Aktuelno
/
Peti član italijanske porodice
Šef Alfe Romeo sprema rivala Porscheu

Šef Alfe Romeo sprema rivala Porscheu

AMR
6/6/2024
Aktuelno

Čelnik Alfe Romeo, Jean-Philippe Imparato, kaže da će doneti konačnu odluku o formi petog modela pre kraja ove godine, ali da će, kako se čini, to najverovatnije biti veliki SUV, direktni rival Porscheu Cayenne

Italijanska kompanija nedavno je predstavila novi krosover Junior kao svoj četvrti model, uz limuzinu Giulia i SUV-ove Tonale i Stelvio, a peti model planira da lansira 2027. godine. Alfa se dugo povezivala s električnim SUV-om E-segmenta, ali Imparato je rekao da to zavisi od isplativosti i otkrio je da bi alternativa tome mogao da bude hečbek C-segmenta.

"Pitanje je hoćemo li nuditi veće automobile, što se mene tiče odgovor je da. Imamo sve – platformu, motore, softver. Zapravo, možemo čak da pomerimo granice... imam nekoliko dizajnerskih skica koje su vrlo dobre”, otkriva Imparato.

Svaki veliki SUV bi bio na STLA Large platformi matične kuće Stellantis, koja omogućuje ultra-brzo punjenje i može da prihvati niz motora velike snage i velikih baterija.

Imparato je za Autocar rekao da će odobrenje za veliki SUV zavisiti od niza faktora, uključujući napredak elektrifikacije u Severnoj Americi, potencijal azijskog tržišta – posebno s obzirom na rast kineskih proizvođača – i profil tržišta velikih SUV vozila u Evropi.

{{related-post-1}}

"Ako se E-segment u Evropi održi na pravom nivou volumena i zarade, možemo da napravimo veliki SUV, što bi bilo sjajno.", iskren je šef Alfe Romeo.

Uz pet modela, Alfa će nastaviti da nudi specijalne, ograničene serije vozila kao što je superautomobil 33 Stradale.

Fotografije: 
Alfa Romeo