Aktuelno
/
Zvaničan kraj za još jednu ikonu
Poslednji Audi R8 sišao sa proizvodne trake

Poslednji Audi R8 sišao sa proizvodne trake

AMR
26/3/2024
Aktuelno

Poslednji primerak Audija R8 je sišao sa proizvodne trake u nemačkoj fabrici, a zamena nije na vidiku.

Nakon što je poslednji TT proizveden krajem 2023, još veća Audijeva ikona odlazi u istoriju.

Poslednji R8 sišao je s proizvodne trake u fabrici Audi Böllinger Höfe u Heilbronnu u Nemačkoj. Epilog superautomobila je Vegas Yellow coupe u Performance Quattro Edition paketu sa puno karbonskih delova i 20-inčnim točkovima.

Audi je morao da produži proizvodnju R8-ice da bi održao korak s brojem narudžbina kupaca posle najave o ukidanju vodećeg sportskog automobila. Mnogi kupci su tu videli priliku za zaradu, jer ovom modelu će sada vrednost samo da raste. Poslednji automobil je trebalo da bude napravljen krajem 2023, ali to se desilo tek ovog meseca.

{{related-post-1}}

Prošle godine prodaja je porasla za 49%, ali dostigavši tek 1.591 jedinicu. To je i dalje značilo da je R8 jedan od najslabije prodavanih Audija globalno. Gledajući unazad po prodajnim rezultatima, potražnja za R8-icom je uvek bila niska, što je i razumljivo s obzirom na previsoku cenu automobila. Potražnja je dostigla vrhunac 2008. kada je Audi kupcima isporučio 5.016 automobila. Ove prodajne brojke uzimaju u obzir i Coupe i Spyder varijante.

Propast Audija R8 znači da je legendarni V-10 motor Volkswagen Grupe jednom nogom u grobu. Lamborghini će kasnije ove godine lansirati sestrinski automobil R8-ice - Huracan. Preostali proizvodni ciklus je obračunat. To zapravo znači da više ne možete da naručite superautomobil s atmosferskim motorom od 5,2 litre. Huracan je bio popularniji od dva superautomobila s centralno postavljenim motorom, što verovatno govori zašto će samo Lamborghini ove godine predstaviti naslednika.
U junu 2023. Lamborghini je objavio da zarađuje toliko novca da ima potrebna sredstva za razvoj novog modela bez deljenja troškova s Audijem. Očekuje se da će naslednik Huracana biti Lambo u potpunosti, ali s plug-in hibridnim sistemom sa manjim benzinskim motorom. Motor SUS je navodno twin-turbo V8.

{{related-post-2}}

Dok se Lamborghini sprema da lansira novi model, Audi nema nameru da lansira direktnog naslednika R8-ice. Tu i tamo, čelnici kompanije nagoveste potpuno električnu zamenu, ali to verovatno neće doći u skorije vreme. Znamo da je V-10 s velikim brojem obrtaja zauvek "mrtav". Za to je kriva visoka cena R8, sve stroži propisi o emisijama, kao i mala potražnja za vozilima ove klase.

Ovog meseca je još jedan evropski brend objavio kraj za svoje poznate modele, a o kome se radi, saznajte ovde.

Fotografije: 
Audi