Aktuelno
/
Premijera na Festivalu brzine
Da li je ovo najekstremniji Subaru WRX do sada?

Da li je ovo najekstremniji Subaru WRX do sada?

AMR
10/7/2024
Aktuelno

Subaru je upravo predstavio, kako kažu, najbrži WRX ikada. Verzija nosi naziv Project Midnight, ima karoseriju od karbonskih vlakana i motor koji se "vrti" do 9.500 o/min. Debi je predviđen za Festival brzine u Goodwoodu

Subaru ide na Festival brzine u Goodwood s WRX-om kakav do sada nikada nije bio. Ovaj upadljivo crni automobil prikladno je nazvan Project Midnight, a ima karoseriju od karbonskih vlakana koja drastično smanjuje težinu vozila. U kombinaciji s velikim povećanjem snage motora, Subaru tvrdi da je ovo najbrži WRX trkački automobil koji dolazi iz Subaru Motorsports USA.

Koristi dvolitarski motor sa četiri cilindra koji je potekao iz odeljenja za rallycross tim, samo što sada ima 670 konjskih snaga i 922 Nm obrtnog momenta. Tako se ovaj ekstremno podešen motor s turbopunjačem vrti do čak 9.500 obrtaja u minuti, dok šalje snagu na četiri točka, kao što se od WRX-a i očekuje. Šasija je olakšana i podešena za trkačke uslove, te je rezultat automobil koji teži 1.120 kg. To je otprilike 450 kg lakše od serijskog WRX-a.

Karoserija od karbonskih vlakana takođe ima sve vrste aero-nadgradnji. Prednja strana ima krila i masivni prednji spojler, koji se stapaju s neverovatno proširenim rubovima točkova.

Zadnje krilo značajno je modifikovana verzija onog koji je korišćen na reli automobilu Subaru USA. Vozi se na prilagođenom oslanjanju posebno podešenom za asfalt, a tu su 18-inčne felne na kojima su slick gume za što bolje prianjanje.

Ako se sećate Subaruovog videa Gymkhane iz 2020. s Travisom Pastranom, onda vredi istaći da je tim u Vermont SportsCaru to iskoristio kao inspiraciju za Project Midnight, s tim što ovaj nije dizajniran za letenje. S prvakom u rallycrossu i bivšim vozačem F1 Scottom Speedom za volanom, Subaru ide na brdo u Goodwoodu da potraži nove rekrode.

{{related-post-1}}

"Subaru Motorsports USA i tim u Vermont SportsCaru napravili su apsolutnu zver", rekao je Speed i dodao da "kada vozite automobil, odmah vam daje do znanja da ima korene u rallycrossu, ali šire gume, staza i geometrija daju vrlo jedinstven osećaj i neverovatno prianjanje. Ovde je vrhunski pogonski sklop, pa je ovo pola RX, pola sportski automobil, a to je idealan spoj za pravi užitak u vožnji".

Project Midnight imaće svoj zvanični debi 11. jula u Goodwoodu.

Fotografije: 
Subaru