Jubilej
/
30 godina češkog trkača
JUBILEJ | Škoda Favorit je bila ozbiljan trkač

Malo ko je mogao da nasluti šta će jedna "škoda" ostvariti u auto-sportu

AMR
22/2/2024
Jubilej
Istorija

Mnogi ne znaju da je Škoda usko povezana sa trkama još od samih početaka auto-sporta i da su ti uspesi na sportskom planu predstavljali jedan od kamena temeljaca koji su oblikovali češku marku. Jedan od modela koji se proslavio u Svetskom reli šampionatu, a posebno na prestižnom reliju Monte Karlo, jeste „škoda favorit”.

Predstavljanjem ovog modela, kompanija iz Mlada Boleslave je krajem osamdesetih godina prošlog veka započela veliku transformaciju. Tradicionalna rešenja sa motorom smeštenim pozadi i zadnjim pogonom stavljena su „ad akta”, jer je prednost dobio koncept kompaktnog automobila prostrane unutrašnjosti, sa motorom postavljenim napred i pogonom na prednje točkove.

Nepunih godinu dana od kako je serijski model počeo da silazi s proizvodne trake (1988), razvijena je trkačka varijanta „škoda favorit 136 L”. FIA homologaciju je dobila 1. januara 1989, a zvanični takmičarski debi je imala istog meseca na Vlaškom zimskom reliju, s posadama Ladislav Křeček/Bořivoj Motl i Pavel Sibera/Petr Gross.

Sledeći korak je napravljen na međunarodnoj sceni u finskom Hankiralliju, gde je Škoda dokazala svoju snagu u premijer „takmičarskoj” ligi u Finskoj. Lokalni tim Kalevi Aho/Timo Hakala ostvario je pobedu u klasi. U to vreme malo ko je mogao da nasluti koliki će uticaj „škoda favorit” ostvariti u auto-sportu i na svetskim reli stazama.

U 1990-im, model „favorit 136 L” nastavio je uspeh Škode u Monte Karlu, s četiri uzastopne pobede u klasi od 1991. do 1994.

Tehničke inovacije i iskusni, motivisani timovi doveli su do izvanrednih rezultata 1994. godine. Pobeda u klasi do 1.300 ccm na 62. Monte Karlo reliju u januaru bila je najbolja moguća uvertira za izuzetno uspešnu sezonu. Posada Sibera/Gross nastavila je pobednički niz upisavši četvrtu uzastopnu pobedu u klasi na ovom izazovnom takmičenju, dok je druga Škodina posada Vladimír Berger i Pavel Štanec osvojila drugo mesto. Koliko su Škode bile dominantne u ovoj klasi, najbolje oslikava podatak da je trećeplasirana posada Jean-Jacques Fournier/Dominique Pierot zaostala za pobednicima više od pola sata. Uprkos tome što Škoda tada nije mogla da se približi WRC eliti, Pavel Sibera je u generalnom plasmanu stigao do impresivnog 20. mesta.

{{related-post-1}}

Škoda je prigrabila brojne trofeje na prestižnom reliju Monte Carlo. Vozila Laurin & Klement su se takmičila već na drugoj etapi relija 1912. godine, a 1936. model s krilatom strelom u svom logotipu prvi je put bio na startnoj liniji: Škoda Popular Sport roadster završio je drugi u kategoriji do 1500 cm³. Nakon Drugog svetskog rata, Škoda se etablirala kao jak konkurent u klasi do 1300 cm³, čemu svedoči „hat trick” modela „octavia TS” od 1961. do 1963.

Bilo kako bilo, tim Škoda Motorsport nastavio je niz uspeha na izazovnom reliju u Portugalu. I tamo su češki timovi s automobilima „škoda favorit” pokazali svoju dominaciju u klasi. Tim Sibera/Gross slavio je pobedu, a sledila ga je posada Triner/Klíma. Pored toga, Pavel Sibera se izborio za sveukupno 10. mesto, osvojivši vredne bodove za Škodu u Svetskom prvenstvu proizvođača. Na majskom Acropolis reliju, oba automobila su se plasirala u Top 10, postigavši istorijski uspeh za brend Škoda na svetskom prvenstvu. Automobili na prvih osam pozicija bili su opremljeni mnogo snažnijim turbo motorima, što dostignuće Škode čini još impresivnijim.

Škoda Favorit 136 L Rally Special je bila takmičarski automobil homologovan za grupu A koji se temeljio na proizvodnom modelu. Imao je čeličnu karoseriju s petoro vrata sa zaštitnim okvirom izrađenim od tankozidnih hromolibdenskih cevi, a težio je 750 kg. Pokretao ga je aluminijumski, vodom hlađeni četvorocilindrični OHV motor s osmokanalnom glavom i jednim karburatorom. Motor je bio postavljen poprečno napred i pokretao je prednje točkove. Iz zapremine od 1289 cm³, inženjeri iz Mladá Boleslave su uspeli da izvuku 120 konjskih snaga. Zavisno od vrste takmičenja i rezultirajućem stepenu prenosa manuelnog menjača sa šest stepeni prenosa, automobil je postizao maksimalne brzine od 150 do 210 km/h. Za kočenje su bile zadužene četiri disk kočnice.

„Škoda favorit” ponovo je potvrdila svoj nastup na finskom reliju, pa čak i u Australiji. Dodatni bodovi osigurani su na Sanremu i Španskom reliju. Ulaskom u slavni britanski RAC Rally, koji je 1994. proslavio svoju 50-godišnjicu, zadatak je bio jasan: odbraniti vodeću poziciju na FIA Svetskom prvenstvu u klasi. Nastupajući u kategoriji A5 gde su konkurisali automobili sa atmosferskim motorima do 1300 ccm i pogonom na prednje točkove, pored toga što je odnela pobedu u ovoj kategoriji, Škoda je zauzela impresivno 6. i 7. mesto u višoj klasi do 2000 ccm. Ovi nastupi u obe klase doveli su do toga da je Škoda osigurala trofej proizvođača na FIA 2-litre Svetskom reli kupu. Škoda je tako po drugi put u svojoj istoriji dominirala zvaničnim prvenstvom FIA-e, prvi put 1981. kada je osvojila Evropsko prvenstvo turing automobila.

{{related-post-2}}

Nakon što je vođa tima Škoda Motorsport – Pavel Janeba primio prestižni trofej na svečanosti u Monte Carlu 9. decembra 1994. godine, nekoliko dana kasnije u Carskim ergelama Praškog dvorca usledio je još jedan istorijski trenutak: „škoda favorit” službeno je završila svoju trkačku karijeru, a novinari su se upoznali s njenim naslednikom – Škoda Felicia Kit Car. Pod zastavom fabričkog tima, trkački „favorit” učestvovao je u 35 takmičenja Svetskog prvenstva, zabeleživši impresivnu 31 pobedu i 20 drugih mesta u svojoj klasi.

Moderno doba obeleženo je takmičarskim automobilima „škoda fabia” s pogonom na sva četiri točka: „škoda fabia R5” osvojila je kategoriju WRC2 na MCR-u 2018.

Fotografije: 
Škoda