Tržište
/
Kineski gigant otvara novu fabriku
Koliko e-vozila BYD planira da pravi u Turskoj?

Koliko e-vozila BYD planira da pravi u Turskoj?

AMR
10/7/2024
Tržište

BYD će u novoj fabrici u Turskoj proizvoditi 150.000 električnih vozila i hibrida godišnje. Očekuje se da će ova fabrika početi s proizvodnjom krajem 2026. godine i otvoriti do 5.000 radnih mesta

BYD je potpisao ugovor s Turskom o izgradnji fabrike, što je potez koji bi mogao da ojača uporište kineskog proizvođača automobila u Evropi.

Ugovor uključuje BYD-ovo ulaganje od oko milijardu dolara u fabriku koja će proizvoditi 150.000 električnih i hibridnih vozila godišnje, a obuhvatiće i ​​centar za istraživanje i razvoj.

Predsednik BYD-a Wang Chuanfu i turski ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir potpisali su sporazum 8. jula. Očekuje se da će fabrika poboljšati BYD-ovu "logističku efikasnost" jer ima za cilj da dođe do evropskih kupaca, navodi se u izjavi turskog ministarstva. Turska nije članica Evropske unije, ali ima carinski sporazum s EU.

Kako je naš portal već pisao, EU je povećala carine na uvoz kineskih električnih vozila, pogodivši BYD s dodatnih 17,4 posto naknade povrh postojeće stope od 10 posto.

{{related-post-1}}

Plan BYD-a je da nova fabrika takođe snabdeva ​​i tržište Turske. U ovoj zemlji koja ima gotovo 90 miliona stanovnika, električna vozila činila su 7,5 odsto prodaje automobila prošle godine.

Podsetimo da BYD već gradi svoju prvu evropsku fabriku putničkih automobila u Mađarskoj, koju namerava da otvori pre 2026.

Fotografije: 
BYD