Bezbednost
/
Startovala kampanja Vozi odmoran
Kampanja Vozi odmoran

Umor je opasan – vozite odmorni

AMR
2/7/2024
Bezbednost

Već osmu godinu zaredom kampanja pod nazivom „Vozi odmoran“ se realizuje tokom letnjeg perioda i podrazumeva različite preventivne aktivnosti usmerene na smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, broja poginulih i teško povređenih

Kampanja „Vozi odmoran“ startovala je 1. jula, a namenjena je svim vozačima i putnicima koji će tokom jula i avgusta prolaziti kroz Republiku Srbiju – prvenstveno putnicima koji idu na duga putovanja, onima u tranzitu, ali i svima ostalima koji se u letnjim mesecima nađu na našim putevima. Naime, iz godine u godinu, uprkos činjenici da je značajno povećavan obim saobraćaja na putevima Srbije u letnjem periodu, smanjuje se broj poginulih i povređenih osoba u saobraćajnim nezgodama, što jasno pokazuje u kojoj meri su značajne zajedničke institucionalne aktivnosti.

Konferencija za medije povodom početka kampanje održana je 1. jula

Ovu kampanju organizuje Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom saobraćajne policije, Auto-moto savezom Srbije, JP „Putevi Srbije“, kompanijom EKO SERBIA i Turističkom organizacijom Srbije.

Svakoga dana u letnjim mesecima se dogodi između 90 i 100 saobraćajnih nezgoda. U proseku leti mesečno smrtno strada oko 40 lica i oko 1.600 lica zadobije povrede u saobraćajnim nezgodama

Konferenciju za medije povodom početka kampanje „Vozi odmoran“, otvorio je v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović, koji se zahvalio svim partnerima jer su podržali ovu kampanju i zato što brinu o bezbednosti učesnika u saobraćaju.

PotpredsednikVlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić u razgovoru sa načelnikom Uprave saobraćajne policije Slavišom Lakićevićem i v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Brankom Stamatovićem

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova, Ivica Dačić, istakao je da nije fraza kada se kaže da je svaka kampanja koja se sprovodi u cilju  unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima važna, jer svaki sačuvan ljudski život u saobraćaju je neprocenjivo važan.

„Kampanja „Vozi odmoran“ je naročito važna jer se realizuje u periodu godine kada najviše učesnika u saobraćaju strada u saobraćajnim nezgodama. S obzirom na to da će i ove godine veliki broj naših i stranih državljana biti u tranzitu na našim putevima, važno je da ih podsetimo koliko je umor opasan i koliko je važno da voze odmorni. Prošle godine smo napravili značajan korak napred, jer je tokom letnje turističke sezone bilo 50 poginulih manje na našim putevima u odnosu na prethodne godine. Takav uspeh nam je i podsticaj i obaveza da nastavimo sa maksimalnim naporima i ove letnje sezone, rekao je Ivica Dačić.

{{related-post-1}}

Kampanja „Vozi odmoran“ trajaće do 10. septembra

Direktor Sektora komercijalnih poslova AMSS Nebojša Mandić, podsetio je na početku izlaganja koliko je bitno da svi učesnici u saobraćaju budu oprezni u vožnji, jer tako doprinose bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

„Oprez u vožnji je neophodan tokom cele godine, a posebno u špicu turističke sezone kada je pojačan intenzitet saobraćaja. Apelujemo na sve vozače da ne prave kompromise u vezi toga kako se osećaju, da svi koji planiraju duža putovanja na njih krenu samo ako su odmorni i da prave češće pauze. Auto-moto savez Srbije je za vozače pouzdana podrška na putu 24 sata, sedam dana u nedelji, u Srbiji i u Evropi. Edukacija građana i promovisanje odgovornog učešća u saobraćaju su uvek bili i ostaju u fokusu AMSS-a i drago nam je što zajedno sa našim partnerima učestvujemo u ovoj akciji, kako bismo na još jedan način svi zajedno doprineli povećanju bezbednosti svih učesnika u saobraćaju“, istakao je Mandić.

JP „Putevi Srbije“ kao upravljač državnih puteva - će putem izmenljive saobraćajne signalizacije na auto-putu, obaveštavati učesnike u saobraćaju o sloganu i poruci kampanje - „Vozi odmoran! Napravi pauzu na svaka 2 sata“

Na kraju konferencije, potvrđene su jasne poruke kampanje „Vozi odmoran“ - pažljivo isplanirajte svoj put, proverite tehničku ispravnost automobila, pravite pauzu na svaka dva sata, pauza mora da traje najmanje 15 minuta, na put krenite naspavani, odmorni i zdravi i što češće se hidrirajte.

Fotografije: 
AMSS