Sećanje na legende
/
Otac superautomobila
Preminuo Marcello Gandini

In memoriam: Marcello Gandini - Tihi odlazak kreatora najglasnijih automobila

AMR
15/3/2024
Sećanje na legende

Legendarni italijanski dizajner Marcello Gandini, koji je presudno uticao na pojavu superautomobila, otišao je u legendu. Po mnogima jedan od najpoznatijih kreativaca u svetu na četiri točka preminuo je u 85. godini, ostavivši neizbrisiv trag u kategoriji automobilskog dizajna.

Tokom sjajne karijere Gandini je skicirao neke od najpoznatijih sportskih automobila svih vremena, ali je podjednako snažan utisak ostavio i kreiranjem svakodnevnih, pristupačnih modela…

Marcello Gandini rođen je 1938. godine, kao sin dirigenta orkestra. Gandini je od detinjstva bio strastven prema dizajnu automobila i mehanici, pa ne čudi da je zahvaljujući talentu i pasioniranom radu potpisao neke od najlepših sportskih automobila šezdesetih i sedamdesetih godina.

Dizajner iz Torina je najpoznatija dela stvorio u okviru renomiranog studija Bertone. Ako pogledamo u prošlost, Gandini je bio i ostao najpoznatiji po svom radu u sklopu kompanije Lamborghini, pa je tokom višedecenijske saradnje bio odgovoran za dizajniranje najzanosnijih automobila sa znakom bika.

To su Miura, Countach i Diablo, po mnogima revolucionarni automobili i članovi “Svetog trojstva” u svetu brzine.

Ništa manji trag Gandini nije ostavio ni na terenu kreiranja za potrebe preostalih italijanskih brendova, poput kuće Lancia (Stratos), Bugatti (EB110) i Fiat X1/9.
Osim patriotskog rada, Gandini je veliki trag ostavio i dizajnom poznate E12 „petice“ bavarskog brenda BMW, koji je de facto iznedrio koncept BMW 2200 ti Garmisch na kojem je Marcello predano radio.

{{related-post-2}}

Iako su mu definitivno specijalnost bili “automobili za poster”,  poput performantnih modela Maserati Khamsin, egzotičnog Ferrari-ja 308 GT4, kao i Alfa Romeo Montreal, Gandini je podjednaku klasu potvrdio i svakodnevnim, narodskim modelima.

U CV nezaboravnog dizajnera tako je upisan automobil namenjen milionima - VW Polo.

Ništa manje voljeni nisu bili ni projekti koje je Gandini radio u saradnji s poznatim francuskim brendovima. U prvom planu su svakako Citroen BX i Renault 5 druge generacije, s posebnim akcentom na hot hatch verziju Turbo. Saradnja s kompanijom Renault dala je svetu o po mnogima najskladniji kamion ikada, čuveni Magnum.

Nakon dvodecenijske dominacije Gandini je napustio Bertone 1980. godine, pa je ostatak života radio kao samostalni strelac i stilista karoserija svetskog glasa. Talenat i želja za kreativnim izražavanjem ga nisu napustili ni u zrelim godinama, pa je tako sarađivao i s kompanijom Tata, za koju je 2017. dizajnirao TaMo Racemo koncept sportskog automobila.

{{related-post-3}}

Od legende automobilskog dizajna oprostila su se mnoga važna imena iz automobilskog sveta.

Inače, osim sveta automobila, Marcello Gandini je veliki doprinos pružio i na terenu industrijskog dizajna i oblikovanja prvoklasnog nameštaja.

Slava mu!

Fotografije: 
Lamborghini