvrte radionice za tahografe na teritoriji naše zemlje.

Kada je reč o testovima, imalo smo priliku da vozimo najbrži serijski „porše” svih vremena. Nije lako ovo reći i napisati. Većini nas „porše” je zaista san. Zamislite još i kad je najbrži i najsnažniji ikad, pa još i na struju, e to je onda već nadrealno… Nije lako bilo ni eminentnom nemačkom proizvođaču da napravi svoj najbrži automobil. U Auto Moto Reviji prenosimo utiske sa ekskluzivne vožnje novog „tajkana turbo GT” – zvanično najbržeg i najsnažnijeg serijskog „poršea” ikada napravljenog.

Tu je i test nove Mercedes-Benz V-Klase.
Teško da je neki drugi model može nadmašiti, jer u ovom segmentu u Evropi nema gužve, a da ne govorimo o premijum modelima. Na naš test je stiglo novo izdanje velikog MPV-a sa kojim Mercedes osigurava sam vrh klase.

Takođe, u novom broju Auto Moto revije saznaćete i za nova pravila koja startuju od 7. jula, a to je da nova vozila koja se prodaju u EU moraju da imaju specijalni uređaj „Event Data Recorder” (EDR), koji beleži određene podatke u vozilu pre, tokom i posle nesreće i koji može pomoći u analizi saobraćajnih nezgoda.

Novi broj donosi i priču sa brdske trke na Zlatiboru. U novom automobilu, impresivnom „micubiši lanseru EVO IX”, Aleksandar Vidosavljević slavio u uvodnoj trci sezone. Na podijumu još dvojica Bugara sa srpskom licencom, Aleksandar Dimitrov Jordanov u „hondi sivik” i Vladimir Vasilev u „audiju A4”. Samo 44 hiljaditinke delile Ivana Mandića od podijuma, u daleko slabijem „reno kliju”.

Odlična organizacija ASU Zlatibor, brojna publika kraj staze i čak 78 prijavljenih takmičara daju nadu da bi ovogodišnji Šampionat Srbije na brdskim stazama mogao biti daleko kvalitetniji nego prethodnih sezona.

{{related-post-1}}

Pišemo i o Motorkani - četvrta runda nove discipline u domaćem auto-sportu održana je na Zlatiboru uz učešće desetak takmičara koji su se na specijalno pripremljenom poligonu borili sa štopericom, a najbrži je bio Filip Vičentić.

Novi broj možete čitati besplatno na ovom linku.

Fotografije: 
AMR, AMSS, AdobeStock, Darko Ilić, SAMS Beograd