AMSS
/
Šta ne treba zanemariti pre polaska na putovanje
Medjunarodna dokumenta za vozača i vozilo

Ako u inostranstvo idete autom, važno je da imate ova dokumenta!

AMR
3/7/2024
AMSS
Aktuelno

I najbolje isplanirano putovanje i uživanje može da pokvari neprijatno iskustvo sa lokalnom policijom uoliko nemate potrebna dokumenta za vožnju u inostranstvu ili treba da iznajmite vozilo od lokalne rent-a-car agencije.

Međunarodna vozačka dozvola je ključ za bezbrižnije putovanje u inostranstvo. Iako ste možda već čuli da “nju ne traže na graničnom prelazu” ili pomislili da je u pitanju samo preporuka, u pitanju je dokument koji vas može sačuvati nepotrebnog i neprijatnog iskustva sa lokalnim vlastima koje vam može pokvariti odmor!

Evo nekoliko razloga zašto je preporučljivo i važno imati međunarodnu vozačku dozvolu:

Priznata legitimacija: Međunarodna vozačka dozvola je međunarodno priznat dokument koji potvrđuje vaše vozačke sposobnosti i dozvolu za učešće u saobraćaju! Ona služi kao dodatak vašoj nacionalnoj vozačkoj dozvoli i olakšava komunikaciju sa stranim vlastima u slučaju zaustavljanja ili potrebe za identifikacijom.

Praktičnost iznajmljivanja vozila: Mnogi putnici vole da istražuju destinacije tako što rentiraju vozilo u lokalnoj rent-a-car agenciji u inostranstvu. Međunarodna vozačka dozvola vam omogućava da lako iznajmite vozilo u inostranstvu, a ako je ipak nemate, to može u potpunosti da vam uskrati mogućnost iznajmite vozilo! Jednostavno – inostrana agencija očekuje da imate medjunarodni dokument koji potvrdjuje da ste položili vozački ispit i imate dozvolu da upravljate vozilom koji želite da iznajmite!

Neće vas vratiti sa granice! Da, i to je moguće. Ukoliko država u koju putujete nalaže da ovaj dokument morate imati sa sobom, može vam se desiti da u nju ne možete ni da uđete. Pre polaska na put, dobro se raspitajte u vezi sa propisima koji važe za ulazak u nju.

U Srbiji međunarodnu vozačku dozvolu izdaje Auto-moto savez Srbije (AMSS). Cena međunarodne vozačke dozvole je 2.000 dinara, a prilikom podnošenja zahteva za njeno izdavanje potrebno je priložiti i dokaz o uplati republičke administrativne takse u iznosu od 950 dinara. MVD važi tri godine dana od dana izdavanja, izuzev u slučaju da vam nacionalna vozačka dozvola istekne pre nje.

Bez komplikovane procedure vađenja dokumenta, ova dozvola pruža sigurnost i omogućava da legalno upravljate vozilom u inostranstvu.

Detalje o tome kako da izvadite Medjunarodnu vozačku dozvolu, kao i više korisnih informacija za vaše sledeće putovanje u inostranstvo pogledajte na sajtu Auto-moto saveza Srbije.

{{related-post-1}}

Ukoliko u inostranstvo putujete tuđim automobilom, a vlasnik vozila ne putuje sa vama, Auto-moto savez Srbije izdaje Dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu (DTV) bez koje ne bi trebalo krećete na putovanje! Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu služi kao dokaz da možete da putujete tuđim vozilom, na osnovu ovlašćenja potpisanog od strane vlasnika vozila.

DTV je prepoznatljive žute boje, sa tekstom na srpskom, francuskom i engleskom jeziku.

Cena ove dozvole je 1.500 dinara, a više detalja o tome kako je izvaditi pogledajte na sajtu AMSS.

Fotografije: 
AMSS