Aktuelno
/
Women's Worldwide Car of the Year 2024.
Žene su odlučile: Ovo je Svetski Auto godine

Žene su odlučile: Ovo je Svetski Automobil godine

AMR
7/3/2024
Aktuelno

Ukupno 75 žena automobilskih novinarki iz 52 zemlje sveta, među kojima je i Srbija, izabrale su Svetski Auto Godine za 2024.

Od strane prestižnog Women's Worldwide Car of the Year (WWCOTY) žirija, najboljim automobilom na svetu za ovu godinu proglašena je Kia EV9.

Pre glasanja, 75 automobilskih novinarki, sa pet kontinenata, vredno su testirale brojne modele automobila, temeljno ocenjujući svaki aspekt vozila. Među 63 kandidata, najbolji automobili u svakoj kategoriji izabrani su kao pobednici u početnom krugu glasanja. Pobednici u svojim kategorijama bili su sledeći:

  1. BMW Serije 5 (automobil veći od 4,6 m)
  2. Volvo EX30 (automobil do 4,6 m)
  3. Kia EV9 (SUV)
  4. Volkswagen Amarok (4x4 i pick-up)
  5. Aston Martin DB12 (ekskluzivni automobil)


U sledećem krugu glasanja, ovi finalisti formirali su osnovu za određivanje ko će osvojiti prestižnu titulu Svetskog Automobila za 2024. godinu.

"Ovogodišnji izbor bio je posebno težak zbog vrlo dobrih karakteristika svih kandidata", kaže Marta Garcia, izvršna predsednica WWCOTY-ja. "Svaki od finalista imao je dovoljno zasluga da osvoji trofej. Kia EV9 pobedila je svoje rivale jer je vozilo sposobno da zadovolji potrebe potrošača u većem delu sveta."

{{related-post-3}}

Nakon pažljive analize i temeljnog ispitivanja, velika većina glasova bila je za Kiju EV9, kao vodećem izboru u moru električnih SUV vozila. Uz impresivan prostor i ponudu sedam sedišta, jedan je od prvih te vrste u svojoj klasi. Uprkos značajnoj dužini od pet metara, vozilo se ističe čak i dobrim rezultatom kada govorimo o aerodinamici, uprkos kockastom dizajnu, što doprinosi dobrim performansama i efikasnosti. Naime, Kia EV9 je donela upadljiv i hrabar dizajn, potom naprednu tehnologiju, kao i različite mogućnosti punjenja baterije.

Pravila pri odabiru kandidata su bila da automobil mora biti nova generacija, a ne redizajn, kao i da je vozilo u prodaji, i to na najmanje dva kontinenta.

{{related-post-1}}

Evo šta su izjavile neke članice WWCOTY žirija koje su glasale za Kiju EV9:

“Kia EV9 zaista menja pravila kada govorimo o električnim vozilima. Smatram da će upravo ovaj model biti onaj za koji ćemo kasnije reći 'tada su električna vozila postala pristupačna, jednostavna za korišćenje i poželjna za većinu kupaca’. Nijedno drugo vozilo nije preuzelo iste rizike i toliko pomerilo granice dizajna i inženjeringa.” Tanya Gazdik, SAD.

"Kia je razvila veliki SUV sa e-motorom, koji se ističe aerodinamikom, inovativnim dizajnom i s puno najsavremenije tehnologije, te autonomnom vožnjom 3. nivoa. Ali ističe se i po tome što nudi naizmenično punjenje i ultra brzih 800 volti.” Sara Soria, Španija.

“Široko rasprostranjeno prihvatanje elektrifikacije zavisiće od dostupnosti električnih vozila u većini segmenata. Kia EV9 nudi enterijer prikladan za porodicu, a povrh svega, iskustvo vožnje koje je blisko onom na benzin, ali bez emisija. Ovaj model će biti onaj koji će privući mnoge kupce koji nisu navikli na e-vozila.” Jil McIntosh, Kanada.

“Vrlo atraktivan, prostran, svestran, višenamenski električni automobil. Elektropogon na sva četiri točka takođe je dobar, a različiti načini vožnje čine EV9 izvrsnim vozilom čak i u nordijskoj zimi i snežnim uslovima. Testirala sam automobil na mrazu i pri temperaturi ispod -25 stepeni i bila sam zadovoljna, jer se EV9 po hladnom zimskom vremenu ponašao kao normalan, čak luksuzan automobil: brzo se zagrevao, a temperatura ispod nule nije mnogo uticala na domet. Veliko dostignuće korejskog proizvođača automobila.” Ylle Rajasaar, Estonija.

{{related-post-2}}

“Kija EV9 ima najnaprednija rešenja na tržištu, poput prednje maske s LED osvetljenjem i enterijerom koji može da se transformiše u dnevnu sobu zahvaljujući sedištima koja se okreću za 180 stepeni. U kabinu može da se smesti do sedam putnika, a najsnažnija verzija s dva elektromotora razvija do 384 KS uz impresivne performanse.” Isadora Carvalho, Brazil.

“U vožnji je automobil predvidljiv, uvek radi tačno ono što od njega tražite. Ponekad čak i zaboravim na to da je reč o zaista velikom vozilu, što je za pohvalu. Sa EV9 imate vozilo spremno za budućnost, ne samo kada govorimo o velikim porodicama, već i o energetskoj efikasnoti”. Rowan Peperkamp, Holandija.

Inače, Women's Worldwide Car of the Year je jedini žiri za dodelu nagrade Svetskog Automobila godine koji je sačinjen isključivo od žena automobilskih novinarki, a od prošle godine i Srbija je deo WWCOTY tima. Osnovala ga je novozelandska automobilska novinarka Sandy Myhre 2009. godine. Ona je danas počasna predsednica, dok je Marta García izvršna predsednica.

Fotografije: 
WWCOTY