Test
/
MG ZS
TEST | MG ZS

Pretendent na titulu najpovoljnijeg malog suv-a

AMR
23/12/2022
Test

Ponudu na domaćem tržištu nedavno je obogatila marka MG, koja sa modelom ZS nastoji da unese pometnju u popularnoj B-SUV klasi, i to pre svega povoljnim odnosom uloženog i dobijenog. Izdašna ponuda prostora i vrhunski kvalitet izrade čine da model u full opremi, sa 1,0-litarskim turbomotorom od 111 KS i automatskim menjačem bude veoma konkurentan u cenovnom rangu do 25.000 evra

U svetlu sveopšteg poskupljenja novih, ali i polovnih automobila, gde se naročito sa jakim cenama ističu SUV modeli, nova marka na našem tržištu MG se čini kao pravo otkrovenje. Očigledno da je slavni brend pod palicom Kineza krenuo u prodor na svetsko, ali i evropsko tržište po receptu koji je uspešno primenila najpre Škoda, a zatim i Dačija. U najkraćem, formula uspeha glasi: za manje novca ponuditi više prostora i više opreme od konkurencije.

Inače, MG Motor je stara i poznata automobilska marka. Osnovana daleke 1924. u Velikoj Britaniji, proslavila se sportskim automobilima i u svojoj bogatoj istoriji prigrabila više od 40 svetskih brzinskih rekorda. Poslednjih decenija nisu im cvetale ruže i kada se našao takoreći na izdisaju, dolazi do promene vlasničke strukture. Preuzima ga ambiciozni Kineski koncern SAIC Motor i vraća u život, da bi danas na Starom kontinentu MG bio prisutan sa čitavom paletom SUV modela, uključujući i plug-in hibridne i „full” električne modele.

Na našem testu našao se „MG ZS”, ulazni model u gami, ali u najvišem paketu opreme. Svrstava se u veoma popularan segment kompaktnih ili kako neki kažu B-SUV modela. Reč je o automobilu predstavljenom krajem 2017. godine, koji je prošle godine dobio redizajnirano izdanje. Odmah se da primetiti da je „ZS” napravljen sa idejom da zadovolji afinitete evropskih kupaca. Drugim rečima, ni po čemu nećete prepoznati kineski potpis, ni vizuelno, a bogami ni u vožnji. Ali, o tome nešto kasnije...

Automobil je dugačak 4.320 milimetara i po gabaritima, ali i po ponudi prostora nalazi se negde između dve klase –B-SUV i C-SUV. Odlikuje ga moderan, ali ne previše originalan izgled. Kao da su dizajneri tražili inspiraciju u tuđem dvorištu, pa se čini da pomalo liči na Mazdu (napred), pomalo na Seat (bočno), a pomalo i na Ford (pozadi). Ne može se, dakle, reći da ga krasi neki lepršav i preterano autentičan spoljašnji izgled, međutim, unutrašnjost daje sasvim drugu sliku.

Testirana verzija u najvišem paketu Luxury predstavila nam se u zaista sjajnom izdanju. Posebno nas je očarao odličan kvalitet izrade uz besprekornu završnu obradu i sveobuhvatnu posvećenost detaljima, tako da je kombinacijom luksuzne i sportske note u kabini kreiran jedan nadasve prijatan ambijent. I po tome MG odskače ne samo u svom cenovnom razredu, već i među skupljim automobilima.

Prtljažnik zapremine 448 litara, odnosno 1354 litara kada se obore nasloni zadnjih sedišta, što je više nego većine suv modela sličnih dimenzija. Lep detalj predstavlja gumirana zaštita poda sa MG logotipom

Na zadnjoj klupi je na samom vrhu klase i predstavlja jedan od najubedljivijih atributa ovog automobila, a isto se može reći i za kvalitet izrade odnosno posvećenost detaljima, barem kada je u pitanju verzija sa najvišim paketom opreme

Sedišta su presvučena mekom, veštačkom kožom i ukrašena crvenim štepovima, kao i MG logotipima, utisnutim na naslonima za glave. Nisu previše meka, niti tvrda, a udobnost pospešuje i sistem električnog pomeranja u šest smerova. Ipak, ergonomija bi bila dosta bolja da upravljač može da se podešava i po dubini, a ne samo po visini. Jedna od najupečatljivijih odlika „ZS-a” jeste prostrana unutrašnjost. Iskorišćenost prostora je na najvišem nivou, pa napred ima dovoljno mesta i za glavu i za noge, a isto se može reći i za sedenje na zadnjoj klupi. Sve u svemu, komforniji je od gotovo svih konkurenata u B-SUV segmentu, mada u smislu funkcionalnosti za nekima zaostaje usled odsustva klizne zadnje klupe i pomeranja nagiba naslona zadnjih sedišta. Muzičko–zabavni sistem ima ekran dijagonale 10.1 inč, naravno osetljiv na dodir. Grafika mu je dobra, ali često ume da se „zagrcne” prilikom surfovanja u meniju. Ispod središnjeg ekrana su izdvojeni klasični tasteri za kontrolu klimatizacije, tačnije podešavanje temperature i jačine ventilatora kabine, tako da je upravljanje tom funkcijom pojednostavljeno. Tu je i Apple CarPlay i Android Auto povezivanje pametnog telefona kako biste mogli da koristite aplikacije pametog telefona preko displeja, a u najvišem paketu opreme možete računati i na navigaciju, sistem kamera za parkiranje sa pogledom 360 stepeni i poboljšani stereo sistem sa 3D efektom zvuka.

U ponudi su dve pogonske verzije, obe benzinske, s tim da je trocilindarski 1.0 turbo sa 111 KS snažniji i savremeniji od atmosferskog 1.5. Testirani model pokreće manji, motor, koji kupcima ostavlja izbor između ručnog šestostepenog i automatskog menjača, za razliku od 1.5 benzinca koji dolazi isključivo sa petostepenom ručnom transmisijom.

Profilisan i prilično zadebljan obruč upravljača odlično leži u rukama. Moderan ambijent daje digitalna instrument tabla i integrisani centralni displej, što će se posebno dopasti kupcima koji ne simpatišu visoko postavljen komandni ekran

Nije nam bilo potrebno previše vremena da se uverimo kako „MG ZS” prijatno iznenađuje voznim karakteristikama. Benzinac proizvodi 111 KS pri 5200 o/min. i 160 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu već od 1.800, pa sve do 4.700 obrtaja u minuti, lako se zavrti i može da se nosi sa automobilom teškim 1.360 kilograma. Sasvim je ubedljiv pri ubrzavanjima do nekih 80 km/h, a nije loš ni do 100 km/h, dok iznad toga polako ostaje bez kondicije. Ne znamo da li je zbog automatskog menjača, ali trocilindarski motor pije nešto više benzina nego što je za očekivati – u gradu do 9 litara, a na auto-putu oko 8 litara pri brzini 130 km/h.

Kada govorimo o manje dobrim stranama, moramo da spomenemo izostanak sistema Front Assist, koji u gradskoj vožnji prepoznaje prepreke ispred vozila i automatski koči u slučaju opasnosti. Zaista čudno, s obzirom na to da su dostupni mnogi drugi bezbednosni sistemi, kao što je Rear Cross Trafic Alert, koji prilikom isparkiravanja upozorava na opasnost od drugih vozila bočno nazad.

Zato nam se dopalo prilično direktno upravljanje u sport režimu, kao i to što nije podložan preteranom naginjanju. Balans i prijanjanje u zavojima su sasvim dobri, tako da se lako i precizno vozi, iako nije zabavan kao neki drugi porodični SUV-ovi. Kada je u pitanju udobnost, ni tu nije razočarao. Oslanjanje je, čini se, baš kakvo bi i trebalo da bude za naše puteve, nije sirovo tvrdo niti previše mekano, a uz to radi izuzetno prigušeno, tako da putnici u kabini ostaju pošteđeni drmusanja i lupkanja prilikom prelaska preko neravnina i udarnih rupa.

Koncipiran tako kako jeste, a to je da se dodvori porodičnim kupcima koji traže laki gradski SUV po pristupačnoj ceni, čini se da su pred „ZS-om” lepi dani na domaćem tržištu. Pogotovo ako se zna da je za raziliku od mnogih drugih automobila, ovaj dostupan za isporuku odmah. I dok testirani model sa „full” opremom staje 23.990 evra, osnovna verzija sa 1,5-litarskim motorom, ručnim menjačem i skromnijom opremom, može da se priušti već za 18.990 evra. Osim niske cene, sedmogodišnja standardna garancija od 100.000 kilometara ima svoju težinu i predstavlja značajan adut u borbi za kupce. U svakom slučaju lepo je videti još jednu staru–novu marku u ponudi na domaćem tržištu, a da li će, odnosno u kojoj meri, prinova biti prihvaćena, pokazaće vreme.

Ergonomija na zadnjim sedištima bila bi još bolja da postoji središnji naslon za ruke, a nedostaje i ventilacija za putnike u drugom redu

Fotografije: 
Luka Kulundžić