Aktuelno
/
Šta kaže tržište polovnih automobila
Težak udarac za vlasnike elektičnih vozila

Težak udarac za vlasnike elektičnih vozila

AMR
4/7/2024
Aktuelno

Pad cena, ali i vrednosti nakon kupovine sve ozbiljnije utiču na rapidan pad popularnosti električnih vozila

Jedan od poslednjih dokaza da električni automobil još nije zaživeo jeste tržište polovnih vozila. Portal specijalizovan za kupovinu i prodaju polovnih vozila iSeeCars, objavio je istraživanje koje pokazuje da cena polovnih električnih vozila pada brže od polovnjaka s motorima s unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih vozila.

Cene električnih vozila pale su za 30% do 40% od juna prošle godine, dok je prosečna cena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7% u istom razdoblju. Premda je pad cena polovnih električnih vozila dramatičan, ono što je zbunjujuće jeste da nema naznaka da će se vrednost ovih polovnjaka stabilizovati. U jednom trenutku će cene polovnih električnih vozila morati da dosegnu dno, ali čini se da još nisu došli do te tačke, kaže ovo istraživanje.

{{related-post-1}}

Dok je prosečna cena vozila s nultom emisijom naglo pala u manje od godinu dana, cena automobila s motorima SUS ostaje stabilna. Jedan od primera koje koristi iSeeCars je vrednost BMW-a Serije 3 u poređenju s polovnom Teslom Model 3. U junu 2023. električni automobil je imao prosečnu cenu višu od BMW-a za 2.635 dolara, ali u maju 2024. situacija se promenila, pa Model 3 ima prosečnu cenu 4.806 dolara nižu od BMW-a. Još jedan sličan primer jeste poređenje BMW-a X3 i Tesle Model Y.

U proseku je Model Y bio 4.570 dolara skuplji od X3 u maju 2023, ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u junu 2024. godine, prenosi revija HAK.

Fotografije: 
Tesla