Test
/
Vozili smo Maserati granturismo trofeo
AMR TEST / Maserati granturismo trofeo

Visoka cena je u ovom slučaju opravdana

Uroš Dedić
16/2/2024
Test

Može se reći da Maseratijeva značka, tj. čuveni trozubac, ponovo blista punim sjajem. Novi „granturizmo” je na testu pokazao da opravdava visoku cenu, jer pruža sve ono što se od jednog takvog automobila očekuje - kombinuje prestiž, ekstravagantnu pojavu, vrhunske performanse i komfor za duža putovanja

Može se reći da je 110 godina postojanja Maseratija protkano brojnim usponima i padovima, ali isto tako ne može se poreći da je ovaj specifičan brend oduvek gajio jednu posebnu strast prema automobilima. Danas Maserati posluje u sastavu grupacije Stelantis i pozicioniran je kao proizvođač luksuznih sportskih automobila.

Prestižni gran turer svojom pojavom je privlačio pažnju ispred hotela Radisson Collection Old Mill Belgrade

Kombinacija elegantne i sportske note, kao i fascinantne proporcije, daje poseban pečat rasnom kupeu iz čuvene italijanske kuće

I tu filozofiju savršeno oslikava nova generacija modela „granturizmo”. Reč je o dobro poznatom imenu koje je praktično održavalo u životu rasnu italijansku marku, jer limuzine „kvatroporte” i „gibli” nikako nisu uspevale da ispune očekivanja u pogledu prodajnih rezultata. Lansiranjem SUV modela, najpre „levantea” a nedavno i nešto manjeg „grekalea”, stvari su krenule kudikamo bolje po proizvođača iz Modene. Sada je stigao i potpuno novi „granturizmo”, koji, zajedno sa supersportskim modelom „MC 20”, vraća brend na staze stare slave.

Reč je o drugoj generaciji, koja je zadržala čistokrvni koncept GT automobila koji je definisao i pređašnji model, ali je novitet doneo brojna i veoma značajna poboljšanja. Jedno od najznačajnijih odnosi se na inovativni pogonski agregat Nettuno, u V6 tvin-turbo konfiguraciji, sa revolucionarnim sistemom plazma paljenja koje poboljšava efikasnost.

{{related-post-1}}

Ovaj pokretač je delo Maseratijevih inženjera, a isto važi i za druga tehnička rešenja. Dakle, „granturizmo” u tom smislu nema ništa zajedničko sa Ferarijem.

Ponuđen je u dva nivoa snage – osnovni „granturizmo modena” ima 490 KS, dok testirani „trofeo” raspolaže sa čak 550 KS. Ne bi trebalo zaboraviti da postoji i verzija „folgore” koja je sa 762 KS i najsnažnija, ali predstavlja neku drugu filozofiju, jer koristi čisto električni pogon… Nevezano o kojoj pogonskoj verziji se radi, Maseratijevo najnovije čedo predstavlja automobil koji svojom pojavom jednostavno ostavlja bez daha. Taj efekat proizvodi pre svega fascinantnim proporcijama – karoserija je izuzetno dugačka, široka i niska. Poseban efekat proizvodi hauba koja se od vetrobranskog stakla pruža daleko napred, sve do čuvenog znaka trozupca, koji blista na rešetki hladnjaka. Automobil je toliko privlačan da ga bukvalno satima možete posmatrati iz svih uglova i nećete se zasititi njegove lepote.

Zadnji kraj ima prepoznatljive svetlosne grupe i četvorostruki izduvni sistem koji emituje neodoljiv zvuk V6 motora sa 550 KS i 650 Nm

Osim jedinstvenog scenskog nastupa, proporcije su omogućile da unutrašnjost bude funkcionalna. Prvo što smo primetili kada smo „napali” kokpit jeste da se u „granturizmo” veoma lako ulazi uprkos tome što je toliko spušten da deluje kao priljubljen uz asfalt. Taj lak ulazak, odnosno izlazak, samo je jedna u nizu karakteristika koje ovaj automobil čine prikladnim za svakodnevnu upotrebu.

U duhu pravog gran turera, kokpit poseduje dva plus dva sedišta. Pozadi se mogu prevoziti deca, pa čak i odrasli na kraćim relacijama

Druga je komfor – nema bojazni da će vas stići osećaj nekakve skučenosti ili klaustrofobije. Linija krova je dovoljno odmaknuta u vis, a staklene površine su poprilično velike. Prvi kontakt sa sedištima ostavlja utisak da bi mogla biti suviše tvrda i samim tim neudobna ukoliko ste sa njima u višesatnom kontaktu.

Ipak, tokom višednevnog testa smo se uverili da to nije slučaj, kao i da je na zadnjim sedištima moguć prevoz i odraslih putnika na kraćim gradskim relacijama. Za decu visine do 170 cm mesta ima sasvim dovoljno.

Pri normalnoj vožnji potrošnja se kreće oko 15 litara u gradu, odnosno 10 litara na otvorenom putu

„Maserati granturizmo” je ogroman automobil impozantne pojave – dugačak je gotovo pet metara i širok blizu dva metra

Kokpit „granturizma” osim visokog nivoa funkcionalnosti za jedan ovakav automobil, odlikuje se i visokim kvalitetom izrade, što jeste odlika koju očekuju bogati kupci prestižnih gran turera. Svaki detalj u kabini je izrađen sa posebnom pažnjom i deluje skupoceno, pa nema mesta zamerkama da se bilo gde štedelo na materijalima. Skladan dizajn kabine i perfektna završna obrada serviraće vam poseban osećaj dok sedite u „maseratiju”.

Gornji ekran nešto sporije reaguje na dodir. Između njega i donjeg ekrana smešteni su tasteri za komande automatskog ZF menjača sa osam stepeni prenosa

Naravno, savršenstvo ne postoji nigde, pa ni u automobilu koji staje više od 200.000 evra. Naš utisak je da bi volan mogao biti malo više sportski zadebljan, no to je stvar lične percepcije. Ono što svakako stoji kao objektivna zamerka jeste odziv centralnog ekrana na taktine komande.

Ali zato s druge strane, automobil prikladno reaguje na sve komande i inpute vozača. Iako nema onu oštrinu supersportskog automobila, ovaj GT se savršeno vozi. Čak i kada je na velikim točkovima, pleni udobnošću koje obezbeđuje sistem vazdušnog vešanja. Rupe i neravnine gotovo da i ne oseća, a vrlo lako prelazi i preko usporivača saobraćaja – tzv. „ležećih policajaca”. Motor se čini pitomim i tih je u vožnji, čak i pri visokim brzinama na auto-putu. Naravno, te karakteristike stoje sve dok ga vozite u Comfort ili GT modu. Prelazak u režim Sport bitno menja temperament. Čudno je kako se stvari mogu toliko promeniti jednim okretom rotacione komande na upravljaču.

{{related-post-2}}

Odziv na gas odmah postaje ubedljiviji, a tek zvuk… Zvuk postaje prava muzika za uši – rezak i prodoran, doduše malo pojačan preko zvučnika, ali vrištanje kada V6 probije granicu od 5.000 obrtaja dugo odzvanja u ušima i teško da se zaboravlja. Baš kao i performanse. Katapult od 0 do 100 kilometara na sat „granturizmo trofeo” obavlja za munjevite 3,5 sekunde. Ako se tome doda da je sposoban da pojuri brzinama do 320 km/h, onda je jasno da se svrstava u sam krem de la krem na svetskoj sceni i da s pravom može da konkuriše skupljim automobilima kao što su „bentli kontinental GT”, „aston martin DB 12” ili „ferari roma”. Pored brutalno snažnog motora, dinamična vožnja proizvodi i ZF menjač sa osam stepeni prenosa, a prilikom šaltanja pod punim gasom u sport režimu do leđa se prenose udarci zbog kratkotrajnog prekida dotoka snage i njenog munjevitog naleta prilikom hvatanja spojke.

Vazdušno vešanje obezbeđuje izuzetnu udobnost, kao i aktivnu aerodinamiku. Shodno izboru režima vožnje automobil se spušta odnosno podiže od tla

Inače, ni u jednom trenutku se ne oseća preveliki uticaj pogona na sva četiri točka, balans je takav da dominira snaga na zadnjoj osovini. Za optimalan raspored snage između zadnjih točkova, koji je ključan prilikom oštre i dinamične vožnje, vodi računa elektronski kontrolisan zadnji diferencijal. I to se oseća, jer automobilom se vrlo precizno upravlja i odsečno skreće.

Najsavremenije tehnologije u duhu modernog doba omogućavaju širok spektar personalizacije i različitih prikaza mnogih instrumenata

Nažalost, ako previše uživate u „trofeu”, kočnice neće ostati postojane dugo vremena. Pri forsiranoj vožnji sa višestrukim brutalnim kočenjima primetili smo da se dužina hoda pedale povećala da zbog tzv. fejdinga „granturizmo” sve teže koči. Ali, trebalo bi razumeti da iako je ovo najsnažnija verzija „trofeo”,  koja je brutalno snažna i raspolaže sa Corsa režimom za stazu, kada se svi elektronski sistemi i pomagala isključuju, ovaj automobil nije prevashodno napravljen za stazu. Jednostavno, preveliki je i pretežak da bi mogao na vrhunski način da izađe na kraj sa svim izazovima na stazi. Za tako nešto je „maserati MC”, dok „granturismo” pleni svojom pojavom, luksuzom i odličnim voznim karakteristikama, uz neizostavan zvuk karakterističan za sve modele sa znakom trozupca.

Cena „maseratija granturizmo trofeo“ sa standardnom opremom počinje od 224.285 evra

Za Maserati, GT nije samo oznaka već filozofija koja se neguje još od 1947. godine i pojave modela „A6 1500”. Stari Rimljani su govorili Omen est nomen iliti Ime je znak. Ova izreka najbolje oslikava narav testiranog automobila. Ma koliko atraktivno izgledao i ma koliko bio snažan, ovo nije supersportski automobil već jedan vrhunski gran turer. Koncipiran kao veliki, elegantni i luksuzni kupe sa 2+2 sedišta, sa naglašenim sportskim karakteristikama i vrhunskim performansama, „maserati granturizmo” je skrojen za hedonizam u svakodnevnoj vožnji. U njegovom društvu mogu uživati i stari i mladi, i individualci i bračni parovi, pa čak i roditelji sa malom decom.

Fotografije: 
Luka Kulundžić
elektro model
Benzin / Automatski
Maserati Granturismo Trofeo
Karoserija
Kupe, 2 vrata, 2+2 sedišta; duž./ šir./vis. 4.966/ 1.957/ 1.353 mm; međ.rast. 2.929 mm; masa 1.795 kg; prtljažnik 310 l
Motor
Benzin, V6, twin-turbo; 2.992 ccm; 550 KS pri 6.500 o/min.; 650 Nm pri 3.000 /min.
Elektromotor
Elektromotor 2
Snaga hibridnog sistema
Baterija
Prenos
Automatski, osmostepeni; pogon na sve točkove
Oslanjanje
Vazdušno; napred dvostruka ramena, nazad multilink
Kočnice
Ventilisani diskovi na sva četiri točka
Pneumatici
Napred 265/30 ZR20, nazad 295/30 ZR21
Performanse: 0-100 km/h 3,5 s; maks. brzina 320 km/h Potrošnja: 14,8 l /100 km
Vrhunske performanse, udobnost i svakodnevna upotrebljivost, zvuk motora
Preglednost nazad, spor odziv centralnog ekrana
Cena: 250.000 evra