Bezbednost
/
Električni SUV ima softversku grešku
Opoziv za skoro sve primerke modela Volvo EX30

Opoziv za skoro sve primerke modela Volvo EX30

AMR
14/6/2024
Bezbednost

Ovo je drugi put ove godine da je model proizveden u Kini ometen softverskim problemom

Volvo povlači potpuno električni EX30 zbog problema sa softverom. Problem se odnosi na gotovo svih 72.000 primeraka modela EX30 koje je Volvo napravio.

Kod električnog SUV-a može doći do greške na centralnom ekranu koja uzrokuje da brzinomer pređe u testni način rada kada se automobil pokrene, kažu iz Volvoa.

Kako bi se popravio kvar potrebno je bežično ažuriranje softvera, a vlasnici će biti obavešteni o tome koje korake treba da preduzmu. Nema izveštaja o povredama ili nezgodama povezanim s tim problemom, stoji u saopštenju ove kompanije.

Ovo je drugi put od januara da je softverski problem uticao na EX30 koji se proizvodi u Kini. Volvo je takođe pogođen softverskim problemima s modelom EX90, čija je proizvodnja u SAD počela prošle nedelje nakon dugog odlaganja. Deonice proizvođača automobila pale su čak 3,5 odsto na berzi u Stokholmu.

{{related-post-1}}

Vi Bilagare, najveći švedski automobilski časopis, prvi je pisao o problemu u EX30, koji je već na trećem mestu po prodaji potpuno električnih modela u Evropi, prema Dataforce analizi. Ispred su samo Tesla Model Y i Model 3. EX30 je takođe glavni razlog zašto je Volvo na putu da ove godine postavi novi globalni prodajni rekord.

Do maja je proizvođač automobila povećao svoju globalnu prodaju za 41.242 jedinice, pri čemu EX30 čini 35.309 od tog ukupnog broja.

Fotografije: 
Volvo